Venäläisten maakaupat ovat toistuvasti nousseet julkisen keskustelun aiheeksi Suomessa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii tuoreessa toimenpidealoitteessaan venäläisten kiinteistökauppojen taustojen perusteellista selvittämistä ja tarvittaessa kiinteistöjen pakkolunastusta, jos niiden katsotaan uhkaavan kansallista turvallisuutta.

Venäläisten tekemistä maakaupoista eniten julkisuutta on saanut Paraisilla sijaitsevan Airiston Helmen tapaus poliisin tehtyä ratsian kiinteistöön vuonna 2018. Kiinteistö sijaitsee strategisesti tärkeän Turun ja Naantalin satamiin johtavan laivaväylän varrella.

Toinen samantyyppinen hanke löytyy Puumalasta, jossa venäläinen miljardööri Igor Kesaev omistaa Saimaan syväväylän varrella sijaitsevan Kotasaaren. Saimaan syväväylää pitkin pääsee Mikkelin Ristiinaan, Joensuuhun ja Kuopioon sekä Saimaan kanavan kautta Itämerelle.

– Suomessa on 2000-luvun alusta lähtien myyty huolettomasti maata sekä kiinteistöjä Venäjän kansalaisille todella heppoisilla perusteilla. Iltalehden vuonna 2016 tekemän selvityksen mukaan kiinteistöjä on myyty sekä sotilaallisesti että huoltovarmuuden kannalta tärkeiden alueiden lähiympäristöstä. Verukkeena on käytetty mökkikyliä ja muita investointeja, mutta suurin osa hankkeista on jätetty puolitiehen, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.

– Tähän on havahduttu vasta muutama vuosi sitten muuttamalla EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten kansalaisten maakaupat luvanvaraisiksi. Yhtäkään lupaa ei tiettävästi tähän mennessä ole evätty siitä huolimatta, että tärkeiden laivaväylien varrella olevien venäläisomisteisten kiinteistöjen pihoille alkoi ilmestyä helikopterikenttiä.

Kansallinen turvallisuus saattaa olla uhattuna

Suojelupoliisi antoi vuonna 2016 eduskunnan hallintovaliokunnalle lausunnon, jossa todettiin ulkomaisessa omistuksessa olevien kiinteistöjen olevan mahdollisia kohteita kriisitilanteiden vaikuttamisyrityksille muun muassa liikenneväylien sulkemisen ja tunnuksettomien joukkojen sijoittamisen muodossa. Etenkin omistukset, joilla ei ole liiketaloudellista tai kiinteistön tavanomaiseen käyttöarvoon liittyvää logiikkaa, saattavat kuulua vaikutusyritysten piiriin.

– Vastikään julkisuuteen tulleen Hangon Lappohjassa sijaitsevan vuokrataloyhtiön tapaus on vain yksi satojen, ellei tuhansien vastaavien kiinteistöjen joukossa. Taloudellisesti kannattamattomia hankintoja tehdään pöytälaatikkofirmojen, kotimaisten välikäsien, kaksoiskansalaisuuden tai jopa investointeja epätoivoisesti kaipaavien kuntien avustuksella, ja ostajien todelliset motiivit jäävät hämärän peittoon. Nämä kiinteistökaupat ja niiden taustat tulee selvittää perinpohjaisesti ja kiinteistöt tarvittaessa pakkolunastaa, mikäli ne vaarantavat maamme kansallisen turvallisuuden, Antikainen vaatii.

Antikainen on laatinut parhaillaan eduskunnassa allekirjoitettavissa olevan toimenpidealoitteen koskien Venäjän sekä Venäjän ja EU-maan kaksoiskansalaisten Suomessa tekemiä kiinteistökauppoja ja niiden taustojen selvitystä sekä Suomen turvallisuutta uhkaavien maa- ja kiinteistöomistuksien pakkolunastusta.

Suomen Uutiset