

PS ARKISTO
Antikainen: Kaksoiskansalaisuus rajattava pääosin EU- ja EFTA-maiden kansalaisiin
Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat herättäneet kysymyksiä myös muihin maihin mahdollisesti kohdistuvasta uhasta. Etenkin hybridivaikuttaminen ja kyberturvallisuus ovat nousseet keskustelunaiheiksi, mutta Venäjän kansalaisten maakauppoihin ja kaksoiskansalaisuuden mahdolliseen hyödyntämiseen tulee kiinnittää huomiota.
– Suomi salli rajoituksettoman kaksoiskansalaisuuden vuonna 2003. Tämän jälkeen etenkin venäläiset ovat hakeneet innokkaasti kaksoiskansalaisuutta, sillä Suomen ja Venäjän välillä ei voi matkustaa viisumivapaasti. Jälkiviisaana voisi kysyä, onko mitään järkeä sallia kaksoiskansalaisuus sellaisen valtion kanssa, johon matkustaminen vaatii normaalitilanteessa viisumin? perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kysyy.
– Suomella ei ole mitään syytä sallia kaksoiskansalaisuutta sellaisten maiden kanssa, jotka eivät kohtele molempia kansalaisuuksia tasa-arvoisesti, puhumattakaan maista, jotka pitävät Suomea vihamielisenä maana. Kaksoiskansalaisuus tulisikin rajata koskemaan vain EU- ja EFTA-maita ja kolmansien maiden osalta perustua kahdenvälisiin, tasapuolisiin sopimuksiin.
Suomessa suhtaudutaan lepsusti
Suurin kaksoiskansalaisten ryhmä Suomessa ovat Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset. Suomessa heitä asuu arvioiden mukaan noin 35 000 ja määrä kasvaa vuosittain muutamalla tuhannella henkilöllä. Suojelupoliisi ei pidä kaksoiskansalaisia yleisesti uhkana, mutta arvioi, että yksittäiset henkilöt voivat olla alttiita toisen kotimaansa hallinnon vaikutusyrityksille tai kiristykselle.
– Suomessa kaksoiskansalaisuuteen suhtaudutaan huomattavasti lepsummin kuin monissa muissa maissa, eikä tasapuolisuutta ole edellytetty. Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus mahdollistaa viisumivapaan rajanylityksen molempiin suuntiin vain passia vaihtamalla, vaikka viisumi vaaditaan muilta rajanylittäjiltä.
– Viimeistään nyt Venäjän aggressio sen rajanaapureita kohtaan edellyttää selvittämään kaksoiskansalaisten tilannetta Suomessa. Vaarana on, että Venäjän nykyhallinto saattaa yrittää vaikuttaa ulkomailla asuviin kansalaisiinsa ja velvoittaa heitä toimimaan asuinmaansa vahingoksi, Antikainen muistuttaa.
Antikainen on jättänyt toimenpidealoitteen koskien kaksoiskansalaisuuden rajaamista EU- ja EFTA-maiden kansalaisille sekä kolmansien maiden osalta kahdenvälisiin sopimuksiin perustuvaksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU- ja EFTA-maat rajanaapurit sotatoimet kyberturvallisuus hybridivaikuttaminen Kaksoiskansalaisuus Supo Sanna Antikainen Suomi Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen ja Ronkainen: Kaksoiskansalaisuuden ehtoja kiristettävä – ”Tosipaikan tullen nämä henkilöt olisivat vakavan valinnan edessä”

Peltokangas: Hallituksella sokea piste haittamaahanmuuton ongelmissa – heikentää sisäistä turvallisuutta

Venäjän rajaoperaatioiden riski kasvaa – Purra: Siirtolaismassalta suojautuminen vaatii välittömiä lainsäädäntömuutoksia

Venäjältä pyritään nyt länteen Suomen kautta, koska Suomi myöntää yhä viisumeita – rajan yli jopa 3 600 tulijaa päivässä

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Purra: Turvallisuusuhat muuttuvat monimutkaisemmiksi – hybridivaikuttamiseen on varauduttava

PS vaati kyselytunnilla rajaturvallisuustoimia – turvapaikanhakuoikeus on pystyttävä keskeyttämään

Tulihelvetin groteski sivujuonne: Maanviljelijät ottavat talteen venäläisten hylkäämät satojen miljoonien sotakoneet

Antikainen: Kaksoiskansalaisuus on muuttunut hyödystä haitaksi – Suomen on kieltäydyttävä luovuttamasta disinformaatiolakien rikkomisesta epäiltyjä Venäjälle

Antikainen: Venäläisten kiinteistöomistukset syyniin, kansallista turvallisuutta uhkaavat pakkolunastukseen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.