Kilpailu osaavasta ja motivoituneesta työvoimasta on myös Ruotsissa kovaa. Kun motivaatio on kunnossa ja työ maistuu, niin sopeutumista uusiin oloihin ei estä mikään, kertoo SVT. Ukrainalaiset olisivat tervetulleita Ruotsiin töihin normaalioloissakin.

Skellefteåssa nelisenkymmentä sodan kauhuja paennutta ukrainalaista on saanut työtä kunnan hoivapuolelta tai ruokapalveluista. Samaan aikaan he opiskelevat ruotsia kansankorkeakoulussa.

Ukrainalaiset ovat ahkeruudellaan, iloisuudellaan ja motivaationsa määrällä tehneet kelpo vaikutuksen kunnan viranhaltijoihin. Näin ollen ei ole ihme, että mielettömän väkivallan runtelemasta maasta otettaisiin tilapäiseen suojeluun enemmänkin väkeä, myös työn ääreen.

Työllä on merkitystä

Työllä voi olla erityistä merkitystä pakolaiselle, sillä se saattaa antaa puuttuvan näkymän tulevaisuuteen.

– Kokkiammattilaisista vaikkapa on pulaa koko maassa, joten olisi fantastista saada lisää väkeä. Töitä olisi pitkälle eteenpäin, sanoo Skellefteån kunnan ravitsemusyksikön päällikkö Daniel Hällgren SVT:n uutisille.

Pakolaiskiintiö ei riitä

Skellefteå on saanut tehtäväkseen asuttaa 197 ukrainalaista. Näin montaa henkilöä ei kuntaan vielä ole tullut. Tosin 30 naista – osa lapsineen – on vielä matkalla.

– Kiintiö tulee täyteen, mutta haluaisimme saada tänne vieläkin lisää väkeä, sanoo kunnan kehityspäällikkö Anna-Klara Granstrand.

Maahanmuuttoviraston ennusteen mukaan Ukrainasta tulee Ruotsiin tänä vuonna 15 000 pakolaista. Edellyttäen, että sota ei eskaloidu.

SUOMEN UUTISET