Eduskunta käsitteli keskiviikkona keskustan ja Liike Nytin välikysymystä hallituksen aluepolitiikasta. Illan keskustelun aikana kävi monin paikoin selväksi, että kyse oli keskustan halusta haastaa nimenomaan perussuomalaiset, jotka ovat monin paikoin uhanneet keskustan asemaa alueen suurimpana puolueena.

Tiet ovat menossa rapakuntoon, lääkärille ei pääse ja vanhuksia hoidetaan huonosti, aloitti perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kommenttipuheenvuoronsa ja jatkoi:

– Näillä sanoin alkaa keskustan välikysymys. Mutta minä nyt vastakysyn teiltä, Suomen Keskusta: ettekö te itse istuneet menneet kaksi vaalikautta – siis kahdeksan vuotta – hallituksessa? Sipilän hallituksessa pääministeripallilla, vasemmistohallituksessa toiseksi suurimpana.

– Eikö siis teiden korjausvelka, farssimainen sote-uudistus, Suomelle epäedullinen EU-elpymispaketti, ennätykselliset polttoaineveron korotukset ja punavihreän politiikan edessä pokkurointi ole ollut teidän keskustan siunaamaa politiikkaa?

– Koko se alamäki, josta te tätä hallitusta nyt syytätte, on todellisuudessa teidän jättämänne perintö tälle hallitukselle. Ettekä te olleet edes valmiita hallitusvastuuseen. Mutta älkää kantako huolta. Tämä hallitus määrätietoisesti korjaa sen taloudellisen ja yhteiskunnallisen sotkun, jonka te jälkeenne jätitte. Talous, turvallisuus ja Suomen etu edellä, Vigelius sanoi.

Keskustan juna jäi asemalle

Niin sanottu tunnin juna puhututti useammankin tunnin. Vilhelm Junnila kävi yksityiskohtaisesti läpi tunnin junan syntyhistoriaa ja keskustan suurta roolia sen edistämisessä.

– Keskustan puheenjohtaja Saarikko on tunnin junan kantaemä ja kätilö. Konduktöörinä Kosonen, kuljettajana Kurvinen ja lipunmyyjänä Lintilä – hallitusjuna suistui raiteelta. Puheenjohtaja muutti Turusta Oripäähän ja juna jäi asemalle. Keskustan sote eli kotikunta-maakuntamalli uhkaa nyt viedä terveysaseman sieltäkin.

– Tämä hallitus huomioi koko Suomen alueelliset vahvuudet. Ei keskustan puheissa esiintyvälle näivettyvälle pussinperälle vaan menestyksen ja mahdollisuuksien Suomelle, Junnila painotti.

Idän ja pohjoisen ohjelmat etenevät

Edustajat Sara Seppänen ja Kaisa Garedew keskittyivät erityisesti idän ja pohjoisen hankkeisiin. Itä- ja Pohjois-Suomen hankkeisiin kun on jo nyt osoitettu lähes 500 miljoonaa euroa EU:n ja valtion rahoitusta. Esimerkiksi Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) rahoituksesta Itä- ja Pohjois-Suomen osuus on lähes 70%.

Garedew ihmettelikin, että eikö oppositiossa ole lainkaan kuunneltu ministereiden puheita, saati luettu hallitusohjelmaa.

– Saavutettavuuden tärkein edellytys on liikkumisen mahdollistaminen. Sen hyväksi hallitus on jo madaltanut autoilun kustannuksia, päättänyt säilyttää lentoyhteydet maakuntiin ja budjetoinut tienpitoon kaikkien aikojen suurimman nimellisen rahasumman.

– Hallitus toteuttaa kokonaisen investointiohjelman, josta noin kolme miljardia, eli kolme tuhatta miljoonaa euroa korvamerkitään liikenneinfraan, teiden ja rautateiden kunnostamiseksi. Eikä edes velkarahalla, vaan valtion omaisuuden myymisestä kertyvillä tuloilla.

Tahti EU-pöydissä muuttunut

Seppänen huomautti, että ensimmäistä kertaa hallitusohjelmasta löytyy kirjaus pohjoisen ohjelmasta.

– 1343 kilometriä yhteistä rajaa itäisen naapurimme kanssa velvoittaa meitä kaikkia huolehtimaan itärajan pinnassa olevien kuntien elinvoimasta ja turvallisuudesta.

– Hallitus ottaa huomioon geopoliittisen tilanteen muutoksen elinkeinojen, sotilaallisen liikkuvuuden ja huoltovarmuuden osalta esimerkiksi liikennehankkeissa. Erilaisiin tienparannushankkeisiin on saatu ennätyksellisesti EU-rahaa military mobility -jaoissa.

Seppänen mukaan Suomen linja EU-pöydissä on entistä ryhdikkäämpi.

– Nyt on tahti muuttunut, EU:n salonkeihin ei mennä pussailemaan, vaan puolustamaan Suomen etuja.

– Ja juuri tulleen tiedon mukaan Lapin ely-keskukselle on myönnetty tavallista suurempi rahoitus teiden päällystämisiin tulevalle kesälle. Liki 40 miljoonan euron rahoituksella uusitaan päällystettä noin 280 kilometrin matkalta. Viime vuosien heikko rahoitus on vienyt Lapin tiet huonoon kuntoon. Nyt tilannetta lähdetään korjaamaan, Seppänen sanoi.

Keskustasta tuhlaajapoika-puolue

Keskusta jatkaa siitä mihin viime kaudella jäi. Teistä on kyllä kuoriutunut varsinainen tuhlaajapoika-puolue, kommentoi Sebastian Tynkkynen.

– Nyt vaaditte vielä lisää rahaa verkkoihin, lisää rahaa väyliin, lisää rahaa alueille ja mitä vielä. Pistetäänpä päälle suhdannepakettia ja perutaan säästöjä. Tämä on aivan käsittämätöntä touhua. Te viis veisasitte talouden tilasta vasemmistohallituksessa, ja sama jatkuu oppositiossa.

– Väliäkö sillä Suomen taloudella, kunhan saadaan jokaisen keskusta-edustajan oma kylänraitti sileäksi, että kelpaa kehuskella. Juuri tämä vuosikausia jatkunut kulttuuri on vienyt Suomen tuhon partaalle. Kaikille kaikkea, ja jyrkkä ei säästöille.

– Se touhu on nyt tullut tiensä päähän. Jotta jatkossa voidaan korjata yhden ainuttakaan tietä, on ensin pelastettava valtion talous. Ja siitä me emme tingi, lupasi Tynkkynen.

Keskusta siunasi hyvinvointialueet

Edustaja Jari Ronkainen otti puheessaan esille keskustan viime kaudella siunaaman hyvinvointialueuudistuksen. Ja sehän se vasta ongelmallinen onkin, sanoi Ronkainen.

– Se tuntuu ihmettelijöiltä unohtuvan nyt tyystin. Keskustalla itsellään on paljon sananvaltaa palveluiden järjestämisessä sen ollessa suurin puolue yhdeksällä hyvinvointialueella.

Ronkainen huomautti, että rahat olivat loppu jo toiminnan aloitusvaiheessa.

– Hyvinvointialueet ovat kuitenkin autonomisia ja siellä se tärkeysjärjestys palveluista päätetään. Hallituksen toimilla pyritään hillitsemään kustannuksia normeja purkamalla. Valmisteilla olevien lakimuutosten tavoitteena on taasen varmistaa hyvinvointialueiden rahoituksen riittävyys ja palveluiden saatavuus.

– Hyvinvointialueet ovat toimineet reilun vuoden ja nykyinen hallitus ei edes vuottakaan. Taisi olla siis niin, että oppositiossa ei nyt ihan kuitenkaan ajateltu tätä uudistusta loppuun asti, ja nykyinen hallitus saa laittaa asiat järjestykseen. Tämä hallitus ei kuitenkaan leikkaa hyvinvointialueiltarahoitusta, vaan hillitsee kustannusten nousua. Tämä hallitus ei leiki piilosta, vaan rohkeasti siirtyy mukavuusalueelta sinne epämukavuuden puolelle taatakseen Suomen hyvinvointivaltion olemassaolon, Ronkainen painotti.

SUOMEN UUTISET