EU aikoo ennallistaa 12 miljoonaa hehtaaria eli kolmanneksen Suomen pinta-alasta. Metsien osalta ennallistaminen vaikuttaa satojen tuhansien suomalaisten metsänomistajien ja metsästä elantonsa saavien elämään.

Hankkeen hintalappu on vuodessa ainakin miljardin verran, mutta tosiasiassa summa voi olla moninkertainen. Erään arvion mukaan ennallistamishanke maksaisi vähintään 170 euroa per suomalainen, kun taas saksalainen selviäisi 2 eurolla.

Miksi Suomen hallitus edistää itsetuhoista hanketta? Miten keskusta voi olla tällaisessa mukana, ja miten EU-intoilija kokoomus asiassa taktikoi? Kansanedustajat Riikka Purra, Toimi Kankaanniemi ja Jani Mäkelä vastaavat:

Kansanedustajat Riikka Purra, Toimi Kankaanniemi ja Jani Mäkelä toimittaja Maria Asunnan haastattelussa. Youtube, 12 min 29 sek.

Kokoomus ajaa kaksilla rattailla

Kokoomus kritisoi eduskunnan välikysymyksessä hallitusta linjattomuudesta ja erityisesti pääministeri Sanna Marinia (sd.) siksi, ettei tämä ole osannut tai halunnut johtaa EU-politiikkaa.

EU-kritiikin kokoomus kuitenkin ohitti taktisesti. Kokoomus ei esimerkiksi kysy, miksi EU tuo jatkuvasti jäsenmaiden maksettavaksi valtavia, ilmastopolitiikkaan liittyviä miljardipaketteja, jotka ovat koskeneet esimerkiksi taksonomiaa, energiatehokkuusdirektiiviä ja ilmastotoimien sosiaalirahastoa.

Kokoomus ei ole pyytänyt ketään arvioimaan, mikä tulee olemaan näiden kaikkien hankkeiden yhteisvaikutus.

Kokoomus ei myöskään penää vastausta siihen, miksi EU hyökkää jatkuvasti suvereenien valtioiden kimppuun päsmäröimään asioista, jotka eivät kuulu sen toimivaltaan ja joista ei alun perin ole sovittu.

EU:n hivuttamasta liittovaltiokehityksestä ei kokoomus puhu mitään.

Kiusallinen kysymys kokoomukselle on myös heidän oma meppinsä Sirpa Pietikäinen, joka on tehnyt myyräntyötä Euroopan salongeissa metsäpolitiikkaan liittyen.

Ennallistamisasetus siirtyy vääjäämättä seuraavan hallituksen ratkaistavaksi. Siksi hyvä kysymys kokoomukselle esitettäväksi olisikin tämä: ”Voitteko olla hallituksessa, joka hyväksyy metsäasetuksen?”

Miksi Keskusta myi sielunsa vihervasemmistohallitukselle?

Kaksilla rattailla ajelee myös maaseudun puolueena tunnettu keskusta. Puheenvuoroissaan keskusta paheksuu sitä, että ”Brysselin pakkovalta” tekee Suomesta reservaatin, vaikka ”isämme eivät istuttaneet metsiä reservaatiksi muille”.

Samaan aikaan Keskusta hallituspuolueena kuitenkin sallii etenkin Suomen maaseutua tuhoavan politiikan.

Perussuomalaiset ovat muistuttaneet, että metsiemme ennallistaminen tarkoittaisi hyppyä jonnekin sotien jälkeiseen luonnontilaan. Perussuomalaiset on sanonut selkeästi, että monet EU:n metsäpoliittiset näkemykset ovat järjenvastaisia, kuten se, että metsäenergia ei olisi uusiutuvaa.

Katso myös puheenjohtaja Riikka Purran hallitukselle osoittama puheenvuoro välikysymyskeskustelussa:

MARIA ASUNTA