Valtamedia kärsii pätevien toimittajien puutteesta. Jotain outoa on tapahtumassa, kun paikka kansakunnan kaapin päällä ei kiinnosta nuorisoa. Meneillään olevalla arvojen muutoksella saattaa olla myös näkyviä poliittisia seurauksia.

Huhtikuun lopulla Pohjoismaiden suurimpiin mediakonserni Bonnier piti hätäkokouksen, koska kesätoimittajien rekrytointi sujunut toivotulla tavalla. Expressen, Dagens Nyheter ja Dagens industri kärsivät sekä sopivien, että pätevien hakijoiden puutteesta.

– Toimittajien löytäminen on vaikeaa nyt ja tilanne käy vaikeammaksi vuosi vuodelta, sanoo Bonnier Newsin tiedotuspäällikkö Elsa Falk.

– Vapaa journalismi ja sananapaus ei ole koskaan ollut tärkeämpää kuin nyt. Samaan aikaan löytyy yhä niukemmin riittävästi koulutettuja, päteviä toimittajia ja tähän epäkohtaan on puututtava.

Pako alalta on jatkuvaa

Suurten kaupunkien ulkopuolella tilanne on vieläkin hälyttävämpi. Toimittajien ammattilehti Journalisten kertoo tilanteesta Linköpingissä, jossa paikallislehti on käyttänyt vailla journalistikoulutusta tahi toimittajakokemusta omaavaa työvoimaa jo vuodesta 2015.

Kesäksi palkattavista kymmenestä toimittajasta vain viidellä on takanaan journalistiopintoja.

– Vielä 15–20 vuotta sitten saimme massoittain hakemuksia mutta nyt kerta kerran jälkeen yhä vähemmän, toteaa Östgöta Correspondentin päätoimittaja Maria Kustvik SVT:n kulttuuriuutisille.

Kymmenen vuotta sitten toimittajia koulutettiin oikein urakalla, vaikka koko ala oli kriisissä. Käänne tuli nopeasti ja pian toimittajakoulut kärsivät hakijapulasta. Eräät oppilaitokset menettivät hakijoistaan jopa 70 prosenttia

SUOMEN UUTISET