Sisäministeriö julkaisi viime torstaina selvityksen, jossa ehdotettiin ulkomaalaislakiin, vastaanottolakiin ja rajavartiolakiin muutoksia, joista olisi hyötyä hybridivaikuttamiseen vastaamisessa ja tilanteen hallinnassa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kehottaa hallitusta tekemään lakimuutokset välittömästi.

Venäjä testasi jo ennen hyökkäystään EU-maiden yhtenäisyyttä liittolaistaan Valko-Venäjää hyödyntäen. Aikaisemmin EU-maita on siirtolaisvyöryllä kiristänyt Turkki. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä on selvää, että jos tällaiseen hybridivaikuttamiseen ei varauduta lainsäädännössä, sitä tullaan käyttämään jatkossakin.

– Hallituksen vastuulla on nyt tuoda työryhmän esittämistä lainsäädäntömuutoksista eduskunnalle esitys viipymättä, jotta lait ovat valmiina seuraavaa hybridivaikuttamistilannetta varten, Antikainen painottaa.

Kaksoiskansalaisuutta pohdittava uudelleen

Antikainen kehottaa hallitusta myös pohtimaan kaksoiskansalaisuuden asemaa lainsäädännössä uudelleen. Kaksoiskansalaisuuden salliminen ei ole mikään pakko tai velvoite, vaan kyse on Suomen omasta valinnasta. Kaksoiskansalaisuus on ollut Suomessa käytössä rajoituksetta kesäkuusta 2003.

– Monissa muissa EU-maissa kaksoiskansalaisuus on sallittu vain toisten EU-, EFTA- tai NATO-maiden jäsenille tai ainoastaan tilanteessa, jossa maan syntyperäinen kansalainen saa jonkin toisen maan kansalaisuuden.

– On tärkeää huomata, että esimerkiksi Venäjällä on käytössä epäsymmetrinen järjestelmä, jossa Venäjän kansalaisuuden saava ulkomaalainen joutuu luopumaan alkuperäisestä kansalaisuudestaan, mutta ulkomaille muuttava venäläinen säilyttää myös Venäjän kansalaisuutensa.

– Suomen tulisi ottaa käyttöön Latvian tai Saksan kaltainen malli, jossa kaksoiskansalaisuus on sallittu vain toisten EU-maiden kansalaisille ja muiden maiden osalta ainoastaan silloin, jos käytössä on valtiosopimus, jossa sovitaan tasapuolisesta kaksoiskansalaisuuden hyväksymisestä kummassakin maassa, Antikainen vaatii.

Maakauppoja koskevaa lainsäädäntöä uudistettava

Myös EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten maakauppoja koskevaa lainsäädäntöä on Antikaisen mukaan kiristettävä vastaamaan turvallisuustilanteen muutoksia.

– Kuten kansalaisuuden osalta, myöskään maanomistuksen suhteen Suomi ei edellytä vastavuoroisuutta. Airiston Helmi on varoittava esimerkki: venäläistaustaiset liikemiehet yrittivät rakentaa salaa Ybbernäsiin helikopterikenttää, ja vastaava hanke paljastui syksyllä 2021 Puumalan Kotasaaresta.

– Viimeistään Putinin Ukrainan-operaation pitäisi riittää herättämään suomalaiset riskeihin, joita nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa. Hyvä hallitus, oletteko valmiit tekemään lakiin tarvittavat muutokset, jotta venäläiset oligarkit eivät voi ostaa Suomesta kiinteistöjä ja rakentaa salaisia tukikohtia suomalaisten selustaan? Antikainen kysyy.

Suomen Uutiset