Ministerit Pekka Haavisto ja Maria Ohisalo ovat molemmat antaneet kommenteillaan käsityksen, ettei Suomi olisi valmis puolustamaan rajojaan, vaikka kyseessä olisi vastaava hyökkäys siirtolaisten avulla kuin mikä Puolassa on parhaillaan käynnissä. – Pidän kommentteja erittäin huolestuttavina Suomen turvallisuuden kannalta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru.

Ulkoministeri Pekka Haavisto on kommentoinut medialle, ettei Suomi sulkisi rajojaan Puolan tapaan ihmisvyöryn edessä. Myös sisäministeri Maria Ohisalon kommenteista syntyi käsitys, että Suomi vastaavassa tilanteessa jatkaisi turvapaikanhakijoiden vastaanottoa ja hakemusten käsittelyä normaalisti.

– Hybridivaikuttamisen tavoite on aiheuttaa hajaannusta ja poikkeamista tavanomaisista toimintatavoista. Keinoa käyttäville ei pidä antaa kuvaa, että vaikuttamiseen taivutaan. Siksi yhtenäisempi EU ja yhteisten ratkaisujen löytäminen on vastaus, ei eri suuntiin vetäminen, Ohisalo kirjoitti Twitteriin.

Tukea Puolalle ja omille rajoille

Frontex on auttanut Puolaa, Latviaa ja Liettuaa luovuttamalla näille teknistä rajavalvonta-apua, kuten droneja. Puola itse on lisännyt Valko-Venäjän vastaiselle rajalle jo 12 000 sotilasta, ottanut käyttöön alueellisen hätätilan, rakentanut teräslanka-aidan ja hyväksynyt muurin rakentamisen.

– Suomen ja Venäjän välinen raja on pitkä, eikä siihen pelkästään tekninen rajavalvonta auttaisi, mikäli maahan pyrittäisiin massoittain, kuten nyt Puolaan. Useista lähteistä on käynyt ilmi, että maahan pyrkivät käyttävät erilaisia työkaluja ja puita rikkoakseen raja-aidan. Maahan pyrkiminen on agressiivista ja osittain aseellista, Petri Huru toteaa.

EU:n vakaus ja turvallisuus pelissä

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kommentoi, että rajan suojeleminen on paitsi Puolan kansallisen edun mukaista, siinä on koko EU:n vakaus ja turvallisuus pelissä.

Huru jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen ministerille.

– Kysyin ministeriltä, millä konkreettisilla toimilla Suomi tulee parantamaan rajaturvallisuuttaan ja varautumaan erityisesti suurten siirtolaismäärien torjuntaan, etenkin tilanteissa, joissa maahan pyritään voimakeinoin. Lisäksi kysyin, miten Suomi osoittaa tukensa erityisesti Puolalle, joka suojelee tällä hetkellä omien rajojensa lisäksi koko EU-aluetta hybridihyökkäykseltä, Huru kertoo.

SUOMEN UUTISET