

Valtiovarainministeri Riikka Purra eduskunnan eilisessä istunnossa, jossa käsiteltiin keskustan ja Liike Nytin välikysymystä hallituksen aluepolitiikasta. / LEHTIKUVA
Purra: Edelliset hallitukset eivät saaneet aikaan työmarkkinoille ja talouteen uudistuksia – ”Me teemme ne nyt”
Ay-liittopomot puheissaan oikeuttavat Suomea runtelevat lakkoilut hallituksen työelämäuudistuksilla, jotka dramaattisen ay-retoriikan mukaan ovat ”heikennyksiä”. Valtiovarainministeri Riikka Purra kuitenkin huomauttaa, että jo hallituksen tämän vuoden toimien seurauksena palkansaajan ostovoima paranee, eli työstä jää käteen enemmän rahaa. Lisäksi tähän mennessä eduskunnalle annettujen lakiesitysten arvioitu vaikutus on noin 74 000 työllistä.
Palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti keskiviikkona jatkavansa parhaillaan käynnissä olevia poliittisia työtaisteluita. SAK:n liittopomojen mukaan jo aiemmin päätetyt lakot jatkunevat ainakin pääsiäisen nurkille.
Ay-liike järjestää poliittisia mielenosoituksia vastustaakseen hallituksen työelämäuudistuksia. MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa vieraillut valtiovarainministeri Riikka Purra arvioi, että poliittiset lakot jatkunevat niin pitkään kuin niitä rajoittava uusi lainsäädäntö saadaan voimaan.
– Se on realismia, vaikka median otsikkoihin on ladattu suuria odotuksia, että tilanteesta päästään eteenpäin, Purra sanoo.
Hän korostaa, että hallitus on päättänyt, että oleelliset uudistukset halutaan viedä nyt läpi. Purra sanoo, ettei usko edes oppositiossa olevien puolueidenkaan tulevan perumaan uudistuksia ensi kaudella, jos olisivat hallitusvastuussa.
– He ovat päinvastoin tyytyväisiä, että me teemme nyt nämä uudistukset ja otamme iskut vastaan.
Verrokkimaissa uudistukset on jo tehty
Ay-liike, etenkin liittopomot ovat viime syksystä saakka maalailleet synkkiä kauhukuvia hallituksen työelämäuudistuksista. Purra kuitenkin korostaa, että tosiasiassa hallituksen toimet eivät ole erityisen radikaaleja.
– Toimissa kyseessä on neljän hallituspuolueen kompromissi. Huomauttaisin, että Suomen verrokkimaissa, joissa julkinen talous on paljon paremmassa tilanteessa, eikä talouskasvukaan ole näin kituliasta, vastaavat uudistukset on tehty jo vuosia tai vuosikymmeniä sitten. Jostain sekin kertoo.
– Teemme työmarkkinoille ja talouteen uudistuksia, joita edelliset hallitukset eivät saaneet aikaan, joten me teemme ne nyt, Purra sanoo.
Yli puolella kotitalouksista tulot kasvavat
Ay-liikkeen retoriikassa työelämäuudistukset ovat ”heikennyksiä” Purra kuitenkin huomauttaa, että jo hallituksen tämän vuoden toimien vaikutuksien seurauksena palkansaajan ostovoima paranee, eli työstä jää käteen enemmän rahaa.
Työmarkkinoiden nuppilukuun hallituksen toimien vaikutukset ovat huimat, sillä eduskunnalle annettujen lakiesitysten arvioidut työllisyysvaikutukset ovat noin 74 000 työllistä ja ne vahvistavat julkista taloutta noin 1,7 miljardilla eurolla.
Jopa puolella Suomen kotitalouksista käytettävissä olevat tulot jopa kasvavat.
– Yli 30 prosentilla tulot pysyvät jokseenkin samana. 14 prosentilla tulot laskevat hieman. En siis puhuisi mistään romahduksesta, Purra sanoo.
Työtä ja yrittämistä ei veroteta enempää
Lähtökohta hallituksen pian alkavaa kevään kehysriihtä ajatellen on haastava. Valtion alijäämä kuluvalta vuodelta on todennäköisesti yli 12 miljardia euroa, joten sopeutuksia talouteen on tehtävä runsaasti.
– Säästöryhmä kokoontuu jo säännöllisesti pyrkien löytämään aihioita, joista hallitus päättää. Uusien sopeutustoimien mittaluokka on merkittävä. Mennään menoleikkaukset edellä, mutta puhutaan myös veronkorotuksista. Tilanne on hyvin hankala, mutta maaliin on päästävä. Meidän on saavutettava paitsi oman hallitusohjelmamme tavoitteet alijäämästä ja velasta, myös vältettävä joutumasta EU:n alijäämämenettelyyn.
Uusista toimista päätettäessä kuitenkin kunnioitetaan jo viime kesänä sovitun hallitusohjelman pääperiaatteita, Purra sanoo.
– En usko, että hallitus päätyy esimerkiksi kiristämään työn tai yrittämisen verotusta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työllisyysvaikutukset lakkoilu verrokkimaat työ ja yrittäminen rakenteelliset uudistukset valtiontalous Työmarkkinat Riikka Purra Alijäämä Hallitusohjelma Ay-liike Velkaantuminen Kehysriihi verotus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS keskustalle: Eikö farssimainen sote-uudistus, Suomelle epäedullinen EU-elpymispaketti ja punavihreän politiikan pokkurointi ole ollut teidän siunaamaa politiikkaa?

Valtiolla on kroonisesti liikaa menoja ja tehtäviä – niitä on pakko leikata – Purra: Miksi tämän kuuleminen on joillekin niin kauhean kivuliasta?

Oppositiolla heikot eväät julkisen talouden pelastamiseksi: Keskusta ja SDP tarjoavat tyhjää, vihreät haluaa leikata eläkeläisiltä

Elinkeinoministeri Rydman vaatii ay-johtajia kantamaan vastuuta: ”Eniten poliittisista lakoista kärsivät työntekijät”

Emeritusprofessori Matti Virén arvostelee ay-liikkeen kiihkoilua: Lakkoilu on hullua puuhaa – ”Talous on kuralla ja kasvunäkymät nollassa”

SAK:n lakkouholle ei näy loppua – elinkeinoministeri Rydman kiirehtisi lakkoja rajoittavien lakien saamista voimaan: ”Liitot toimivat vastuuttomasti”

Päivän pointti: Ay-liike edustaa enää vain osaa palkansaajista – yleinen työttömyyskassa kasvoi jo Suomen suurimmaksi, keskusjärjestö SAK vähitellen kutistuu

Lakkoihin kyllästyneen kansalaisen viesti Purralle – haluaisi tehdä töitä: ”Kun tilaisuus tulee, eroamme Teollisuusliitosta”

Terveisiä naapurilta: Suomen PK-valtaisille työmarkkinoille sopisi Tanskan menestysmalli – joustavuus ja riittävä muutosturva onnistumisen takana
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää