Suomessa sanotaan olevan pulaa työvoimasta, etenkin sairaanhoitajista. Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki muut puolueet tarjoavat ratkaisuksi sitä, että Suomeen tuotaisiin matalaan palkkaan tyytyviä hoitajia EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Filippiineiltä. Hoitoalan ammattiliiton mukaan ulkomailta tuotava työvoima kuitenkin saattaa pikemminkin olla haitaksi työtehtävissä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toi jo eilen Ylen maanantai-illan suuressa vaalikeskustelussa esille, että kolmansien maiden hoitajien tuominen maailman toiselta puolelta Suomeen ei helpota tilannetta, jossa hoitoalan työpaikkoja on hankala täyttää.

Työperäinen maahanmuutto hoitoalalle saattaa pikemminkin jopa pahentaa tilannetta entisestään. Samoilla linjoilla on esimerkiksi hoitajaliitto SuPer.

Purra joutui palaamaan aiheeseen myös tänään Ilta-Sanomien vaalimessuilla.

– Työperäinen maahanmuutto heikentää hoitoalaa. Kielitaidottomat hoitajat ovat lisäkuorma ja itse asiassa he ajavat koulutettuja hoitajia pois alalta. Suomessa hoitajilla pitäisi olla riittävä kielitaito kun…, Purra oli kertomassa, kunnes pääministeri Sanna Marin (sd) kaappasi tilan ja alkoi huutaa päälle.

Marin ei kestä kuulla totuutta

Marin kannattaa useimpiin työmarkkinaongelmiin ratkaisuksi työperäistä maahanmuuttoa, ja niinpä toisenlainen näkemys meni pahasti pääministerin ihon alle. Marin väitti, että Purra olisi valehdellut, ja alkoi paasata päälle.

– Tämä (se, että kielitaidottomat hoitajat ovat lisäkuorma) ei pidä paikkaansa. Nämä ovat valheellisia väittämiä. Minä olen puhunut hoitajajärjestöjen kanssa. Tänne tulee lisää väkeä muualta tekemään hoiva-alan töitä. Pelkkää populismia. En tiedä, kenen kanssa olet puhunut, Marin möykkäsi Purralle.

Marinin hiljennyttyä Purra totesi pääministerille, että tämän syytökset eivät nyt osuneet maaliin.

– Se, mitä Marin sanoi populismiksi, on lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin virallinen asiantuntijalausunto valtion talousarvioesitykseen, lausunto on annettu eduskunnalle. Voin toimittaa tarkemmat tiedot, Purra vinkkasi Marinille.

Riski potilasturvallisuudelle

Purra esitti, että Suomeen ei kannattaisi tuoda kolmansista maista hoitoalalle henkilöstöä, koska tällaisen henkilöstön kielitaidon puute on lähinnä rasite työyhteisölle ja haittaa työntekoa. Purran näkemys perustui Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin eduskunnalle antamaan lausuntoon, mutta pääministeri Marin väitti, että Purra olisi valehdellut.

Miten on, kumpi on oikeassa, perussuomalaisten Purra vai pääministeri Marin? Valehteliko Purra, kuten pääministeri Marin väitti?

Katsotaanpa hoitajaliitto SuPerin lausuntoa eduskunnalle hallituksen esityksestä valtion talousarvioksi vuodelle 2022.

SuPerin lausunnossa todetaan, että sotesektorin työvoimapulassa työperäinen maahanmuutto ei suinkaan ole yksinkertainen ratkaisu:

Mikäli sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevillä hoitajilla ei ole riittävä kielitaito, niin siitä muodostuu vakava asiakas- ja potilasturvallisuusriski. Ilman riittävää kielitaitoa ammatillisesta osaamisestakaan ei ole hyötyä koska työskentely on tiimityötä ja siinä hyvin merkittävässä osassa on tiedonsiirto niin suullisesti kuin myös kirjallisesti.

Yhteisen kielen puute tekee tiimityöstä hankalaa

Suomessa hoitoalalta on poistunut jopa kymmeniä tuhansia hoitajia uusiin tehtäviin liian raskaiden työolojen vuoksi.

SuPerin eduskunnalle antamassa lausunnossa todetaankin varsin selvästi, että yhteisen kielen puute tekee vaativasta hoitotyöstä entistä raskaampaa. Tämä on ymmärrettävää, koska hoitajat ovat vastuussa potilaiden terveydestä.

SuPerin lausunnossa todetaan myös, että kielitaidon puute hoitotiimissä on yksin merkittävä syy sille, että suomalaiset koulutetut hoitajat ovat vaihtaneet töitä:

Ilman riittävää kielitaitoa olevat työntekijät kuormittavat merkittävästi myös muuta henkilöstöä ja tämä lisäkuormitus on yksi lisäsyy, kun he miettivät jopa alanvaihtoa.

Kielitaidottomien maahanmuuttajien ja ilman riittävää alan koulutusta olevien ja kouluttamattomien työntekijöiden määrän lisäyksellä sote-sektorilla voi olla täysin päinvastainen vaikutus alan työllisten määriin, kuin mitä niillä tavoitellaan. Ne ovat lisäkuormitustekijöitä alalla jo toimiville työntekijöille ja voivat lisätä merkittävästi heidän halujaan poistua pois koko alalta.

Jo toinen ministeritason huuto viikon sisään

Ministeritason huutelu on tullut Purralle tutuksi viime päivinä. Aiemmin Purra kertoi MTV:n vaalipaneelissa, että pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa niin sanotun koulushoppailun syynä on vieraskielisten suuri osuus kouluissa.

Tuolloin samassa tilassa oli opetusministeri Li Andersson (vas) joka ei kestänyt kuulla tosiasioita vaan alkoi huutaa päälle.

SUOMEN UUTISET