Perussuomalaiset huomautti tänään eduskunnan kyselytunnilla, että Venäjän kohdistaman hybridivaikuttamisen uhka on Suomessa kasvanut. Hybridivaikuttaminen voi tarkoittaa esimerkiksi laittomien siirtolaisten pakkaamista Suomen vastaiselle rajalle pyrkimään Suomeen.

Äskettäin sisäministeriö julkaisi selvityksen lainsäädännön muutostarpeista, joilla tällaista siirtolaisuutta voitaisiin ehkäistä. Perussuomalaisten mukaan selvityksessä ei kuitenkaan ilmene ainoatakaan konkreettista keinoa estää vihamielisessä tarkoituksessa Suomeen kohdistettuja siirtolaisvirtoja.

– Se ei auta, suljetteko jonkun rajanylityspaikan tai missä ja kuinka nopeasti käsittelette turvapaikkahakemukset – turvapaikanhakuoikeus on pystyttävä keskeyttämään, mikäli sitä käytetään hybridisodankäynnin välineenä, perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen vaati.

– Arvoisa sisäministeri, aiotteko mahdollistaa turvapaikanhakuoikeuden keskeyttämisen? Jos ette, miksi ette? Ronkainen kysyi.

Kysymys kierrettiin

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) totesi, että käyttöön otettavat keinot rajalla riippuvat kulloinkin käsillä olevasta tilanteesta. Mikkonen lisäsi, että poliitikkojen tehtävä on varmistaa lainsäädäntökehyksen riittävyydestä, jotta eri hybridivaikuttamisen keinoihin voidaan vastata.

Ronkaisen kysymykseen turvapaikanhakuoikeuden keskeyttämisestä saatiin siis vähintäänkin ympäripyöreä vastaus.

– Toimet rajaturvallisuuden takaamiseksi ja vihamielisen vaikuttamisen estämiseksi eivät ole riittäviä, mikäli hallitus ovat pitämässä aina turvapaikanhakuoikeuden voimassa, Ronkainen kuittasi.

Rajan sulkeminen on laillista

Ronkainen muistutti hallitusta, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut Puolan toimineen laillisesti evätessään pääsyn maahan Valko-Venäjän hybridihyökkäyksessä.

– EU:n komissio on esittänyt muuttoliikkeen hyväksikäytön ehkäisemiseksi koviakin keinoja, mutta hallitus on vastannut Brysseliin, että yksilöllä on aina oltava mahdollisuus jättää suojeluhakemus, Ronkainen totesi.

”Me autamme, hoidamme, maksamme”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra luetteli esimerkkejä sinisilmäisyydestä, mitä tulee suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

– En puhu pelkästään Venäjästä, maa- ja kiinteistökaupoista, kaksoiskansalaisuudesta tai viisumivapauden väläyttelystä. Suomessa kaikki ulkoa tuleva on otettu viattomuudella vastaan.

– Tervetuloa Suomeen. Me autamme, me hoidamme, me maksamme. Tämä on hyväuskoisuutta, Purra kuvaili.

Purran mukaan tällainen ei ole enää mahdollista, vaan suomalaisten pitää kyetä kylmähermoisuuteen ja siihen, että tosiasiat oikeasti ymmärretään.

SUOMEN UUTISET