Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen esiintyminen SDP:n järjestämän tilaisuuden mainoksessa on herättänyt runsaasti ihmetystä. Hoitajien pakkolakia äänekkäästi vastustanut Rytkönen esiintyi SDP:n Ilmari Nurmisen tilaisuudessa, vaikka vannoi syksyllä, että hoitajat eivät unohda asiaa koskaan.

– Tehyn puheenjohtaja esiintyy pakkolakia syksyllä ajaneen SDP:n tilaisuudessa suorastaan irvokkaan sloganin saattelemana. Rytkönen on ilmeisesti muutamassa kuukaudessa unohtanut, että hoitajien lakon murtamiseen tähdännyt pakkolaki oli demariministeri Aki Lindénin junailema. Tämän lisäksi hän on unohtanut, että SDP:n ollessa pääministeripuolue ja myös perhe- ja peruspalveluministerin salkun ollessa demareilla hallitus koronapandemian alussa ensin kyykytti hoitajia valmiuslailla estäen heitä pitämästä lomia tai vaihtamasta työpaikkaa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

– Seuraavaksi demarit junttasivat läpi lain, jolla hoitajat pakotettiin rokotukseen sillä uhalla, että muuten heiltä loppuvat työt ja palkanmaksu keskeytetään. Lopuksi vielä demarikansanedustaja Jukka Gustafsson kävi kuuntelemassa lakkoilevia hoitajia ja huutamassa heille ”Hiljaa!” siltä varalta, ettei demarien asenne hoitajia kohtaan jo aikaisemmin ollut käynyt kaikille selväksi. On ennenkuulumatonta, että keskeisen hoitajajärjestön puheenjohtaja vielä tämän jälkeen osallistuu demarien vaalikiertueelle.

Mainos rahoitettiin veronmaksajien rahoilla

Tilaisuuden ainoana ongelmana ei kuitenkaan ole Tehyn puheenjohtajan lyhyt muisti, vaan myös mainoksen rahoitus.

– Eduskuntaryhmien, eli loppukädessä veronmaksajien, rahoilla ei ole sallittua mainostaa ryhmän ulkopuolisten henkilöiden, eli tässä tapauksessa Tehyn puheenjohtajan, esiintymistä puolueen tapahtumassa, ellei kyseessä ole seminaari tai vastaava tapahtuma. Rytkönen itse mainitsee sosiaalisessa mediassaan osallistuvansa vaalitilaisuuteen, Antikainen sanoo.

Demarien härskiä vaalikampanjointia

Eduskuntaryhmät tiedottavat maksullisilla lehti-ilmoituksilla pääasiassa tilaisuuksista, joissa kansanedustajat ovat tavattavissa. Ehdottoman kiellettyä sen sijaan on käyttää ryhmän maksamia ilmoituksia osana vaalikampanjaa tai mainostamaan vaalitilaisuudeksi miellettyä tilaisuutta.

– On päivänselvää, että ”avoimeksi keskustelutilaisuudeksi” nimetty tapahtuma on toteutettu näin lähellä eduskuntavaaleja pelkästään ääntenkalastelun vuoksi. Kun jopa tilaisuuden päävieras on somevideonsa perusteella mieltänyt asian vaalitilaisuudeksi, tuskin jää kenellekään epäselväksi, ovatko demarit käyttäneet ryhmärahaa tässä härskisti vaalikampanjointiin, Antikainen kiteyttää.

Suomen Uutiset