Perussuomalaiset kritisoivat hallituksen esittämän ilmastolain paisuttavan erityisesti pienten kuntien hallintoa ja kuluja kohtuuttomasti. Lain tavoitteena on vauhdittaa ilmastotyötä sellaisissa kunnissa, joissa ilmastotyö ei ole vielä käynnistynyt tai edennyt pitkälle. Perussuomalaiset esittivät lakiehdotuksen hylkäämistä ympäristövaliokunnassa.

– Hyvinvointialueuudistuksen jäljiltä pienten kuntien resurssit pienenevät entisestään, ja laki koskisi erityisesti näitä pienempiä kuntia. Mistä tarvittavat varat tähänkin uudistukseen saadaan – veronmaksajien kukkaroista vai otetaanko lisää lainaa? kysyvät kansanedustajat Petri Huru, Sheikki Laakso, Rami Lehto ja Jouni Kotiaho.

Asiantuntijat samoilla linjoilla

Esityksessä on kysymys velvoitteesta huomioida ilmastosuunnitelma kuntastrategiassa ja toimintakertomuksessa. Nykyisellään edellä mainituista säädetään ainoastaan kuntalaissa.

– Useat asiantuntijat olivat perussuomalaisten kanssa samoilla linjoilla siitä, että esimerkiksi kuntastrategiasta ei tule määrätä missään muussa laissa kuin kuntalaissa, jotta vastuut pysyvät selkeinä. Hallituspuolueet eivät tästä olleet kiinnostuneita, vaan lisäävät entisestään ilmastobyrokratiaa seurauksista huolimatta, kansanedustajat kritisoivat.

Suomen Uutiset