Tekoäly on otettu yrityksissä yhä laajempaan käyttöön. Oikein käytettynä se tuottaa taloudellista kasvua. MIT-yliopiston taloustieteen professori Bengt Holmström on huolissaan siitä, että EU keskittyy säännösten ja direktiivien luomiseen eikä ymmärrä tiedon tuottamisen ja hyödyntämisen valtavaa arvoa.

Viisikymmentä vuotta täyttänyt European Finance Association (EFA) kutsui juhlakokoukseensa kolme taloustieteen nobelistia paneelikeskusteluun. Keskustelemassa olivat Oliver Hart (Harvardin yliopisto), Bengt Holmström (MIT) ja Paul Milgrom (Stanford). Keskustelun aiheena oli tekoälyn ja digitalisaation vaikutus talouteen.

Professori Bengt Holmström kertoi käyttävänsä ChatGPT-tekoälysovellusta päivittäin erilaisten yhteenvetojen laatimiseen. Hän pitää sitä tehokkaampana kuin hakukoneiden käyttöä, koska silloin joutuu itse kahlaamaan hakutulokset läpi.

Kova keksimään direktiivejä

Euroopan suhteen Holmström on huolissaan siitä, että EU on kova keksimään erilaisia säännöksiä ja direktiivejä, mutta ei ymmärrä mitään niistä digitaalisista työkaluista ja alustoista, jotka tuottavat tekoälyn hyödyntämiä tietoja.

– Katsotaan vaikkapa Teslaa, Holmström selittää. Yhtiönä Tesla on arvoltaan kaksi kertaa suurempi kuin kaikki eurooppalaiset autonvalmistajat yhteensä, koska se osaa hallita tietojaan.

Omaksuu sääntelijän roolin

Holmströmin mukaan Teslan menestys ei johdu paremman auton luomisesta vaan tietojen hallinnasta ja hyödyntämisestä. Siksi hän on huolissaan siitä, että EU omaksuu sääntelijän roolin ja keskittyy ihmisten yksityisyyden suojaamiseen ymmärtämättä tiedon hyödyntämisen tuottamaa valtavaa arvoa.

– EU keskittyy siihen minkä se parhaiten osaa: sääntelyyn, Holmström sanoo.

SUOMEN UUTISET