Yle kokkasi kasaan sakeaa mielikuvapropagandaa: Yhdisti kuvamanipuloinnilla ja vihjailulla nuoren vaihto-opiskelijan ääriajatteluun
Yleisradio markkinoi sangen kyseenalaisin menetelmin Suomineidot-dokumenttisarjaa, joka on parhaillaan katsottavissa Ylen kanavilla ja Yle Areenassa.
Viime kesänä kuvatun Suomineidot-dokumenttisarjan sanotaan kertovan kansallismielisten nuorten naisten elämästä. Ylen mukaan Dokumenttisarjan päähenkilöiden arkea ja unelmia värittävät arvokonservatiivisuus sekä monikulttuurisuuden vieroksuminen.
Suomineidot-sarjassa kerrotaan kolmesta erilaisesta nuoresta naisesta, jotka eivät tosielämässä ole tuttavia keskenään, mutta jotka on dokumentissa tuotu yhteen.
Otsikossa annetaan ymmärtää
Suomineidot-sarjan mainosjutuksi Yle on julkaissut verkkosivullaan puffin, joka on Ylelle tyypillistä mielikuvapropagandaa: jutun otsikon mukaan Suomineidot-sarjaa kritisoidaan rotuoppeihin uskovien myötäilystä.
Toisin sanoen, otsikossa annetaan ymmärtää, että kaikki dokumenttisarjassa esiintyvät henkilöt ”uskovat rotuoppeihin”.
Suomineidot-sarjaan kuvatut henkilöt on sarjassa yhdistetty toisiinsa elokuvallisella leikkauksella, sillä sarjassa esiintyvät naiset eivät ole koskaan tavanneet toisiaan.
Ylen verkkosivujen mainosjutussa naiset on kuitenkin kuvankäsittelyllä yhdistetty samaan kuvaan, jonka yllä oleva otsikko siis kertoo sarjan kertovan ”rotuoppeihin uskovista”.
Yksi kuvakäsittelyllä aikaansaadun valokuvan henkilöistä käyttää paitaa, jossa lukee ”national socialist” eli natsi.
Suomineidot-sarjan promokuvasta on liikkeellä kaksi erilaista versiota, joista toisessa esillä on national socialist -teksti erään henkilön paidassa, mutta toisessa kuvaversiossa teksti on peitetty. Yle käyttää omassa viestinnässään tekstillistä kuvaversiota.
Yle loihti paikkansa pitämättömiä mielikuvia
Kuvakäsittelyllä ja guilt by association –menetelmällä Yle siis vihjailee kaikkien sarjassa esiintyvien kolmen naisen olevan kansallissosialisteja, mitä mielikuvaa myös tehostaa otsikon viittaus ”rotuoppeihin”.
Yksi sarjan naisista, 21-vuotias kieltenopiskelija ja tällä hetkellä Italiassa opiskelijavaihdossa oleva, Liisa Siira oikaisee sarjan markkinoinnin aikaansaamaa kohua somessa.
On se helppoa leimata natsiksi, koska:
1.Photoshopatussa kuvassa, jossa poseeraamme ”yhdessä”, yhdellä on natsi paita.
– Ei, emme tunteneet toisiamme ennen dokkarisarjan julkaisua.
2. Et ole katsonut sarjaa, niin on parasta populismia natseilu.
– Katso sarja!#suomineidot
— Elisaveta Siira (@ElisavetaSiira) March 22, 2022
Siira kertoo yllättyneensä Ylen tavasta markkinoida sarjaa, sillä hänet kutsuttiin mukaan dokumenttiin nimenomaan kertomaan kansallismielisen naisen elämästä.
– Nyt Ylen markkinoinnissa kuvakäsitellyn kuvan perusteella valitettavasti Yle on onnistunut saamaan aikaan mielikuvia, jotka eivät ainakaan minun kohdallani pidä paikkaansa.
Itse sarjassa Siira lähinnä kertoo omasta elämästään ja ajatuksistaan.
– Somekohu on tullut yllätyksenä, mutta esiintymisestä sarjassa olen saanut ihan hyvää palautetta.
Sarjan henkilöt eivät tunteneet toisiaan
Ylen ohella myös Helsingin Sanomat sekosi täysin mahdollisuudesta ryhtyä natsimielikuvien maalailuun isolla pensselillä. Helsingin Sanomatkaan ei väitä, vaan vihjaa kaikkien dokumenttiin haastateltujen naisten edustavan natsiaatetta: Äärioikeistoa ihannoivan naisen esittelevä Ylen uutuussarja herättää nyt tiukkaa kritiikkiä: Normalisoiko Suomineidot natsismia, huutaa Hesarin otsikko.
Kieltenopiskelija Siira toteaa puhuvansa omasta puolestaan ja katsoo median lähteneen laukalle.
Siira toteaa, että yleistäminen ja yhdistäminen on tehty virheellisesti.
– Valtamedia on kirjoittanut sarjasta melko yksipuolisesti, ja kuten nettikirjoitteluistakin näkee, kirjoittelujen synnyttämä mielikuva on se, että ikään kuin kaikki me olisimme natseja. Se on tarpeetonta mustamaalaamista.
Siira huomauttaa, että hän ei etukäteen edes tiennyt, keitä muut sarjassa esiintyvät henkilöt ovat.
– Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta vaikuttaa sarjan leikkaukseen saati siihen, millainen lopputulos tulee olemaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Liisa Siira natsittelu kuvamanipulointi vihjailu mielikuvapolitiikka painostaminen kansallismieliset mustamaalaaminen Yleisradio Propaganda Helsingin Sanomat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita