

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Antikainen: Hybridiuhkien torjuminen saatava lakiin – myös kaksoiskansalaisuuteen ja ulkomaalaisten maakauppoihin saatava rajoituksia
Sisäministeriö julkaisi viime torstaina selvityksen, jossa ehdotettiin ulkomaalaislakiin, vastaanottolakiin ja rajavartiolakiin muutoksia, joista olisi hyötyä hybridivaikuttamiseen vastaamisessa ja tilanteen hallinnassa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kehottaa hallitusta tekemään lakimuutokset välittömästi.
Venäjä testasi jo ennen hyökkäystään EU-maiden yhtenäisyyttä liittolaistaan Valko-Venäjää hyödyntäen. Aikaisemmin EU-maita on siirtolaisvyöryllä kiristänyt Turkki. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä on selvää, että jos tällaiseen hybridivaikuttamiseen ei varauduta lainsäädännössä, sitä tullaan käyttämään jatkossakin.
– Hallituksen vastuulla on nyt tuoda työryhmän esittämistä lainsäädäntömuutoksista eduskunnalle esitys viipymättä, jotta lait ovat valmiina seuraavaa hybridivaikuttamistilannetta varten, Antikainen painottaa.
Kaksoiskansalaisuutta pohdittava uudelleen
Antikainen kehottaa hallitusta myös pohtimaan kaksoiskansalaisuuden asemaa lainsäädännössä uudelleen. Kaksoiskansalaisuuden salliminen ei ole mikään pakko tai velvoite, vaan kyse on Suomen omasta valinnasta. Kaksoiskansalaisuus on ollut Suomessa käytössä rajoituksetta kesäkuusta 2003.
– Monissa muissa EU-maissa kaksoiskansalaisuus on sallittu vain toisten EU-, EFTA- tai NATO-maiden jäsenille tai ainoastaan tilanteessa, jossa maan syntyperäinen kansalainen saa jonkin toisen maan kansalaisuuden.
– On tärkeää huomata, että esimerkiksi Venäjällä on käytössä epäsymmetrinen järjestelmä, jossa Venäjän kansalaisuuden saava ulkomaalainen joutuu luopumaan alkuperäisestä kansalaisuudestaan, mutta ulkomaille muuttava venäläinen säilyttää myös Venäjän kansalaisuutensa.
– Suomen tulisi ottaa käyttöön Latvian tai Saksan kaltainen malli, jossa kaksoiskansalaisuus on sallittu vain toisten EU-maiden kansalaisille ja muiden maiden osalta ainoastaan silloin, jos käytössä on valtiosopimus, jossa sovitaan tasapuolisesta kaksoiskansalaisuuden hyväksymisestä kummassakin maassa, Antikainen vaatii.
Maakauppoja koskevaa lainsäädäntöä uudistettava
Myös EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten maakauppoja koskevaa lainsäädäntöä on Antikaisen mukaan kiristettävä vastaamaan turvallisuustilanteen muutoksia.
– Kuten kansalaisuuden osalta, myöskään maanomistuksen suhteen Suomi ei edellytä vastavuoroisuutta. Airiston Helmi on varoittava esimerkki: venäläistaustaiset liikemiehet yrittivät rakentaa salaa Ybbernäsiin helikopterikenttää, ja vastaava hanke paljastui syksyllä 2021 Puumalan Kotasaaresta.
– Viimeistään Putinin Ukrainan-operaation pitäisi riittää herättämään suomalaiset riskeihin, joita nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa. Hyvä hallitus, oletteko valmiit tekemään lakiin tarvittavat muutokset, jotta venäläiset oligarkit eivät voi ostaa Suomesta kiinteistöjä ja rakentaa salaisia tukikohtia suomalaisten selustaan? Antikainen kysyy.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Airiston Helmi maanomistus rajavartiolaki vastaanottolaki Ukrainan sota Venäjän hyökkäys lakimuutokset hybridivaikuttaminen Valko-Venäjä siirtolaisvyöry turvallisuustilanne Latvia lainsäädäntö EU-maat Ukrainan kriisi EFTA Kaksoiskansalaisuus Ulkomaalaislaki Vladimir Putin Sanna Antikainen Venäläisten maakaupat Maakaupat Turkki Venäjä Saksa nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Raha ratkaisee: Osa irakilaisista suostui palaamaan kotiin Liettuasta tonnilla

Suomi tuomitsee Venäjän Ukrainaa koskevat toimet

Eduskunnan hallintovaliokunta kannattaa EU:n tilapäisen suojelun direktiivin aktivoimista Ukrainasta pakenevien auttamiseksi

EU-komissio esittää: Tilapäinen suojelu tuomassa unionin alueelle myös Ukrainaan aiemmin saapuneita turvapaikanhakijoita – hallintovaliokunta haluaa rajata tulijat

Halla-aho huolissaan Suomen omavaraisuudesta: ”Letkujen irrottaminen Venäjästä näyttää vääjäämättömältä”

Ruotsidemokraatit kääntymässä Nato-jäsenyyden kannalle – tiukka paikka demareille

Reijonen: Supon epäilyt venäläisten maanomistuksesta otettava tosissaan

Saksalaisprofessori: ”Hypernationalistinen” Ukraina, jossa siviilit pysäyttävät tankkeja paljain käsin, ei kelpaa EU:n jäseneksi

Leena Meri: Nato-päätöksenteossa tulee olla laaja yhteinen tahtotila
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.