Hallitus on tehnyt todella edesvastuutonta energia- ja ilmastopolitiikkaa tällä hallituskaudella. Maatalous, vientiteollisuus sekä turvetuotanto on ajettu ahdinkoon. Suomalaiset energiayhtiöt ovat korvanneet turvetta esimerkiksi venäläisellä purulla ja hakkeella, joiden polttaminen ja kuljettaminen ei todellakaan ole ilmastoteko, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas.

Hallitus korotti turpeen verotusta siten, että sen polttamisesta tuli kannattamatonta.

– Arvostamme kovasti turvealaa ja se on perinteisesti ollut suuri työllistäjä esimerkiksi Pohjanmaalla ja Satakunnassa, mutta myös muualla Suomessa, Mauri Peltokangas sanoo ja lisää:

– Jos turpeen nostaminen loppuu Suomessa, ovat vaarassa myös puutarha- ja alkutuotantotilojen toiminta ja työpaikat, sillä se vaikuttaa suoraan kuivike- ja kasvuturpeen saatavuuteen. Korvaavaa vaihtoehtoa ei käytännössä ole.

Työkalut eivät kelvanneet

Perussuomalaiset eivät hyväksyneet veronkorotuksia ja kansanedustaja Mauri Peltokangas laati asiasta toimenpidealoitteen, jonka allekirjoittivat myös edustajat Petri Huru ja Sheikki Laakso. Toimenpidealoitteen tarkoituksena oli perua veronkorotukset ja luokitella turve uusiutuvaksi luonnonvaraksi.

Aloitteen ponsiosa kuului seuraavasti: ”Ehdotamme, että hallitus ryhtyy pikaisiin toimenpiteisiin, jotta turpeen veronkorotukset perutaan ja turvetuotanto maassamme turvataan muutoinkin jatkossa esimerkiksi siten, että turve julistetaan uusiutuvaksi luonnonvaraksi.’’

– Tarjosimme hallitukselle työkaluja jo kauan sitten, mutta niihin ei haluttu tarttua, Peltokangas kertoo.

Toimenpidealoitteessa otettiin huomioon myös turpeen merkitys Suomen huoltovarmuudelle. Peltokankaan mukaan perussuomalaiset ovat olleet huolissaan huoltovarmuudesta jo vuosia ennen sotaa Ukrainassa ­- nyt muutkin ovat huomanneet sen merkityksen.

Liika kunnianhimo kuormittaa

Eduskunnassa käsiteltiin hallituksen esitystä uudeksi ilmastolaiksi. Peltokangas ei hyväksynyt kyseistä lakia ja kysyi puheenvuorossaan hallitukselta:

– Koska politiikkatoimet ovat epäonnistuneet täysin, suomalaiset lämpöyhtiöt ovat korvanneet turpeenpolttoa venäläisellä hakkeella ja purulla. Onko niiden polttaminen ja kuljettaminen Suomeen hallituksen mielestä jokin ilmastoteko?

– Maailman kunnianhimoisimmat tavoitteenne ovat lopulta kuormittaneet ympäristöä lisää. Mitä te tarjoatte tilalle seuraavaksi, kun venäläisestä tuontihakkeesta ja fossiilienergiasta pyritään ja toivottavasti päästään pikaisesti eroon?

Turvetuottajille kattavat korvaukset

Ilmastolaki tuli sittemmin eduskunnan toiseen käsittelyyn. Peltokangas jatkoi hallituksen toimien moittimista ja totesi:

– Turvetuottajille tulisi mielestäni maksaa kattavat korvaukset vastuuttoman politiikan aiheuttamista menetyksistä. Kotimaista energiapuuta tulee myös käyttää entistä enemmän ja vauhdittaa sen korjuuta. Nämä ovat aivan keskeisiä toimenpiteitä huoltovarmuuttamme silmällä pitäen, ja lisäksi ne aikaansaisivat myös positiivista vaikutusta suomalaiseen työllisyyteen.

– Hallituksen on aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja ottaa koppi perussuomalaisesta järkevästä politiikasta. Kiistaton esimerkki on nyt pöydällä, Peltokangas sanoi.

SUOMEN UUTISET