Kokoomuspolitiikko, lakimies Binga Tupamäki kyseenalaistaa Wille Rydmania syyttäneen ”Petran” kertomuksen. ”Petra” on se henkilö, jonka some-kirjoituksesta Rydmania koskeva poliisitutkinta lähti käyntiin.

Helsingin Sanomat julkaisi tänään laajan jutun, jossa useat naiset joko anonyymisti tai omalla nimellään syyttävät Rydmania ahdistavasta käytöksestä.

Helsingin Sanomat kertoi ”Petran” (nimi muutettu HS:n toimituksessa) toimineen tavalla, joka on aiheuttanut hänelle epämukavan olon. HS:n mukaan hän puhui poliisille myös lääppimisestä ja lähentelystä.

Binga Tupamäki kertoo alaikäisen ”Petran” pakkomielteisestä ihastuksesta Rydmaniin. Tupamäki moittii myös voimakkaasti Helsingin Sanomien toimittajia tarkoitushakuisuudesta.

Tupamäki kirjoittaa pitkässä Twitter-ketjussa:

”Harkitsin pitkään, että puhunko ollenkaan koko jutusta, koska mielestäni spekulointi ei anna yhtään lainkaan lisäarvoa. Häirintä ja ahdistelu eivät ole missään nimessä ok, varsinkin kun kyse on alaikäisistä. Liian vähän näitä tapauksia jääkin kiinni.

En osaa tietenkään kommentoida kaikkia esille tulleita asioita ja Rydmanin syyllisyyttä kokonaisuudessaan. Osaan kuitenkin sanoa, että mm. nämä väitteet ”Petran” kohtaamisesta Rydmanin kanssa ovat hieman liioiteltuja ja pidän outona, että niille annetaan näin paljon painoa.

Petra avautui kaverina minulle ja monelle muulle pakkomielteisestä ihastuksestaan Rydmaniin. Kadun sitä paljon, etten laittanut sille itse stoppia. Ajattelin, että sehän on vain hauskaa, että on ihastuksia.

Petra kyseli minulta vinkkejä ”vanhempien miesten suhteen” koska olin silloin vakavammassa suhteessa huomattavasti vanhemman juristin kanssa. Hän ihaili sitä ja piti jopa tavoiteltavana.

Kuten haastattelussa käy ilmi, vastuu on aina aikuisilla. Kuitenkin tässä Rydman ei antanut mitään kuvaa siitä, että olisi ollut kiinnostunut. Petra yliajatteli minullekin ääneen jokaista liikettä, joka mahdollisesti jokin signaali siitä, että Rydman pitäisi hänestä takaisin.

Petran ja Rydmanin välit menivät jäisiksi, kun Petra oli kertonut toiselle kaverilleen fantasioistaan ja tämä oli sanonut näistä Rydmanille suoraan. Rydman laittoi heti stopin kuultuaan Petran tunteista.

Sama kaveri soitteli Seiskalle, kun oli saanut vääristyneen kuvan Petran juttujen perusteella. Petra oli tästä järkyttynyt, ja ymmärsi itsekin, ettei asiat ihan niin menneet. Hän päivitteli että ”pitäiskö mun soittaa Willelle, että sieltä saattaa tulla joku me too-noitajahti”.

En tietenkään tiedä mitä kaikkea muuta on tapahtunut. Tämä on vain minun todistukseni näille somekäräjille, jotka ovat armotta käynnistyneet – tahdoimme sitä tai ei. Tarkoitus on antaa moniäänisyyttä Hesarin juttuun.

Kerroin näistä toimittaja [Paavo] Teittisellekin yksityiskohtaisemmin, mutta tämä näkökulma ei näyttänyt kovinkaan kiinnostavan. Soitto tuli todisteiden toivossa. Asenne oli heti että ”mitä väärää Rydman on tehnyt”. Kokonaiskuva ohitettiin. Jutun juoni oli selvillä jo ennen detaljeja

Hesarin toimittajat soittelivat myös hakuammunnalla pitkin kaikkia piirejä naisille ja keräsivät heiltä puhelinnumeroita seuraavia soiteltavia varten. Tätä jatkui jaksottaisesti kuukausitolkulla – ehkä vuosia.

Kaikilta olen kuullut saman kokemuksen: puhelu aloitettiin leimaamalla Rydman jo syylliseksi sanomalla ”tiedätkö Rydmanista ja alaikäisistä jotain”. Jäljelle jäi enää kaivaa sitten todisteet ja todistajat kaikin keinoin.

Loppujen lopuksi en näe asialliseksi kommentoida enempää kuin tämän minun täysin henkilökohtaisen ja eriävän kokemuksen tästä Hesarin jutusta. Varmasti tullaan vielä pitkään miettimään miten on asioiden oikea laita ja ketä uskoa sana sanaa -vastaan kamppailuissa.

Varmaa kuitenkin on, että tässä on ainakin yksi osapuoli käyttäytynyt härksisti: Hesarin toimittajat. Ei ole eettistä lähteä näillä taktiikoilla hakemaan spekulatiivista tietoa. Iso osa jutusta on eri tyyppien tuntemuksia. Narratiiville vastakkaisia tuntemuksia ei painettu.

Viimeisenä sanana on, etten halua että tätä otetaan kenenkään puolustuspuheena tai syyttelynä. Tämä on oma kokemukseni yksittäisestä tapauksesta. Olen vain pettynyt, kuinka toimittajat eivät halunneet avata tätä lainkaan. Puhelu lopahti nopeaa vaikka todisteita olisi ollut.”

Rydmanin mukaan ”Petra” käynnisti Jodel-keskustelun ja sitä kautta poliisitutkinnan

Wille Rydman kertoo ”Petran” käynnistäneen Jodel-keskustelualuella ketjun, joka johti poliisin puhutukseen:

”HS:n jutun “Petra” on kuudes nainen, joka mainitaan poliisin puhutuspöytäkirjassa ja hän on myös se henkilö, joka masinoi puhutuksen käynnistäneen jodelkeskustelun. Tämä seikka käy ilmi pöytäkirjasta. Hän valehtelee jutussa raskaasti. Tämä henkilö on se, jota omassa Facebook-päivityksessäni kuvailen “yli-innokkaaksi kokoomusnuoritytöksi”. Hän väittää minun lähennelleen itseään monin tavoin. No näyttääkö esim. tämä siltä:”

Rydman on julkaissut kuvakaappauksen ”Petran” kanssa 2018 käymästään keskustelusta.

Rydman jatkaa:

”Näiden vihjailevien, alkuvuodesta 2018 lähetettyjen viestien jälkeen aloin vältellä koko henkilöä. Hän enimmäkseen jättikin minut rauhaan. Vuotta myöhemmin hän kuitenkin halusi osallistua vaalikampanjaani. Hän käyttäytyi asiallisesti koko kampanjan ajan ja oli hurjan ahkera sitä tekemään. Kun hän halusi tavata kampanjan jälkeen, en olisi mitenkään voinut siitä kieltäytyä.

HS mehustelee sillä, että tapaamispaikaksi sovittiin kahvit Kämpissä. HS puhuu syömisestä, vaikka kyse oli kahveista. Paikka sattui olemaan minulle sopivasti matkan varrella. Kahvit oli sovittu klo 15.15 ja ilmaisen viesteissä selvästi, että minulla iltameno, joka asettaa tapaamiselle takarajan. Kun sain tietää, että tyttö oli kertonut olevansa menossa kanssani “treffeille”, ilmoitin hänelle selvästi, että jos tällaista väitettä on levitetty, pitää tapaaminen peruuttaa kokonaan. Tyttö meni pois tolaltaan ja yritti lähestyä mitä moninaisimmin tavoin. Käskin hänen lopettaa ja tein yksiselitteisesti selväksi, että hänen on turha haaveilla minusta:”

Toinen kuvakaappaus vuodelta 2019.

Rydman lopettaa: ”Jos maailma olisi oikeudenmukainen ja reilu paikka, pelkästään näiden kahden ylläolevan kuvakaappauksen pitäisi mielestäni varsin vahvasti osoittaa, että HS:n maalaama kuva nuorten tyttöjen vikittelijästä ei voi olla tosi. Kuvakaappaukset on myös näytetty HS:n toimittajille. Ne eivät toimitusta kiinnostaneet.”

SUOMEN UUTISET