Maatalouden kannattavuus on perusedellytys suomalaisen ruuantuotannon jatkumiselle ja samalla huoltovarmuudelle. Kustannuspaineiden ja kalliin energian vuoksi monen kotimaisen maatilan kannattavuus on kuitenkin vaakalaudalla. Uusi hallitus onkin ryhtymässä toimiin maataloustuottajien arvostuksen nostamiseksi ja kotimaisen tuotannon turvaamiseksi.

SuomiAreenassa eilen puhunut perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa nosti yhtenä perusongelmana esiin sen, että tällä hetkellä suomalainen alkutuottaja saa liian pienen siivun itse tuottamastaan ruuasta.

-Varmasti monella hymy hyytyy, kun kotiin tulee uusia laskuja ja pino vain kasvaa ja kasvaa.

Elomaa arvelee, että tilanne on omiaan vaikuttamaan jo maanviljelijän työn houkuttavuuteen.

-Jatkumoa ei ole. Meidän kuitenkin tarvitsisi saada uusia maanviljelijöitä, joilla on uskoa tulevaisuuteen. Siinä onkin kova työ. Onneksi uuden hallituksen ohjelmassa on kirjattuna paljon hyviä asioita. Jos ne saadaan toteutettua, tulee parempaa, ja samalla luodaan uskoa tulevaisuuteen.

Elomaa huomauttaa, että on jo kiire.

-Me tiedämme, kuinka moni viljelijä lopettaa. Moni viljelijä on tälläkin hetkellä ahdistunut ja voi huonosti.

Syökää kotimaisia juureksia

Elomaa arvioi, että kuluttajatkin olisivat valmiita maksamaan hieman enemmän vastuullisesti tuotetusta kotimaisesta ruuasta.

-Mikäli kuluttajat paremmin tietävät, että tuotannossa on esimerkiksi käytetty vähemmän antibiootteja sekä tuotannossa on huomioitu eläinten hyvinvointi, uskoisin, että kuluttajilla on valmiutta maksaa hieman enemmän. Etenkin, jos kuluttaja tietäisi, että ruuan hinnan nosto menee suoraan alkutuottajalle.

Elomaa sanoo myös pitävänsä tärkeänä, että kunnissa, kotimaisissa laitoksissa sekä kouluissa syötäisiin enemmän kotimaista ruokaa.

-Suomessa tuotetaan huippulaadukasta ruokaa. Arvostuksen nostaminen vaikuttaa kaikkeen, ja se on kaikkien vastuulla. Yhteisvastuullisuutta olisi myös se, että lapsia opetettaisiin syömään enemmän kotimaisia juureksia.

SUOMEN UUTISET