Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri on tyytyväinen, että osa poliitikoista ja asiantuntijoista on viimein alkanut havahtua turvapaikkajärjestelmän ongelmiin. Näistä asioista perussuomalaiset ovat puhuneet vuosikausia.

Kansanedustaja Leena Meri muistuttaa, että perussuomalaisia on vuosia moitittu kylmiksi ihmisiksi, jotka eivät halua kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia. On sanottu, että oikeus hakea turvapaikkaa menee kaiken edelle emmekä voi poiketa tästä.

– On hyvä muistaa, että pakolaissopimukset on tehty aivan eri aikaan ja eri tilanteisiin. Turvapaikka on alun perin tarkoitettu tilapäiseksi suojaksi, eikä se luo oikeutta valita tulevaa asuinmaataan vain ilmestymällä vieraan valtion rajalle turvapaikkahakemuksen tekemiseksi, Meri toteaa.

Hajota ja hallitse

A-studiossa 11.11. Euroopan hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen pohti juuri tätä kansainvälisten sopimusten suhdetta suvereenin maan oikeuteen puolustaa kansallista turvallisuutta. Asia on punnintaa ja tulkintaa, eikä ole niin yksiselitteistä, että kansainväliset sopimukset oikeudesta hakea turvapaikkaa menisivät automaattisesti kaiken yli.

– Samoin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on viimein ymmärtänyt, mistä perussuomalaiset ovat vuosia puhuneet, Meri muistuttaa.

Meren mielestä kyse on siitä, että itsenäisen valtion pitää voida rajoittaa oikeutta hakea turvapaikkaa esimerkiksi tässä tilanteessa, kun tuhansia ihmisiä käytetään aseena toista valtiota ja sen kantokyvyn mittaamista varten. Kyse on vihamielisestä toiminnasta, jolla on tarkoitus aiheuttaa sekasortoa kohdemaissa. Kyse on vanhasta hallinnan tavasta: ”Hajota ja hallitse”.

Toivottavasti puheet muuttuvat teoiksi

– Onneksi asiassa on alkanut kuulua perussuomalaisia ajatuksia sieltä ja täältä. Enää ei perussuomalaisilla ole niin yksinäinen olo, Meri iloitsee varovaisen toiveikkaasti.

Meri toivoo, että nämä puheet muuttuvat myös teoiksi emmekä palaa samaan vanhaan kaavaan jälleen kerran. Kaavaan, jossa sanotaan, että hyvin vähän on tehtävissä, koska kansainväliset sopimukset eivät taivu tai emmehän me nyt kuitenkaan voi niin tehdä ja sitä rataa.

– Olen siis toiveikas, että perussuomettumisen aika on alkanut ja järki alkaa voittaa, Meri toteaa.

Suomen Uutiset