Suomalainen terveydenhuolto on ajautunut lähes kaoottiseen tilaan, mikä näkyy esimerkiksi sairaalapäivystyksien ruuhkautumisena. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella sairaaloiden päivystyksissä voi joutua odottamaan jopa vuorokausia. Potilaiden vuodepaikoista on pulaa, eikä hoitajia ole tarpeeksi.

Ylen A-studiossa eilen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) antoi ympäripyöreän kommentin terveydenhuollon kaoottisesta tilanteesta sekä omasta onnistumisestaan hyvien hoitopalvelujen tarjoamisessa.

– Meidän kaikkien tehtävä on tarjota hyvää hoitoa, ja siihen laki velvoittaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjät huolehtivat tästä. Ja kun katsomme näitä toimijoita, niin osa tähän pystyy ja osa ei, Kiuru vastasi ja jatkoi, että tilanteen taustalla ovat myös korona ja palveluketjujen ongelmat.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen kuvaa tilannetta, jossa ihmiset eivät pääse hoitoon, surulliseksi. Juvosen mukaan päivystyksien ruuhkaan voidaan vastata myös ensihoitajien koulutusmääriä lisäämällä.

– Olisi syytä avata lisäkoulutuspaikkoja. Miksei vaikka koulutushakua voisi avata uudelleen jo ensi vuoden alusta, sillä ensihoitajat työllistyvät juurikin päivystykseen. Päivystyksiin voitaisiin tällä hetkellä käyttää myös vuokratyövoimaa. Ensin on toki selvitettävä vuokratyövoiman saatavuus ja hinta, koska jos julkisella sektorilla ei ole tarjolla palvelua, sitä on pakko alkaa ostaa, Juvonen sanoi.

Raha ratkaisee

Juvosen mukaan vakavaan tilanteeseen tulee laajemmin vastata kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla.

– Yleisesti ottaen tärkeitä ovat työhyvinvointi, hyvä johtaminen, hyvä esimiestyö, hyvät työkalut ja toimivat järjestelmät, jotta työaika ei kulu järjestelmien ongelmien selvittämiseen, vaan on mahdollisuus keskittyä potilaaseen. Näin päivystys saadaan toimimaan, Juvonen sanoi.

A-studiossa mukana ollut sairaanhoitaja Nizo Dara huomautti, että terveydenhuollon ongelmat ovat olleet olemassa jo vuosikymmeniä. Hoitajat ovat kyllästyneet arvostuksen puutteeseen, huonoon palkkaan ja siihen, ettei hoitajia kuunnella.

Kiurun mukaan hän on esittänyt 700 miljoonaa lisätalousarviossa hoito- ja hoivavelkaan. Juvonen sanoi, että tuleville hyvinvointialueille tarvitaankin reilusti lisärahaa valtiolta.

– Pitkäaikaisten hoivapaikkojen alasajo on ollut suuri virhe. Tarvitaan lisää hoivapaikkoja. Myös hoitajia voidaan houkutella rahalla. Hyvä johtaminen on tärkeää, mutta myös raha aina ratkaisee.

Hallitus keskittyy laittomasti maassa olevien palveluihin

Uudet hyvinvointialueet aloittavat ensi vuoden alussa, ja perussuomalaiset on nostanut useaan otteeseen esille alueiden puuttuvan rahoituksen.

Perussuomalaiset julkaisi äskettäin vaihtoehtobudjetin, jossa julkisia varoja priorisoidaan. Näin rahaa jää enemmän osoitettavaksi terveydenhuoltoon.

– Me haluamme järjestää suomalaisten rahoilla suomalaisille hoitopalveluja, Juvonen sanoi ja heitti piikin Sanna Marinin (sd.) johtamalle hallitukselle.

– Meillä on nyt Suomessa päivystyskriisi. Mikä olisikaan sen parempaa kuin se, että hallitus ei toisi esityksiä, jotka esimerkiksi turvaavat laittomasti maassa oleville kiireettömät terveydenhuoltopalvelut, kun suomalaisetkaan eivät usein pääse hoitoon.

Suomen Uutiset