Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela pohtii, onko hallitus tosissaan, aidosti ja kaikki keinot käyttäen varmistamassa Suomen huoltovarmuutta ja energiaomavaraisuutta.

Torstain kyselytunnilla kansanedustaja Jari Koskela kysyi elinkeinoministeri Mika Lintilältä vahvistusta väitteelle, jonka mukaan Suomeen tuotaisiin muun muassa Niiralan tullin kautta kymmeniä perävaunulastillisia sahanpurua päivässä.

– Onko nyt niin, että tällä purulla, joka ei kuulu pakotteiden piiriin, korvataan turvetta ja haketta? edustaja Koskela kysyi.

Onko verotukseen mahdollista saada helpotuksia?

Ministeri Lintilä myönsi kuulleensa samat tiedot tullitariffien kiertämisestä ja lupasi tarkistaa tilanteen. Aiheesta on kirjallisesti kysynyt myös perussuomalaisten kansanedustaja ja puolueen toinen varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas.

Kansanedustaja Koskela tiedusteli ministeriltä myös aiemmin annettuja ristiriitaisiakin lausuntoja siitä, aiotaanko venäläinen hake korvata kotimaisella turpeella vai meneekö ainespuuta energiaksi.

– Kiinnostaa tietenkin vielä se kysymys, että jos suomalaista puuta käytetään, onko verotukseen mahdollista tehdä joitakin helpotuksia? Koskela lisäsi kysymyksensä loppuun.

Ministeri ei puheenvuorossaan antanut suoraa vastausta kysymykseen, mutta kehotti lämpölaitoksia suunnittelemaan toimintaansa sellaiseksi, että ne pystyvät turvaamaan energiantuotannon myös tulevaisuudessa. Verotuksen suhteen tilannetta on ministerin mukaan selvitettävä.

Onko hallitus turvevastaisten voimien vanki?

Vaikka myös hallituksen suunnalta on viime kuukausina kuulunut turvetuotannon puolesta puhuvia ääniä, toivoo kansanedustaja Koskela myös selkeitä toimia, joilla huoltovarmuutta parannetaan ja turpeen merkitys huomioidaan nykyistä paremmin.

– Nyt näyttää siltä, että hallitus on tässäkin tilanteessa turvevastaisten voimien panttivanki. Turvetta tarkastellaan vain ilmaston kannalta eikä riittävästi huomioida sen muita vaikutuksia ja kykyä turvata energiaomavaraisuuttamme. Pitäisi kuunnella muitakin asiantuntijatahoja kuin ilmastopaneelia, Koskela korostaa.

Jari Koskela on ehdottanut muun muassa jo luvitettujen turvealueiden pikaista käyttöönottoa. Jotta näitä alueita voi ottaa käyttöön, olisi turveyrittäjille taattava vähintään viiden vuoden tulevaisuudennäkymät.

Suomen Uutiset