Eduskunnassa väännettiin torstaina kättä laittomasti maassa olevien oikeudesta päästä Suomen terveyspalveluiden piiriin. Hallitus laajentaisi tätä oikeutta, koska se on heidän mielestään todella halpaa. Käsitekikkailun taakse piiloutuva hallitus vetoaa raskaana olevien naisten oikeuteen synnyttää. Mutta uudessa laissa ei ole tästä kysymys.

Hallitus on laajentamassa laittomasti maassa oleskelevien terveydenhuoltoa siten, että he pääsisivät myös ei-kiireellisiin hoitomuotoihin. Kyselytunnin keskustelu kääntyi jostakin syystä raskaana oleviin. Pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosi sydäntä särkevästi naisten oikeuteen synnyttää. Mutta uusi laki ei kosketa synnyttäviä naisia. Ei Suomessa kenenkään ole tarvinnut tähänkään asti synnyttää taivasalla.

Videolla kooste kyselytunnista, jossa eduskuntakeskustelua sekä lopuksi jälkipyykki, jossa hoitoalalla toimivat kansanedustajat Kaisa Juuso, Arja Juvojen ja Minna Reijonen kommentoivat hallituksen outoa priorisointia. Youtube, 16 min 43 sek.

Mutta ministeri Krista Kiuru häikäisi koko salin vastauksillaan. Suomen Uutisten haastatteluvideolla kohdassa 03:53 ministeri Kiuru (sd.) kommentoi laittomasti maassa olevien kiireetöntä hoitoa näin:

”Kyllä niitä lapsia sattuu syntymään, ihan milloin vaan, ja, monenlaisiin perheisiin. Ja apuakin on sitten annettava, jos näin sattuu käymään. Itse en ota kantaa, mistä nämä ihmiset ja potilaat tulevat Suomeen, koska se ei kuulu hallintoalaani, minä vain hoidan näitä sairaita.”

Ja, kohdassa 10:00: ”Mut se on totta, että kun erikoissairaanhoitoon mennään, niin joku menee sinne niin kiireellä, sinne mennään kuulkaa ambulanssilla useiten, tänä päivänä. Että siinä suhteessa siellä valitettavasti, sinne erikoissairaanhoitoon, niin sinne mennään hyvin kiireellä.”

Muuten hyvä, mutta laissa on kyse kiireettömästä hoidosta. Kiuru vastasi ministeriaitiosta ihan mitä sattuu. Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen ihmetteli, onko Kiuru edes lukenut lakia, jota nyt kommentoi.

Kannattaa myös katsoa kohdasta 15:30 Hussein al-Taeen (sd.) vähintäänkin mielenkiintoinen selvitys siitä, miten perussuomalaiset houkuttelivat ja huijasivat pakolaiset tulemaan Suomeen vuonna 2015.

MARIA ASUNTA