Yle Kioski kertoo suomalaisille nuorille, että he saattavat syyllistyä ”rakenteelliseen rasismiin”, jos osoittavat tukensa Ukrainan itsenäisyystaistelulle, toivottavat turvapaikanhakijat tervetulleiksi tai boikotoivat Venäjää. Ylen mielestä myös avoimet rajat ja blondien tappamisen kauhisteleminen ovat nyt rasismia.

Yleisradion nuorille suuntaama Yle Kioski -palvelu pohtii Instagram-postauksessaan ”rakenteellista rasismia”, joka Ylen mukaan ilmenee siten, että Ukrainasta tulevia pakolaisia kohdellaan ”lämpimämmin” kuin muualta tulleita aikaisemmissa kriiseissä.

Ukrainalaisten hätää ei saa pitää suurempana

Yle Kioski pitää rakenteellisena rasismina muun muassa sitä, että monet kansainväliset mediat ja poliitikot ovat tuominneet Venäjän hyökkäyksen ja osoittaneet tukensa Ukrainalle.

– Osa länsimaalaisista toimittajista mm. BBC ja Al Jazeera English -kanavilta on selvästi nähneet ukrainalaisten hädän suurempana kuin aiemmissa pakolaiskriiseissä kodeistaan paenneiden hädän.

Ylen mukaan länsimaisten toimittajien omat asenteet ovat siis ”rakenteellista rasismia”. Rasismia on myös se, jos jättää kritisoimatta turvapaikanhakijoiden älypuhelimia.

– Vuoden 2015 pakolaiskriisin aikaan ihmiset arvostelivat turvapaikanhakijoita, joilla oli älypuhelimet. Ukrainalaisten kohdalla samaa ilmiötä ei ole nähty.

Rasismia on myös se, että ”eurooppalaiset poliitikot ovat tukeneet välitöntä rajojen avaamista ukrainalaisille”. Ylen toimittajat eivät ilmeisesti tiedä, että ukrainalaiset ovat saaneet tulla Schengen-alueelle vapaasti ilman viisumia jo vuodesta 2017.

Pakolaisten toivottaminen tervetulleiksi on rasismia

Vieläkin pahempaa on Ylen mielestä se, että ”europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps.) toivotti pakolaiset tervetulleiksi Suomeen, vaikka onkin kampanjoinut rajojen kiinni pitämisestä”. Ilmeisesti myös ukrainalainen ex-syyttäjä syyllistyy Ylen mielestä pöyristyttävään rasismiin:

– Ukrainan ex-apulaissyyttäjä David Sakvarelidzen mukaan taas on pöyristyttävää nähdä sinisilmäisiä ja blondeja eurooppalaisia tapettavan.

Rakenteellista rasismia on myös se, että Venäjää boikotoidaan, mutta ”Palestiinaa miehittävää Israelia ei ole boikotoitu samojen syiden takia”, kertoo Yle.

Vigelius: ”Yle tuijottaa pelkkää ihonväriä”

Tampereen kaupunginvaltuutettu ja Perussuomalaisen nuorison varapuheenjohtaja Joakim Vigelius kommentoi Yle Kioskin nuorisovalistusta Twitterissä. Hänen mukaansa ongelma tässä Ylen postauksessa on, että siinä oletetaan ihonväri ainoaksi syyksi suhtautua myönteisemmin ukrainalaisiin tulijoihin.

– Ikään kuin ukrainalaisia lähialueelle pakenevia ei erottaisi Lähi-idän reissaajista yhtään mitkään muut tekijät, kuten hakeeko turvaa lähialueelta vai tuhansien kilometrien takaa, jääkö ensimmäiseen turvalliseen maahan vai heittääkö Euroopan-kiertueen, onko kielitaitoa, koulutusta ja muita kotoutumisen edellytyksiä, onko riskinä levottomuudet ja rikollisuuden lisääntyminen jne.

Vigeliuksen mukaan ihmisten asenteisiin vaikuttavat yllä mainitut asiat, joilla vuoden 2015 kokemusten perusteella voi olla suuriakin yhteiskunnallisia vaikutuksia. Kyse ei ole vain ja ainoastaan tulijoiden ihonväristä.

Rajoilla sorsitaan muualta tulevia

Ylen mukaan Puolan rajalla on ilmennyt runsaasti rasismia, koska ”moni ei-ukrainalainen on odottanut päiviä rajalla. Ukrainasta pakenevia afrikkalaisia, intialaisia ja Lähi-idästä kotoisin olevia on käännytetty rajoilta sekä estetty nousemasta juniin ja busseihin. Myös moni rodullistettu on raportoinut kokeneensa rasistista häirintää rajalla.”

Myös Suomen Uutisissa on kerrottu siitä, että Ukrainan ja Puolan välisellä rajalla on esiintynyt ”ukrainalaiset ensin” -henkeä. Itse asiassa kyse on vanhasta, hyvästä periaatteesta: naiset ja lapset ensin. Asevelvollisuusikäisiä ukrainalaisia miehiä ei nimittäin ole päästetty maasta ulos lainkaan.

ABC-kanavan uutispätkässä kongolaismies kertoo, miten häntä syrjittiin rakenteellisesti hänen yrittäessään nousta pakolaisjunaan Kiovassa. Häntä nimittäin pyydettiin jäämään Ukrainaan taistelemaan vapauden puolesta.

– He sanoivat minulle, että annamme sinulle aseen, jotta voit taistella Ukrainan puolesta, kongolaismies kertoo.

– Mekö taistelisimme Ukrainan puolesta? Emme me ole ukrainalaisia. Me olemme mustia, joten miten me voisimme taistella Ukrainan puolesta? Meitähän luultaisiin Nato-joukoiksi, kongolaismies sanoo.

Kuvasta päätellen kongolaismies on kuitenkin päässyt onnellisesti pois Ukrainasta. Samaan aikaan ulkomailla asuneet ukrainalaiset ja valkoiset eurooppalaiset ovat suurin joukoin matkustaneet Ukrainaan taistellakseen Ukrainan vapauden puolesta. Tässä Yle ei ilmeisesti näe minkäänlaista rakenteellista rasismia.

Myös Ruotsin Yle näkee rasismia

Samaa keskustelua on käyty myös Ruotsissa. Viime viikolla Ruotsin yleisradio SVT päätti tehdä uutisraportin siitä, että Staffanstorpin pikkukunta toivottaa Ukrainan pakolaiset tervetulleiksi.

Toimittajan tavoitteena oli selvästikin ihan vain paheksua kunnan toimintaa. Staffanstorp on nimittäin Ruotsin kunnista se, jossa asuu kaikkein vähiten vuonna 2015 Lähi-idästä tulleita turvapaikanhakijoita.

SUOMEN UUTISET