Eilisessä Ylen A-studiossa aiheena oli hoitajien työtaistelu ja hallituksen kehittelemä potilasturvallisuuslaki. Lakia kutsutaan myös pakkotyölaiksi, sillä laki käytännössä olisi murskaamassa hoitajien lakko-oikeuden. Huomiota herättävästi lähetyksessä aiheesta oli puhumassa yksinään vastuuministeri Aki Lindén (sd). Ratkaisu on erikoinen, sillä hoitajapuolen näkökulma jäi puuttumaan.

Hoitajaliitto Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen esitti eilen sosiaalisen median kanavillaan, että alun perin myös hänen oli tarkoitus osallistua eilisillan keskusteluun A-Studiossa, mutta hänen läsnäolonsa peruttiin viime hetkellä ministeri Aki Lindénin (kuvassa) pyynnöstä.

Rytkönen kertoo Yle-torppauksesta eilisillan tv-lähetystä koskevassa Twitter-keskustelussa A-Studion Twitter-seinällä.

Keskustelun alussa on nähtävissä Ylen omat meriselitykset. Yle ei mainitse sitä, että alkuperäinen suunnitelma Tehy-pomon läsnäolosta keskustelussa torpattiin viime hetkellä.

Unohtiko Yle Journalistin ohjeet?

Ylen ratkaisu antaa demariministerille tämän toiveesta tv-ruudussa yksin tilaa selittää hoitajien pakkotyölakihanketta näyttää lähinnä selkärangattomalta alistumiselta, eivätkä valppaat Twitter-keskustelijat Ylen selityksiä tietenkään niele.

Ylen menettely ei näytä asialliselta myöskään toimittajakunnan eettisen ohjeistuksen eli Journalistin ohjeiden kannalta. Journalistin ohjeiden 2 kohdan mukaan tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

Suomen Journalistiliiton johtoryhmän jäsen, Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterson muistuttaakin Yleä Journalistin ohjeista.

A-studiosta D-studio?

Tasapuolisuuden nimissä eilisillan keskustelu hoitajien pakkotyölaista olisi selvästi vaatinut pöydän ääreen myös hoitajanäkökulman edustajan läsnäoloa.

Ylen menettely torpata Tehy-pomon läsnäolo näyttää entistä surkuhupaisammalta siihen nähden, että vain hetki sitten Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen hurskasteli omalla Twitter-seinällään ”samanaikaisen kuulemisen periaatteesta”.

Yle näyttää soveltavan omia sääntöjään joustavasti, tilanteen vaatimalla tavalla. Twitterissa asiat ovat edenneet jo siihen pisteeseen, että tapaukseen on löydetty jo satiirista näkökulmaa.

SUOMEN UUTISET