Eduskunta käsittelee tänään keskustan ja Liike Nytin välikysymystä hallituksen aluepolitiikasta. Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula katsoo puheessaan keskustan unohtaneen linjansa, arvonsa ja juurensa. Simulan mielestä keskusta on keskittynyt vääriin asioihin kannatuksen perässä juostessaan.

– Kun tämä välikysymys luettiin taannoin, se kuulosti välikysymyksen sijaan ennemmin keskustan testamentinlukutilaisuudelta. Keskusta luetteli oikein sujuvasti oman syntilistansa, jonka jätti perinnöksi tälle hallitukselle, huomauttaa perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula.

– Keskustahan on todellakin ollut turmion tiellä jo vuosikausia. Se on unohtanut linjansa, arvonsa ja juurensa ja keskittynyt aivan vääriin asioihin kadonneen kannatuksensa perässä juostessaan. Olette hukanneet itsenne, mutta onneksi teitä ei perinyt hukka, vaan hallitus, joka pitää huolta koko Suomesta.

Keskustan työkalupakki kolisee Simulan mielestä tyhjyyttään.

– On suoranainen tekopyhyyden huipentuma, kun silloin tällöin kaivatte pakistanne muka uusia ratkaisuja – mutta ne ovatkin jo istuvan hallituksen keinovalikoimissa! Kaikki nämä perinnöksi saadut ongelmat hallitus on hallitusneuvotteluissa ottanut hoitaakseen. Sitä kutsutaan vastuunkannoksi, sanoo Simula.

Suomen suunta on käännetty

Suomi on kuitenkin Simulan mukaan saatu pois tuhon tieltä.

– Onneksi rakas isänmaamme on nyt hyvissä käsissä ja käännetty pois vihervasemmistolaiselta tuhon tieltä. Välikysymyksen tarkoituksena vaikuttaakin olevan hämätä suomalaisia unohtamaan, miten nimenomaan keskustan vahtivuorolla maatalouden kannattavuutta ja maakuntien elinvoimaisuutta murennettiin pala palalta, miten arvot vaihtuivat sateenkaaren väreihin ja Pohjois-Pohjanmaata myöten oli tärkeää siunata kaikille oikeus vaihtaa sukupuoltaan ilmoituksella – kunhan ei nyt useammin kuin kerran vuodessa vaihda.

– Samaan aikaan vasemmalla kädellä sosiaaliperusteista haittamaahanmuuttoa lisättiin entisestään ja velkaa kasvatettiin oikein urakalla. Siinäpä keskustan perintö, Simula toteaa.

Hallitus arvostaa maataloutta

Viime kaudella maatalous oli Simulan mielestä keskustan tuella lähinnä ilmastotoimien lypsylehmänä.

– Maatalous oli viime kaudella lähinnä ilmastotoimien lypsylehmä. Tälle hallitukselle maatalouden tärkein tehtävä on ruuantuotanto. Sen tärkeämpää arvoa sillä ei voi olla! Maatalouden kannattavuus kuitenkin romahti keskustan ollessa vallassa!

– Mitä te siis teitte – juoksitte vihreiden arvojen perässä, pitäydyitte kaikissa hulluimmissakin ilmastotoimissa, vaikka vallan hyvin tiesitte, mitä se tarkoittaa maataloudelle ja suomalaisten arjen kustannuksille, kuten autoilulle, harvaan asutussa maassamme, Simula sanoo.

Sote paljasti keskustan keskittämisinnon

Perussuomalaisten ja Simulan mukaan sote-uudistus paljasti keskustan.

– Viimeistään sote-uudistus paljasti keskustan todelliset villat: olette oikea emäkeskittäjä! Kehtasitte viedä uudistuksen maaliin, vaikka seuraukset tiedettiin. Jättäydyitte kaiken sen jälkeen itse – ilman minkäänlaisia vaihtoehtoja – oppositioon, luottaen, että uusi hallitus korjaa kaikki teidän sotkunne.

Keskustan sähkömopo keulii

Simula vertaa keskustaa monien tunteman mainoksen saarnamiehiin.

– Kaikki tietänevät mainoksen, jossa nuoret saarnamiehet kiertävät ovelta ovelle liittymiä kaupaten. Nyt keskustan tupasaarnaajat kiertävät torpasta toiseen kertomassa, miten Turun tunnin junan peruutuksella pannaan vähintäänkin koko Suomi kuntoon. 300 miljoonaa euroa ei kuulkaa ihan kaikkeen ehdottamaanne riitä. Tuo on hävytöntä ihmisten aliarviointia. Keskustan sähkömopo on lähtenyt keulimaan todella pahasti.

– Viime kaudella veitte itse eteenpäin niin Turun tunnin junaa kuin nyt jo kuopattua Suomi-rataa. Pääministeripuolueena ollessanne tehän itse asiassa toimitte Turun tunnin junan isänä – oppositiossa asiat tuntuvat vain kätevästi unohtuvan. Takkinne on siis kääntynyt jo niin monta kertaa, että molemmat puolet ovat kuluneet puhki.

– Syntejänne kannattaa kuitenkin yrittää sovitella jollain aivan toisella tavalla kuin mille tielle te olette nyt lähteneet. Olette luisumassa sillanrakentajista navetanpolttajiksi, ja vastuuta kantava keskustapuolue on pian pelkkä muisto vain.

– Kellot soivat keskustalle, eivätkä ne ole hääkellot ne, päättää Simula perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron.

Suomen Uutiset