Tunnelma tiivistyi hallituksen kyselytunnilla torstaina, kun puhuttiin maatalouspolitiikasta. Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula koki keskustan kysymykset vähintäänkin tekopyhinä.

– Keskustalla tuntuu kovasti omatuntoa kolkuttavan, eikä ihme – tehän ajoitte vihreiden aisankannattajana maataloutta alas kahdeksan vuotta. Te uhrasitte maanviljelijät ilmastotoimien alttarille. Tämän hallituksen ohjelma on maatalousmyönteisempi kuin mihin keskusta itse kykeni koskaan. Me teemme nyt asioita, joihin teistä ei yksinkertaisesti ollut, tykitti perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula.

– Vaikka olemmekin superhallitus, niin tehokkaita emme ole, että aivan hetkessä siivoaisimme kaiken teidän jäljiltänne. Keskustan tekemättömien töiden lista on pitkä kuin nälkävuosi.

Simulan kysymys ministeri Sari Essayahille kuuluikin, missä vaiheessa siivoustalkoot ovat.

– Vieläkö keskustan jäljiltä on paljonkin lantaa luotavana?

Hallitus ei lisää maatalouden kustannusrasitusta

Essayah myönsi vastauksessaan maatalouspolitiikassa olevan vielä paljon tehtävää, mutta hallitusohjelman olevan hyvä.

– Meillä on hyvä hallitusohjelma, jossa on vahvat kirjaukset, muun muassa siitä, että hallitus ei omilla toimillaan tule lisäämään maatalouden kustannusrasitusta.

– On aivan keskeistä, että tulemme saamaan Suomeen kestävän ja kannattavan maatalouden, ja siihen meillä on tulossa strategia, jolla pyrimme vaikuttamaan koko tuotantoketjuun. Me teemme koko ajan töitä viennin eteen. Olemme saaneet aikaiseksi sopimuksia eri maiden kanssa, joilla pystytään avaamaan ministeriön avulla vientimarkkinoita suomalaisille yrityksille – ja nehän auttavat myös maataloustuottajaa saamaan paremman hinnan.

– Se on myös huoltovarmuuskysymys, että pystymme tiukan paikan tullessa kääntämään tämän virran takaisinpäin, kertoi ministeri kyselytunnin päätteeksi.

Suomen Uutiset