Venäjän hyökättyä Ukrainaan moni Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen on harkinnut Venäjän kansalaisuudesta luopumista. Luopumista yrittävät ovat kuitenkin törmänneet sekä monimutkaiseen prosessiin että yhteistyöhaluttomiin viranomaisiin. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii Suomea kieltäytymään luovuttamasta Venäjän disinformaatiolakien rikkomisesta epäiltyjä kaksoiskansalaisia Venäjälle missään tilanteessa.

Venäjän suurlähetystö ja konsulaatit ovat suhtautuneet yrityksiin luopua kansalaisuudesta nihkeästi vedoten tämän hetken tilanteeseen, joten kaksoiskansalaiset ovat käytännössä jääneet asiansa kanssa tyhjän päälle.

– Venäjä on muuttumassa yhä sulkeutuneemmaksi yhteiskunnaksi, mikä hankaloittaa kansalaisuudesta luopumista. Venäjän viranomaisten näkökulmasta kaksoiskansalaiset ovat ensisijaisesti Venäjän kansalaisia, joten heitä koskee myös muun muassa Venäjän asevelvollisuus. Monien kaksoiskansalaisten pelkona onkin Venäjän asevoimiin ja rintamalle joutuminen Putinin aloitettua sodan Ukrainassa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kertoo.

Syytettyjä uhkaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistus

Venäjä on kiristänyt lainsäädäntöään koskien ”väärän tiedon” levittämistä viranomaisten tai asevoimien toiminnasta. Disinformaatiosta syytettyjä uhkaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistus. Uusimpien tietojen mukaan lait aiotaan ulottaa koskemaan myös ulkomaita.

– Yksi osa Venäjän kansalaisuudesta luopumisen prosessia on selvitys siitä, ettei henkilöä epäillä rikoksista Venäjällä. Monet julkisesti Ukrainan sotaa ja Putinia vastustaneet kaksoiskansalaiset ovatkin nyt huolissaan siitä, että uudet disinformaatiolait koskevat myös heitä eikä kansalaisuudesta luopuminen siksi enää onnistu. Vaarana on myös joutua pidätetyksi, mikäli he käyvät Venäjällä ja joutuvat tekemisiin Venäjän viranomaisten kanssa, Antikainen kuvailee tilannetta.

Luopumisesta tehty mahdotonta

Kaksoiskansalaisuus on muuttunut hyödystä haitaksi Venäjän valtion toiminnan vuoksi, ja siitä eroon pääseminen on tehty käytännössä mahdottomaksi. Suomessa on noin 35 000 Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaista, joten tilanne koskettaa suurta joukkoa ihmisiä.

– Suomen on nyt otettava selkeä linja ja kieltäydyttävä luovuttamasta näiden lakien rikkomisesta epäiltyjä Venäjälle missään tilanteessa, Antikainen linjaa.

Edustaja Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien Venäjän kansalaisuudesta luopuvien Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten tilannetta Suomessa.

Suomen Uutiset