Vaikka koko Suomi puhuu sähkökriisistä ja kansalaiset odottavat hallitukselta toimia sähkölaskujen pienentämiseksi, hallituksen tarmoa riittää muihin asioihin. Hallitus päätti istunnossaan torstaina ottaa vastaan eteläisistä EU-maista sisäisenä siirtona 175 uutta turvapaikanhakijaa. Henkilöille todennäköisesti tullaan antamaan pakolaisasema – ja vaikka ei annettaisikaan, maahan he kuitenkin saavat jäädä.

Samaan aikaan Suomi on tänä vuonna vastaanottanut yli 56 000 ukrainalaista, jotka pakenevat Venäjän hyökkäyssotaa. Ukrainalaisille tarjotaan tilapäistä suojelua ja näin pitääkin tehdä, perussuomalaiset muistuttavat.

– On päivänselvää, että meidän pitää antaa suojaa ukrainalaisille. Tämä on juuri sitä lähialueilla tapahtuvaa auttamista, jota perussuomalaiset kannattavat. Kyseessä on tilapäinen suojelu ja kun sota loppuu, suurin osa ukrainalaisista varmasti haluaa palata jälleenrakentamaan kotimaatansa, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

– Kaiken ulkomaalaisiin kohdistuvan humanitaarisen auttamisemme pitäisi keskittyä nyt vain ja ainoastaan ukrainalaisiin. Meillä on kädet täynnä omia asioita ja omien kansalaistemme auttamista. Hallitus on selvästi toista mieltä. Sen on pakko saada aina vain lisää autettavia Lähi-idästä ja Afrikasta.

Hallitus ottaa laittomasti EU:hun saapuneita

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mari Rantanen muistuttaa, että Suomi on osallistunut koko tämän hallituskauden ajan EU:n sisäisiin siirtoihin.

– Vuonna 2019 Suomi otti taakanjakona turvapaikanhakijoita Maltalta ja Italiasta, vuonna 2020 vuorossa olivat Kreikasta tulleet turvapaikanhakijat. Tänä vuonna Suomi on lupautunut ottamaan jo Ranskasta laittomasti EU-alueelle tulleita ihmisiä ja nyt vielä hallitus päätyi vielä 175 henkilön lisäämiseen. Aiempina vuosina Suomi on valinnut sisäisinä siirtoina Suomeen esimerkiksi Somalian ja Afganistanin kansalaisia, Rantanen luettelee.

Kustannukset jälleen sivuutettu

Hallituksen uuteen päätökseen liittyvässä muistiossa todetaan, että siirron kustannuksia on vaikea arvioida. Muistioon on laskettu vain suorat vastaanoton kustannukset sen sijaan, että kustannuksiin olisi arvioitu maahanmuuton pitkän aikavälin kustannukset eli sosiaalitukien ja palvelujen veronmaksajille aiheuttamat kustannukset.

– Tämä on tyypillistä hallitukselle. Maahanmuuton kustannukset ovat kuitenkin hyvin selvästi tiedossa, ja ne ovat valtavat. Niitä ei vain koskaan huomioida, Purra muistuttaa.

– Hallituksella ei ole minkäänlaista aikomustakaan priorisoida menojaan tai asettaa asioita tärkeysjärjestykseen. Sisäisten siirtojen mallioppilaana toimiminen ei ole mitään muuta kuin hyveellistä poseeraamista. Suomi suostuu kaikkeen, kun muut ehdottavat ja vieläpä niin, että kustannuksista ei piitata pätkääkään. Miksi omat kansalaiset ja sitten ukrainalaiset eivät ole hallituksen auttamisen kärkipaikoilla? Rantanen kysyy.

Turvapaikkajärjestelmä ei toimi

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr) mediassa olleen lausunnon mukaan turvapaikanhakijoiden siirtäminen EU:n ulkorajoilta muihin valtioihin edistää tehokasta ja vastaanottajakykyistä turvapaikkajärjestelmää.

– Tosiasiassa siirrettävät henkilöt eivät EU-alueella jakamalla lopu, sillä Välimeren rikollisten ihmissalakuljettajien ja hyväntekeväisyysjärjestöjen meritaksit kuljettavat jatkuvasti lisää laittomia siirtolaisia. Eivätkä tulijat lopu Afrikassa ja Lähi-idässä, Rantanen muistuttaa.

– Ainoa tapa puuttua asiaan on se, että EU-alueelle ilman lupaa yrittävät palautetaan välittömästi. Eurooppa ei tule kestämään nykyisenkaltaista sinisilmäistä ja naiivia järjestelmää.

SUOMEN UUTISET