Tänään eduskunnassa käsiteltiin opposition välikysymystä EU:n ennallistamisasetuksesta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne vertasi EU:n neuvottelutaktiikkaa Venäjään.

– Viron pääministeri Kaja Kallas on kuvaillut hyvin Venäjän neuvottelutaktiikkaa ja miksi sille ei pidä koskaan tehdä mitään myönnytyksiä. EU toimii juuri kuin Venäjä. EU vaatii asioita, jotka eivät sille kuulu. Kun kaikkein typerimmistäkin esityksistä tehdään aina kompromissi, EU saa kuitenkin jotain, mitä sillä ei ennen ollut ja johon sillä ei ole oikeutta, Ranne kommetoi.

Lulu Ranne vain pitää komissiota vielä kasakkaakin ahneempana.

– Hallituksellemme tuntuu olevan elimellisesti mahdotonta sanoa millekään ei. Kuviteltua poliittista pääomaa ei yritetäkään käyttää yhdessäkään kysymyksessä, koska silloin paljastuisi, ettei sitä pääomaa ole.

Haluaako vihervasemmisto edes puolustaa Suomen etua?

Ranteen mukaan tässä välikysymyksessä ei ole kyse toissijaisuushuomautuksesta. EU ei huomautuksista piittaa, vaikka koko EU myytiin meille läheisyysperiaatteella.

– Kysymys on siitä, onko vihervasemmistolla edes halua saati kykyä ymmärtää ja puolustaa Suomen etuja? Asiaa ei auta, että hallituspuolueilla on EU:ssa oma viides kolonna.

Ranne luettelee pitkän listan asioista, joissa Suomen etuja ei ole joko riittävästi ajettu tai niistä on tahallisesti luovuttu: elpymisväline, suo- ja turvepolitiikka sekä uusiutuvan energian direktiivi, CAP-ohjelma, LULUCF, rahoituksen taksonomia, metsäkatoasetus ja nyt tämä ennallistamisasetus.

– Viimeksi eilen Suomi kävi EU-neuvotteluissa kuittaamassa itselleen vuodeksi 2030 korkeimman 50 % vähennystavoitteen liikenteessä, maataloudessa, rakennusten erillislämmityksessä sekä jätehuollossa.

Eduskunta vedettiin kölin alta

Ranne pitää erityisen vahingollisena, miten eduskunta vedettiin kölin alta Suomen vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteen määrittelyssä ja ilmastolain käsittelyssä. Eduskunta ei koskaan päässyt edes keskustelemaan saati sitten päättämään siitä, mikä on Suomen itsensä mielestä sen oikeudenmukainen osuus globaalista hiilibudjetista.

– Kyseessä on yksin Suomelle satojen miljardien arvoinen budjetti, josta eduskunnalta ei edes kysytty.

Ranne uskoo kaikkien varmaan haluavan hyvää. Keskustalla ja vihervasemmistolla vain tuntuu olevan hallussaan jokin pyhä tieto ja tavoite, joka oikeuttaa mitkä tahansa keinot oheisvahingoista piittaamatta.

Suomen Uutiset