Yle kertoi 23.1. tilapäistä suojelua Ukrainan sodan johdosta hakevien kolmansien maiden kansalaisten määrän olevan kasvussa Suomessa. Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan etenkin afrikkalaisia hakijoita on aiempaa enemmän. Erikoista tilanteessa on se, että sekä poliisin että Maahanmuuttoviraston mukaan tilapäistä suojelua hakevat kolmansien maiden kansalaiset eivät ole tulleet suoraan Ukrainasta vaan muiden Euroopan maiden kautta.

Ukrainan sota on jatkunut lähes vuoden ajan, mutta kolmansien maiden kansalaiset ovat ryhtyneet hakemaan tilapäistä suojelua Suomessa vasta nyt, mikä asettaa hakijoiden motiivit melko kyseenalaiseen valoon. Pelkästään oleskelu Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen aikana ei oikeuta kolmansien maiden kansalaisia tilapäiseen suojeluun EU-maissa, vaan oletuksena on, että kolmansien maiden kansalaiset palaavat kotimaihinsa.

– Näin ei mitä ilmeisimmin ole kuitenkaan tapahtunut. Missä he ovat oleskelleet ennen Suomeen saapumista, onko hallitus ollut tietoinen hakijoiden taustoista ja onko taustoja edes yritetty selvittää? perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kysyy.

Turvapaikkashoppailua

EU aktivoi 4. maaliskuuta 2022 tilapäistä suojelua koskevan direktiivin sotaa pakenevien ukrainalaisten auttamiseksi. Sen kautta voidaan tarjota määräaikaista kollektiivista suojelua tietylle ihmisryhmälle ja samalla vähentää turvapaikkajärjestelmään kohdistuvaa kuormitusta.

Tilapäistä suojelua saavalla henkilöllä on oikeus muun muassa asuntoon, pääsyyn oleskelumaan työmarkkinoille, terveydenhoitoon sekä sosiaaliavustuksiin. Suomessa on tällä hetkellä noin 50 000 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista.

– Sotaa pakenevia ukrainalaisia tulee auttaa, mutta hallituksen on pidettävä huoli, ettei tilapäisen suojelun järjestelmää käytetä väärin. Ukrainasta tulevilla kolmansien maiden kansalaisilla on oletettavasti turvallinen kotimaa, johon he voivat palata milloin tahansa, mutta sen sijaan monet yrittävät jäädä Eurooppaan tilapäisen suojelun turvin.

– Tämä on järjestelmän hyväksikäyttöä, ja Sanna Marinin hallituksen tulisi puuttua järjestelmämme väärinkäyttöön heti. Olemassa olevat resurssimme tarvitaan nyt vain oikeiden sotapakolaisten eli Ukrainan ja ukrainalaisten auttamiseen. Hallituksen on taattava, ettei tilapäistä suojelua yritetä käyttää porttina Eurooppaan turvapaikkashoppailun tavoin, Antikainen huomauttaa.

Edustaja Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien kolmansien maiden kansalaisten tilapäistä suojelua.

Suomen Uutiset