

Yleisradion uutis-ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen (vas.) ja Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi päätoimittajapaneelissa Helsingissä. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
HS:n rikosasia puhuttaa – päätoimittaja Kaius Niemen väistelyä kuvataan ”säälittäväksi”, Halla-aho: ”Suurin osa toimittajista pystyy ihan hyvin tekemään työtään rikkomatta lakia”
Helsingin Sanomien oikeustapaus puhuttaa. Jussi Halla-ahon somessa esittämä huomautus on aiheellinen siihen nähden, että Helsingin Sanomat esiintyy mielellään moraalinvartijana, joka usein muistuttaa kaikille muille, että sananvapauden käyttöön kuuluu vastuullisuus.
Kolmea Helsingin Sanomien toimittajaa vastaan on tällä viikolla nostettu syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.
Rikoksesta epäiltiin myös Helsingin Sanomien vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä sekä lehden toimituspäällikköä, mutta molemmat esimiestoimittajat välttivät syytteet.
Rikosepäilyt liittyvät Helsingin Sanomien joulukuussa 2017 julkaisemaan juttuun, joka käsitteli Puolustusvoimien Viestikoekeskusta sekä sotilastiedustelua ja maanpuolustusta. Puolustusvoimat teki poliisille tutkintapyynnön kirjoituksen julkaisemisen jälkeen.
HS:n syytä olla hiljaa omassa asiassaan
Hesarin työntekijöitä vastaan nostetut syytteet ovat herättäneet voimakkaita ja tunteisiin vetoavia reaktioita.
Helsingin Sanomien päätoimittaja Niemi, joka siis itse onnistui välttämään käräjöinnin, kuvaa syytteitä ”hätkähdyttäväksi”. Niemi kirjoittaa johtamassaan mediassa, että kolmea toimittajaa uhkaava vankeustuomio olisi vaarantamassa vapaan tiedonvälityksen. Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson vähemmän yllättävästi komppaa.
Myös erilaisia näkemyksiä on esitetty. Juristi Pasi Majuri kuvaa HS:n päätoimittajan temppua ”säälittäväksi”, millä Majuri viittaa siihen, ettei päätoimittaja Kaius Niemi ole suostunut avaamaan omaa osuuttaan jutun julkaisemiseen johtaneessa toimituksellisessa prosessissa, joten jälkiselvittelyssä kärsijöiksi ovat joutuneet lehden rivitoimittajat.
Julkisoikeuden yliopistonlehtori Matti Muukkonen moittii Helsingin Sanomia siitä, että lehti ylipäätään ottaa kantaa keskeneräiseen rikosasiaan tarkoituksena vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen.
– Minusta @hsfi ’n pitäisi olla hiljaa omassa asiassaan. Maan suurimman median käyttäminen tuomioistuimeen ja yleiseen mielipiteeseen vaikuttamiseen on yksiselitteisesti väärin, Muukkonen kirjoittaa Twitterissa.
Muukkonen viittaa Trial by newspapers-ilmiöön, eli asialle suosiollisen tunnelman luomiseen median kautta.
Nakertaako Helsingin Sanomat jo oikeusvaltiota
Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho epäsuorasti huomauttaa Helsingin Sanomia kaksinaismoralismista.
Halla-aho kirjoittaa Twitterissa:
-Media on huolissaan siitä, että valtakunnansyyttäjä vaarantaa demokratian ja sananvapauden? Kaikkien näiden vuosien jälkeen on todettava, että lol (lol viittaa ääneen nauramiseen, toim. huom.). Oikeuslaitos on usein median hampaissa. Kun toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin rikoksesta, tuomio oli median mielestä väärä. Kun Hesarin toimittajia syytetään rikoksesta, syyte on väärä.
-Kyllä se on, kuulkaa, sillä tavalla, että Putin taputtaa käsiään, kun tällä tavalla nakerretaan luottamusta oikeusvaltioon. Onko media Putinin asialla? Maksetaanko sille ruplia? Suurin osa toimittajista pystyy ihan hyvin tekemään työtään rikkomatta lakia. Jos Vehkoo ja Hesarin toimittajat eivät kykene, ei vika ole lainsäädännössä vaan Vehkoossa ja Hesarin toimittajissa, Halla-aho sivaltaa.
Presidentti Niinistö läksyttää
Halla-ahon huomautus on aiheellinen siihen nähden, että Helsingin Sanomat on toistuvasti esiintynyt moraalinvartijana, joka erittäin mielellään muistuttaa, että sananvapauden käyttöön kuuluu vastuullisuus.
Kun harkintakyky omalla kohdalla pettää, Helsingin Sanomien toimituksen johdolla näyttää samalla pettäneen kyky ottaa vastaan seuraukset omasta toiminnasta.
Helsingin Sanomien toimittajien syytteisiin on ottanut kantaa myös presidentti Sauli Niinistö. Niinistö muistuttaa aiheellisesti Helsingin Sanomien toimitusta siitä, että kyseessä ei nyt ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun jostain mitä joku sanoo tai kirjoittaa, on nostettu syytteitä.
– Jos olemme sitä mieltä, että aina kun sananvapautta käytetään, niin siitä seuraamusten koituminen on sananvapauden rajoittamista, niin silloin meillä on aika monta pykälää rikoslaissa, jotka pitää ensin kumota, Niinistö sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pasi Majuri Matti Muukkonen Johanna Vehkoo Maria Pettersson Kaius Niemi Sauli Niinistö Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtamedialle takaisku Yhdysvalloissa: Tuomioistuin määräsi New York Timesin palauttamaan vuodetut lähdemateriaalit ja kielsi uutisoimasta järjestöstä, joka paljastaa median manipulointia

Helsingin Sanomat kutsuu inhokkipoliitikkojaan lehden pääkirjoituksessa rotiksi – Halla-ahon mukaan Hesarin linjassa jo putinistis-göbbelsiläistä henkeä

Purra: Perussuomalaisten Venäjä-linjassa ei moitittavaa

Toimittajan työt eivät enää kiinnosta: Valtamedialla vaikeuksia löytää sopivia toimittajia – pätevistä puhumattakaan

Onko Helsingin Sanomat kertonut satuja, valtionsalaisuuksia, molempia vai ei kumpaakaan? HS joutuu puntariin sekä Wille Rydmanista että turvallisuussalaisuuden paljastamisesta

Helsingin Sanomat ehdotti isänpäivän aamuna isänpäiväkorttien askartelusta luopumista – somekansalta täystyrmäys: ”Uskomatonta roskaa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.