Sanna Marinin (sd) hallituksen aikaan Suomessa tapahtui historian suurin reaalipalkkojen alennus, mutta ay-liike oli hiiren hiljaa. Sitten heti hallituksen vaihduttua Hakaniemessä alkoi hirveä huuto, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén ihmettelee.


Palkansaajakeskusjärjestöt SAK ja STTK järjestivät torstaina valtakunnallisen lakkopäivän sekä mielenosoituksen Helsingin Senaatintorilla. Jo keskiviikkona Suomessa alkaneet poliittiset lakot jatkuvat tänään perjantaina.

Ay-liike vastustaa jättilakolla hallituksen työelämäuudistuksia, joiden tarkoituksena on korjata kuralla olevaa Suomen taloutta. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén kummeksuu ay-liikkeen toimia.

– Mitä tekemistä lakolla on talouden kanssa? Lakkoilu on hullua puuhaa. Talous on kuralla ja kasvunäkymät nollassa. Sopii puhua lamasta.

Sanna Marinin (sd) hallituksen aikaan Suomessa tapahtui historian suurin reaalipalkkojen alennus, mutta Hakaniemi oli tuolloin hiiren hiljaa. Sitten heti hallituksen vaihduttua Hakaniemessä alkoi hirveä huuto, Virén ihmettelee.

Hän toimii perussuomalaisen Suomen Perusta -ajatuspajan hallituksen puheenjohtajana.

Katkera vallanvaihto

Emeritusprofessori muistuttaa, että valta vaihtui Suomessa viime eduskuntavaalien seurauksena. Kansa sanoi sanansa. Velkarallia ajanut Marinin vasemmistohallituksen tilalle tuli Petteri Orpon (kok) oikeistohallitus.

– Olen pettynyt opposition toimiin viimeisen puolen vuoden aikana. Opposition on edelleenkin vaikea ymmärtää, että valta vaihtui Suomessa viime keväänä. Ja sen on vaikea ymmärtää, nyt on pakko tehdä jotain. Velkarallin aika on ohi, Virén sanoo.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) koettaa saada karikolle ajetun Suomen talouden kestävän kasvun uralle.

Jäsenmäärät laskussa

Taloustilanteen korjaamiseksi tarvitaan monenlaisia toimia ja leikkauksia, jotka koskevat kaikkia. Virénin mukaan taloutta kohentavat toimenpiteet eivät ole herättäneet mitään vastakaikua ay-liikkeessä ja oppositiossa.

– Meneillään olevassa lakkoilussa ei ole niinkään kyse toimeentulosta vaan vallasta. Ay-liike hakee paikkaansa. Vain Akava on pitänyt jäsenmääränsä, kun muille keskusjärjestöille tulee painetta kentältä, että mitä ne meinaavat saada aikaiseksi. Aika erikoista on se, että Hakaniemi on valinnut päävastustajakseen Suomen hallituksen – ei suinkaan pääomapiirejä, Virén kertoo.

15 miljardin musta aukko

Suomi on velkaantunut viime vuosina aiempaa nopeammin. Valtiolla oli velkaa viime joulukuun lopussa yli 156 miljardia euroa, eli jokaista suomalaista kohden velkaa oli liki 28 000 euroa.

Virén huomauttaa, että Suomen taloudessa on noin 15 miljardin euron musta aukko, joka joudutaan täyttämään velkarahalla.

– On suorastaan raivostuttavaa, että jos hallitus yrittää saada muutosta, niin se torpataan heti alkumetreillä.

Vaihtoehtoja kaivataan

Hänen mielestään on hankala keskustella ilman vaihtoehtoa.

– Minun mielestäni opposition ja Hakaniemen moraalinen velvollisuus olisi tarjota vaihtoehto. Vaihtoehdon esittäminenhän on opposition päätehtävä. Nykytilanteessa thatcherimainen ”Ei, Ei ja vielä kerran Ei” ei ole mikään vaihtoehto. Mistä saadaan uusia yrityksiä, työpaikkoja, verotuloja, tuottavuuden kasvua, parempia palkkoja ja niin edelleen? Meidän kaikkien on osallistuttava siihen keskusteluun.

– Ja aika alkaa käydä vähiin. Jopa päivä valtion velkataakka vain kasvaa ja kortistot täyttyvät. Itärajan takana sitä ei ainakaan itketä, Virén sanoo.

MIKA RINNE