Perussuomalaiset vaati eduskunnan kyselytunnilla tänään, että Suomi kohdentaa nyt apunsa ukrainalaisten pakolaisten auttamiseen ja nollaa pakolaiskiintiön, jonka kautta tulee henkilöitä lähinnä Afrikasta ja Lähi-idästä. Lisäksi perussuomalaiset vaati, että kaikki elintasosiirtolaisuuden kanavat tukitaan, jotta resurssit riittävät ukrainalaisten auttamiseen.

– Suomeen saapuu nyt ukrainalaisia pakolaisia – lapsia, joiden toinen käsi puristaa äidin kättä ja toinen käsi nallea. He ovat joutuneet jättämään kotinsa Venäjän hyökkäyksen ja pommitusten alta. Heitä meidän tulee auttaa sillä välin, kun isät, pojat ja osa naisistakin taistelevat maansa ja koko Euroopan puolesta, perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen aloitti.

– Arvoisa sisäministeri, jotta rajalliset resurssit riittävät ukrainalaisten auttamiseen, aiotteko nollata kiintiöpakolaisuuden ja tukkia elintasosiirtolaisuuden kanavat? Rantanen kysyi sisäministeri Krista Mikkoselta (vihr).

”Maailmassa on muitakin kriisejä”

Sisäministeri torjui tällaiset esitykset toteamalla, että ”maailmassa on muitakin kriisejä” ja että ihmiset näissä maissa kaipaavat turvaa ja apua. Mikkonen huomauttikin, että kiintiön laskemisen sijaan hallitus on juuri nostanut pakolaiskiintiötä.

– Hallitus ei ole siis tässäkään tilanteessa tinkimässä tuumaakaan tavoitteestaan tehdä jopa laittomasta siirtolaisuudesta laillista niin, että koko turvapaikkajärjestelmän tarkoitus romuttuu, Rantanen hämmästeli.

Hallitus romuttamassa turvapaikkajärjestelmän

Rantanen viittasi hallituksen viimeisimpään esitykseen, jossa jopa laittomasti täällä oleville tai karkotuspäätöksen saaneille myönnettäisiin opiskelunpaikan perusteella oleskelulupia.

Lisäksi Rantanen huomautti, että Suomessa on valtavasti kerrasta toiseen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä, jotka kuitenkin jatkavat elämäänsä Suomessa yhteiskunnan tukien varassa.

– Vastikään luimme mediasta, kuinka somalimies on hakenut jo kuusi kertaa turvapaikkaa Suomesta sitä saamatta – ja on ollut silti Suomessa vuodesta 2015. Samaisessa artikkelissa kerrottiin, kuinka afganistanilaisen turvapaikanhakijan oleskelulupa oli mennyt umpeen hänen lomaillessaan kotimaassaan, Rantanen luetteli.

SUOMEN UUTISET