Ukrainan sota on vilkastuttanut suomalaista huoltovarmuuskeskustelua. Tänään eduskunnan kyselytunnilla perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää vaati hallitusta tekemään kaiken mahdollisen polttoturpeen noston käynnistämiseksi niin pian kuin mahdollista.

– Ukrainan tekemä ratkaisu on ollut tehdä isänmaallista talouspolitiikkaa, jonka tarpeellisuuden on Ukrainan kriisinsietokyky osoittanut. Nyt on meidän kotimaassamme toimittava samalla tavoin oman kansallisen energiahuoltovarmuutemme ja ruokahuoltomme varmistamiseksi. Huoltovarmuus on noussut meidän kaikkien kansalaisten huulille, sanoi kansanedustaja Juha Mäenpää.

Turvevarastot saatava kuntoon ensi talveksi

Mäenpää kertasi lähihistorian päätöksiä:

– 2011 romutimme jalkaväkimiinat, 2022 romutamme turvetuotantokoneita. Ukrainan kriisi on nostanut esiin nämä kaksi päätöstä, joihin meillä ei ole varaa. Ensi talvena tulevat taas pakkaset. Energiahuoltovarmuutemme on turvattava. Hallitus on kertonut, että varmuusvarastot ovat kunnossa. Tämä ei täysin pidä paikkaansa. Kaikki polttoturpeen turvavarastot piisaavat vain yhden talven ajaksi pienen kaupungin lämmittämiseen.

– Haluaisin kysyä ympäristöministeriltä, onko hallitus valmis tekemään kaiken mahdollisen, että polttoturpeen nosto saadaan käyntiin ja turvavarastot kuntoon ensi talveksi? Ja sitoudutteko itse siihen? Mäenpää tiukkasi.

Vaikka ympäristöministeri Emma Kari puhui runsaasti, hän ei kuitenkaan lopulta vastannut itse kysymykseen.

Suomen Uutiset