Helsingin Sanomien toimituspäällikkö kannattaa kaikkien Puolan rajan yli pyrkivien ottamista vastaan EU-alueelle ja heidän turvapaikkahakemustensa käsittelyä ”perusarvojen” nimissä. Entinen Maahanmuuttoviraston ylijohtaja kertoo, mitä seurauksia sillä olisi.

Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on jo viikkoja ollut käynnissä hybridioperaatio, jossa Valko-Venäjä ohjaa rajalle laittomasti EU:hun pyrkiviä henkilöitä, jotka yrittävät päästä Puolan rakentaman raja-aidan yli väkivalloin. Valko-Venäjän hallinnon selkeänä tavoitteena on EU:n vakauden horjuttaminen.

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen kuitenkin näkee asian kertaluonteisena ihmisoikeuskriisinä, joka on sillä hoidettu, että nyt rajalla olevat maahantulijat päästetään vapaasti EU-alueelle.

– Puolaan on tulossa noin 4000 ihmistä, Mäkinen arvioi Twitterissä.

– Jos yhden kunnolla vuodessa hoidetun turvapaikkaprosessin kulut ovat 16000 euroa, hintalappu EU:lle olisi 64 miljoonaa euroa. Eikö kannattaisi vaan maksaa yhteisestä kassasta ja pitää perusarvoista kiinni?

”Tulijoiden määrä tuskin jäisi siihen”

Monet Twitter-kommentoijat syyttävät Mäkistä Putinin pussiin pelaamisesta. Jotkut huomauttavat myös, että tulijoiden aiheuttamat kulut eivät suinkaan lopu siihen, että heidän turvapaikkahakemuksensa käsitellään. Käytännössä kaikki turvapaikanhakijat tulisivat jäämään EU-maihin pysyvästi, joten heidän elättämisestään kertyisi kuluja jatkossakin.

Mäkisen asenteen naiviuden kiteyttää Maahanmuuttoviraston entinen ylijohtaja Jorma Vuorio, joka toteaa, että tulijoiden määrä ei jäisi neljään tuhanteen.

– Jos näin meneteltäisiin niin tulijoiden määrä tuskin jäisi 4000:een, Vuorio kirjoittaa. Reitistä tulisi erittäin suosittu ja ihmissalakuljettajille riskitön liiketoiminta.

Vuorio on Maahanmuuttoviraston ylijohtajan viran lisäksi työskennellyt myös sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkönä, joten hänellä on laaja näkemys maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista. Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen sen sijaan näyttää olevan täysin kykenemätön ennakoimaan ehdottomiensa poliittisten toimenpiteiden vääjäämättömiä seurauksia.

Ohisalo: ”Suomen rajaa ei voida sulkea”

Mäkinen ei tietenkään ole ainoa suvaitsevainen ihminen tai järjestö, joka vaatii Puolan rajalla rynnäköivien maahanpyrkijöiden vastaanottamista. Suomen Amnesty Internationalin johtaja Frank Johansson arvioi Puolan rajalla olevien tulijoiden määräksi noin 10 000 ihmistä, mutta korostaa sitä, että ”kv-velvollisuuksista” on pidettävä tiukasti kiinni.

Myös Suomen sisäministeri Maria Ohisalo on korostanut, että Suomen rajaa ei voida sulkea missään olosuhteissa kokonaan, vaan ”jostain kohdasta turvapaikkaa pitäisi pystyä hakemaan”. Yhteistä näille kaikille rajojen ehdottoman aukipitämisen vaatijoille on se, että he eivät kykene näkemään ajamansa politiikan seurauksia. Tai eivät välitä niistä.

Elintasokuilu tarkoittaa loputonta tulijavirtaa

Yksinkertainen totuus on kuitenkin se, että tulijoiden virta on käytännössä loputon, ja ihmissalakuljettajat käyttävät mielellään kaikki liiketoimintamahdollisuudet hyväkseen, kuten Maahanmuuttoviraston entinen ylijohtajakin huomautti.

Saman tuo esille eläkkeelle jäänyt kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen, joka on myös sotatieteiden tohtori.

– Olisiko kuitenkin aihetta katsoa jatkoa: kun nämä 4000 päästetään lävitse, moniko lähtöalueilla ostaa seuraavat lentoliput Minskiin? Kanniainen kysyy.

Emeritusprofessori muistuttaa toimittajia siitä, että pelkästään Venäjällä on 11 miljoonaa vierasmaalaista, joiden mediaanipalkka alle 400 euroa kuukaudessa. Kanniainen kehottaa toimittajia vertaamaan tuota palkkasummaa Suomen sosiaaliturvaan.

SUOMEN UUTISET