Eduskunnan suullinen kyselytunti käsitteli tänään luonnollisesti Ukrainan sotaa. Kyselytunnin aluksi eduskunta sai vieraakseen Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrovan, jota eduskunnan puhemies Matti Vanhanen tervehti puheella ja jolle koko eduskunta osoitti tukensa seisten ja pitkin suosionosoituksin.

Kyselytunnilla keskusteltiin Ukrainan sodan vaikutuksiin Suomessa. Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho piti selvänä, että Venäjä on sen aggression vuoksi eristettävä niin taloudellisesti kuin diplomaattisestikin, jotta se lopettaisi hyökkäyksensä.

Riippuvuus Venäjästä katkaistava

Tämä tarkoittaa Halla-ahon mukaan muun muassa sitä, että suomen ja muun Euroopan on katkaistava riippuvuutensa venäläisestä energiasta.

– Letkujen irrottaminen Venäjästä näyttää vääjäämättömältä, mutta se edellyttää omavaraisuuden lisäämistä kaikilla osa-alueilla. Turve, jota nyt korvataan venäläisellä hakkeella, on pieni mutta Suomelle tärkeä osa tätä huoltovarmuuskokonaisuutta.

– Kysyn yhteistyön hengessä, olisiko nyt oikea hetki uudelleen harkita kansallisten ilmastotavoitteiden aikataulua? Halla-aho kysyi elinkeinoministeri Mika Lintilältä (kesk).

Lintilän mukaan on selvää, että huoltovarmuuden kannalta Suomi tulee tarvitsemaan turvetta energiakäyttöön tulevina vuosina. Huoltovarmuuskeskus on Lintilän mukaan ottamassa varastoonsa tietyn määrän turvetta, jolla tässä tilanteessa kompensoitaisiin energiatuotannon tarpeita.

Ruuan omavaraisuus on turvallisuuskysymys

Halla-aho huomautti myös ruuantuotannon omavaraisuuden tärkeydestä ja viittasi lähihistoriaan, jossa Ruotsi heräsi katastrofaalisen huonoon ruuan omavaraisuusasteeseensa koronan alettua vuonna 2020, kun tuonti tökki ja hyllyt tyhjenivät.

– Tällä hetkellä riskit ovat jotain aivan toista luokkaa kuin koronan aikana, eikä Suomessakaan tuolloin huoltovarmuuden kanssa kaikki mennyt aivan putkeen.

– Enemmän kuin koskaan nyt on suosittava suomalaista myös ruokapöydässä. Tuotanto- ja tuontiketjut on turvattava ja Suomen on nojattava niissä entistä enemmän länteen ja itseensä, Halla-aho huomautti.

SUOMEN UUTISET