Europarlamentin täysistunnossa Strasbourgissa käytiin eilen, ennen äänestystä, kiivas keskustelu ennallistamisasetuksesta. Parlamentin kanta hyväksyttiin tänään tiukassa äänestyksessä jatkoneuvotteluja varten. Parlamentissa on jyrkkä kahtiajako asetuksen puolustajien ja vastustajien välillä.

Äänestyksestä tuli odotetun tiukka, sillä parlamentin kannat jakautuivat loppuäänestyksessä 336 puolesta, 300 vastaan ja 13 tyhjää. Koko säädöksen hylkäysesityksen kaaduttua poliittisten ryhmien muutosesityksistä äänestettiin yksitellen.

”Pääongelmat yhä olemassa”

Vaikka myös ECR:n kriittisiä muutosesityksiä hyväksyttiin ja muun muassa maatalousmaita koskeva artikla 9 liitteineen kaatui kokonaan, perussuomalaisten meppien kanta esitykseen pysyi kielteisenä.

– Vaikka esitystä saatiin viilattua tasapainoisemmaksi ja maa- ja metsätalouteen liittyviin taloudellisiin ja sosiaalisiin huoliin saatiin osin vastattua, pääongelmat ovat yhä olemassa. Niitä sitten ratkotaan neuvoston kanssa käsittelyn seuraavassa vaiheessa, europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen kertoi äänestyksen jälkeen tunnelmiaan Strasbourgissa.

Pohjoismaat halutaan kärsijöiksi

Tiistaisessa debatissa Hakkarainen käytti puheenvuoron suomalaisten metsien puolustamiseksi:

– Meillä on aina ollut sanonta, että Suomi elää metsästä, ja se pitää paikkansa edelleenkin. Tämä asetus uhkaa vakavasti muun muassa metsäteollisuuttamme, maatalouttamme ja yksityisomistusta yleensä. Monissa EU-maissa metsät ovat vain muisto, siksi halutaan Pohjoismaiden kärsittäväksi laittaa koko kauheus.

Hakkarainen jatkoi puhettaan toteamalla, että ”Suomesta erityisesti yritetään tehdä joku lahopuumuseo. Vihreä hulluus ei näköjään osoita laantumisen merkkejä.”

Suomen ei pidä noudattaa asetusta

Koko EU-taipaleen ajan Suomea on pidetty kilttinä mallioppilaana, joka noudattaa kaikkea EU:sta tulevaa direktiiviä ja sääntelyä prikulleen. Ennallistamisasetuksen kohdalla Hakkarainen kuitenkin vaati Suomen hallitusta pistämään hanttiin:

– Jos tämä asetus tulisi hyväksytyksi, Suomen hallituksen ei pidä missään tapauksessa noudattaa sitä. Vastustan jyrkästi ennallistamisasetusta kokonaisuudessaan.

SUOMEN UUTISET