

Helsingin Sanomien 2017 julkaisema Viestikoekeskusta koskeva juttu. / HS
Onko Helsingin Sanomat kertonut satuja, valtionsalaisuuksia, molempia vai ei kumpaakaan? HS joutuu puntariin sekä Wille Rydmanista että turvallisuussalaisuuden paljastamisesta
Helsingin Sanomat on vakavassa paikassa. Mediayhtiön kolmea toimittajaa syytetään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Jutun käsittely alkaa tulevana torstaina. Turvallisuusalaisuuden paljastamisesta voidaan tuomita vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.
HS julkaisi 2017 raflaavasti otsikoidun jutun ”Salaisuus kallion uumenissa – juuri kukaan ei tiedä, mitä tekee Puolustusvoimien Viestikoekeskus, mutta nyt HS:n saamat asiakirjat avaavat mysteerin”.
Pääkäsittely alkaa 29.9.
Tapauksessa epäiltiin toimittajien lisäksi aiemmin myös Helsingin Sanomien päätoimittajaa kaius Niemeä sekä toimituspäällikkö Esa Mäkistä. Helsingin Sanomien johto kuitenkin vaikeni, ja jätti ainoastaan alaiset syytettyjen penkille. Ratkaisu ei ole yhtiölle kunniaksi. On päivänselvää, etteivät rivitoimittajat yksin päätä tämäntasoisten juttujen julkaisusta.
Tapaus Wille Rydman
Poliisi ilmoitti perjantaina aloittavansa esitutkinnan artikkelista, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa 19. kesäkuuta.
Poliisi on tehnyt tapauksesta esiselvityksen ja päättänyt tutkinnan aloittamisesta.
Kokoomus oli aiemmin erottanut Rydmanin eduskuntaryhmästään.
Kansanedustaja Wille Rydman kommentoi tutkintapyyntöasiaa sivuillaan. Hän haastaa tapausta seuraavat arvioimaan, onko hänen suhteensa teyty oikeita johtopäätöksiä.
”Kansanedustajasta saa Suomessa puhua aika paljon potaskaa ilman pelkoa rikosoikeudellisista seuraamuksista. On puhuttava hyvin tuhtia soopaa, jotta voitaisiin epäillä kansanedustajaan kohdistuvasta perusmuotoisesta kunnianloukkauksesta. Jotta voitaisiin epäillä kansanedustajaan kohdistuvasta TÖRKEÄSTÄ kunnianloukkauksesta, on puhuttava aivan poikkeuksellisen sakeaa palturia. Ja puheet on kyettävä sellaisiksi myös osoittamaan.
Se, että poliisi on päättänyt käynnistää esitutkinnan Helsingin Sanomien julkaisemaan artikkeliin liittyen minuun kohdistuvasta törkeämuotoisesta kunnianloukkauksesta, on Suomessa varsin poikkeuksellista. Ennen esitutkintakynnyksen ylittymistä poliisin on pitänyt kyetä vakuuttumaan siitä, että epätavallisen sakeita pötypuheita vaikuttaa tosiaan julkaistun ja että väitteet ovat sellaisiksi myös osoitettavissa.
Kesäkuussa minut pakotettiin eroamaan liki kaikista tehtävistäni, koska oletettiin, että HS:n minusta maalaama kuva olisi tosi. Yritin konkreettisin todistein osoittaa, että HS ja sen lähteet valehtelevat. Todisteluni kaikui enimmäkseen kuuroille korville.
Poliisin nyt tekemä selvitys on ensimmäinen puolueettoman toimijan arvio HS-lehden esittämien väitteiden uskottavuudesta. Johtopäätöksenään poliisi katsoo, että artikkelin julkaisuun liittyen on syytä epäillä rikoksia tapahtuneen. Tutkintapyyntöni kohdistui sekä artikkelin kirjoittajien että useimpien sen haastattelemien henkilöiden toimintaan.
Nyt haastankin kaikki arvioimaan sitä, tehtiinkö minun suhteeni kesäkuussa oikeita johtopäätöksiä. Ja jos ei, niin olisiko nyt aika peruuttaa noista johtopäätöksistä. Ja jos aika ei ole nyt, niin koska sitten? Joskus vuosien päästäkö, kun oikeusprosessi oletettavien valituskierrostensa jälkeen on tullut päätökseensä? Ja jos vasta silloin, niin onko valta erottaa ja tuomita poliittisia päättäjiä todella ulkoistettu tiedotusvälineille, joiden väitteiden totuudenmukaisuudesta ainakaan poliisi ei ole vakuuttunut?
HS:n narratiivihan oli se, että ”yhdeksän naista” kertoo ”ahdistavista kokemuksista”. Ei muuten kertonut. Yksi yhdeksästä sanoi, että olisin pyytänyt kahville. Toinen yritti kieltää HS:ää siteeraamasta hänen poliisipuhutustaan, mutta HS siteerasi silti – ja vain siltä kohtaa, joka oli katsottavissa minun kannaltani kielteiseksi. Kolmas ei ollut kommentoinut asiaa sen enempää HS:lle kuin poliisillekaan, mutta hänenkin kokemuksensa tulkittiin HS:ssä silti ”ahdistavaksi”. Neljäs oli poliisille sanonut, että olin ollut ”painostava” mutta että en ollut lähestynyt fyysisesti. HS:lle hän ei ollut antanut haastattelua lainkaan, mutta HS laski hänetkin mukaan noihin ”yhdeksään”.
Lopuista viidestä neljän osalta olen poliisille tekemässäni tutkintapyynnössä eritellyt ja todistein osoittanut, miltä osin esitetyt väitteet ovat vääriä. Viidennenkin osalta olisin näin mielelläni tehnyt, jos todistusaineistoa vain olisi tarpeeksi. Oikeusvaltiossa kun syyllisyys pitää kyetä todistamaan eikä syyttömyys, vaikka HS:n ”tutkivat” journalistit päinvastaista edellyttävätkin.
Eräs HS:lle satuja kertonut henkilö intoutui jutun jälkeen tunnetusti väittämään minusta vieläkin perättömämpiä juttuja poliisille. Se tutkinta on edelleen kesken, mutta olen varsin optimistinen sen suhteen, että sekin tulee aikanaan päättymään kannaltani suotuisasti. Siihen osaltaan luovat uskoa myös poliisin tänäiset johtopäätökset.”
Tapausten käsittely jatkuu.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kokoomuspolitiikko kyseenalaistaa Wille Rydmania syyttävän ”Petran” tarinan

Halla-aho kertoo tapauksesta, jossa yksi Wille Rydman -jutun toimittajista painosti lapsiperheitä vahingoittaakseen inhokkipoliitikkoa – ”Hesarille MIKÄÄN rima ei ole liian matalalla”

Seiskan toimittaja kertoo oudosta vedätyksestä: 2019 Wille Rydmanille yritettiin virittää median avulla ansa – ”Teema liittyi nuoreen naiseen. Minulle syötettiin valheellista tietoa”

KRP käynnistää esitutkinnan seksuaalirikokseksesta, näin Wille Rydman vastaa: ”äimän käkenä”

Ronkainen: Syyllistyikö Hesari maanpetokseen?

Käräjäoikeus: Kotietsintä tietokonettaan tuhoavan HS-toimittajan kotiin oli laillinen, eikä lähdesuojaa rikottu

HS:n rikosasia puhuttaa – päätoimittaja Kaius Niemen väistelyä kuvataan ”säälittäväksi”, Halla-aho: ”Suurin osa toimittajista pystyy ihan hyvin tekemään työtään rikkomatta lakia”

Helsingin Sanomat ehdotti isänpäivän aamuna isänpäiväkorttien askartelusta luopumista – somekansalta täystyrmäys: ”Uskomatonta roskaa”

Wille Rydmania jahtaavalla HS-toimittajalla synkkä rikoshistoria: tuomittu useista törkeistä rikoksista – HS-johto: ”Täysi luottamus”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää