Myös maatalous nousi esille torstain suullisella kyselytunnilla, vaikka oppositiota tuntuikin kiinnostavan enemmän puhua sotesta – jonka ongelmien takana ovat taas juuri viime kauden hallituspuolueet.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja vahva talousosaaja Ville Vähämäki halusi kääntää katseet kasvuun.

– Hallitus sopi kattavasta kasvupaketista, joka auttaa saamaan Suomeen teollisia investointeja. Samalla sovittiin T&K-panosten suuntaamisesta kasvuun ja tutkimukseen sekä huipputeholaskentaan. Itäinen Suomi ja pohjoinen Suomi huomioitiin osana kasvupakettia. Teollisuussijoitus saa uuden finanssisijoituksen. Ammattidieselin käyttöönotosta sovittiin.

Näitä ei Vähämäen mukaan pidä kuitenkaan katsoa yksittäisinä toimina vaan kokonaisuutena, joka lisää kansantalouden tuottavuutta sekä talouskasvua.

Kasvupaketti vahvistaa ruokaturvaa

Vähämäen mielestä yksi osa kasvupakettia on jäänyt vähemmälle huomiolle: maatalous. Vähämäki pyysikin maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahia valaisemaan, mitä toimenpiteitä maatalouden osalta tullaan tekemään.

Ministerin mukaan on todella tärkeää ymmärtää, että kehysriihen paketissa on mukana mittava kasvupaketti.

– Kaikkea tätä teemme suomalaisen yhteiskunnan hyväksi, että meillä olisi jatkossakin laadukkaat hyvinvointipalvelut – muun muassa ne sotepalvelut ja koulutuspalvelut – ja että me tulevaisuudessakin pystymme pitämään kaikkein heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä huolta.

– On totta, että samassa yhteydessä, tuossa T&K-paketissa, on maatalouden ja elintarviketeollisuuden kehittämiseen suunnattu rahoitusta. Tällä halutaan vahvistaa kansallista ruokaturvaa ja huoltovarmuuttamme, kertoi Essayah.

Ruoka ei kasva kaupan hyllyssä

– On ollut hienoa huomata, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, ettei ruoka kasva kaupan hyllyssä, vaan se tulee meidän ahkerilta suomalaisilta maanviljelijöiltämme, ja he tarvitsevat tässä tilanteessa paitsi kiitoksen myös ihan selkeästi paremman tulotason.

– Hallitus työskentelee sen eteen, ja tässä riihessä koko hallituksen päätös oli se, että ruokaa tuottavasta maataloudesta ei leikata.

Suomen Uutiset