

LEHTIKUVA
Yle hurskastelee ”samanaikaisen kuulemisen periaatteella”: Demariministeri sai yksinään selitellä hoitajien pakkotyölakihanketta – Tehy-pomo heitettiin pois keskustelusta
Eilisessä Ylen A-studiossa aiheena oli hoitajien työtaistelu ja hallituksen kehittelemä potilasturvallisuuslaki. Lakia kutsutaan myös pakkotyölaiksi, sillä laki käytännössä olisi murskaamassa hoitajien lakko-oikeuden. Huomiota herättävästi lähetyksessä aiheesta oli puhumassa yksinään vastuuministeri Aki Lindén (sd). Ratkaisu on erikoinen, sillä hoitajapuolen näkökulma jäi puuttumaan.
Hoitajaliitto Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen esitti eilen sosiaalisen median kanavillaan, että alun perin myös hänen oli tarkoitus osallistua eilisillan keskusteluun A-Studiossa, mutta hänen läsnäolonsa peruttiin viime hetkellä ministeri Aki Lindénin (kuvassa) pyynnöstä.
Rytkönen kertoo Yle-torppauksesta eilisillan tv-lähetystä koskevassa Twitter-keskustelussa A-Studion Twitter-seinällä.
Tää menikin mielenkiintoiseksi.
Jään vallan seuraamaan tätä lankaa.
Etenkin kun tätä vierailua ei sovittu pelkästään puhelimessa puhumalla, vaan minulla on tekstiviesti siitä, keitä piti olla lähetyksessä mukana.Klo 18.19 lyötiin lukkoon illan kattaus ja klo 18.40 peruutus.
— Millariikka Rytkönen (@millaryt) April 19, 2022
Keskustelun alussa on nähtävissä Ylen omat meriselitykset. Yle ei mainitse sitä, että alkuperäinen suunnitelma Tehy-pomon läsnäolosta keskustelussa torpattiin viime hetkellä.
Päädyimme ottamaan Aki Lindénin vieraaksi yksin, koska muita aiheeseen liittyviä hlöitä oli jo kuultu kattavasti Ylen uutis- ja ajankohtaissisällöissä. Linden nousi keskeiseksi hahmoksi häneen kohdistetun kritiikin takia ja halusimme hänet vieraaksemme ensijaisesti. 1/2
— A-studio (@YleAstudio) April 19, 2022
Unohtiko Yle Journalistin ohjeet?
Ylen ratkaisu antaa demariministerille tämän toiveesta tv-ruudussa yksin tilaa selittää hoitajien pakkotyölakihanketta näyttää lähinnä selkärangattomalta alistumiselta, eivätkä valppaat Twitter-keskustelijat Ylen selityksiä tietenkään niele.
Hei, nyt ei mee vaan läpi. Nolo sepitys @YleAstudio . Miksi valehtelette? Tehän kutsuitte @millaryt ja sitten peruitte kutsun, kun @LindenAki halusi tulla studioon yksin kuin joku yksinvaltias, koska pelkäsi debaattia.
Ping @JoukoJokinen @marjasannikka ja ylen jengi! #avoimuus— 🇸🇩🏳️🌈🏳️🌈Oskar Hartman 🏳️🌈🏳️⚧️🇸🇩 (@0skarhartman) April 19, 2022
Ylen menettely ei näytä asialliselta myöskään toimittajakunnan eettisen ohjeistuksen eli Journalistin ohjeiden kannalta. Journalistin ohjeiden 2 kohdan mukaan tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.
Suomen Journalistiliiton johtoryhmän jäsen, Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterson muistuttaakin Yleä Journalistin ohjeista.
A-studiosta D-studio?
Tasapuolisuuden nimissä eilisillan keskustelu hoitajien pakkotyölaista olisi selvästi vaatinut pöydän ääreen myös hoitajanäkökulman edustajan läsnäoloa.
Ylen menettely torpata Tehy-pomon läsnäolo näyttää entistä surkuhupaisammalta siihen nähden, että vain hetki sitten Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen hurskasteli omalla Twitter-seinällään ”samanaikaisen kuulemisen periaatteesta”.
Ensimmäisen kerran kysyttiin helmikuun alussa. Hyvän journalistisen tavan mukaan jutun kohteelle on aina annettava mahdollisuus vastata hänestä esitettyyn kritiikkiin jo samassa jutussa. Samanaikaisen kuulemisen periaate.
— Jouko Jokinen (@JoukoJokinen) March 28, 2022
Yle näyttää soveltavan omia sääntöjään joustavasti, tilanteen vaatimalla tavalla. Twitterissa asiat ovat edenneet jo siihen pisteeseen, että tapaukseen on löydetty jo satiirista näkökulmaa.
https://twitter.com/MarkoKettunen/status/1516651428298825730
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- potilasturvallisuuslaki lakko-oikeus Millariikka Rytkönen Aki Lindén Yleisradio hoitajat Tehy pakkolaki puolueellisuus A-studio Jouko Jokinen SDP hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle kokkasi kasaan sakeaa mielikuvapropagandaa: Yhdisti kuvamanipuloinnilla ja vihjailulla nuoren vaihto-opiskelijan ääriajatteluun

Yleisradion aamuohjelmassa natsiteltiin ja halvennettiin tv-dokumenttisarjan nuoria naisia – kenen pussiin Yle pelaa?

Yle jututti vihreitä ”asiantuntijoita” ja julisti, miksi polttoaineveroa ei pidä laskea – asiantuntijoiden taustoista ei tietenkään kerrota mitään

Hallintoneuvoston PS-edustajat: Yle osoittaa puolueellisuutensa vaatiessaan laajalle levinneen videon poistamista – ”Jäi kiinni housut nilkoissa eivätkä selittelyt enää auta”

Yle kysyi mitä laittomasti maassa oleville pitäisi tehdä: Kutsui vihreät ja demarit A-studioon hymistelemään – jätti opposition ulkopuolelle

Toimittajan työt eivät enää kiinnosta: Valtamedialla vaikeuksia löytää sopivia toimittajia – pätevistä puhumattakaan

Ylen pääuutinen hehkuttaa, että vaikka ukkonen jyrähti, Sanna Marin ei säikähtänyt – mikä mediassa oikein on vialla, ja miksi Yleisradio rakentaa Marin-kulttia?

Onko Tehyn Rytkönen todella sitä mieltä, että demarit ovat aina hoitajien puolella?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää