LEHTIKUVA
Purra: Liitoille ei anneta veto-oikeutta työmarkkinauudistuksissa – ”Hallituksella on poliittinen mandaatti viedä uudistuksia läpi”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo pitävänsä toivottavana ja myös mahdollisena, että vaikeasta tilanteesta huolimatta sopu ay-liikkeen ja hallituksen välille löytyisi. – Neuvotteluita ja työryhmiä on käynnissä. Sopiminen ja konsensus ei kuitenkaan voi tarkoittaa sitä, että hallitus peruuttaa tärkeistä uudistuksista.
Ay-liike lakkoilee keväällä hallituksen työmarkkinauudistuksia vastaan.
Palkansaajakeskusjärjestöt STTK ja SAK järjestivät torstaina mielenosoituksen Helsingin Senaatintorilla. Äskettäin Teollisuusliitto ilmoitti uusista kolmen päivän lakoista.
Taloustilanne on vaikea
MTV:n Uutisextrassa vieraillut valtiovarainministeri Riikka Purra on tilanteesta huolissaan.
– Taloustilanne on vaikea, työllisyys laskee ja työttömyys kasvaa. Tässä tilanteessa kukaan ei nouse voittajaksi lakkoaallosta.
Purra muistuttaa, että nyt kyse on poliittisista lakoista, eli ne on suunnattu hallitusta vastaan.
– Nythän ei siis ole kyse palkoista tai työehtosopimuksista, vaan hallituksen hallitusohjelmaan kirjaamista toimista, siis uudistuksista, jotka me haluamme viedä läpi.
Purra arvioi, että poliittisia lakkoja nähdään niin kauan, kunnes voimaan saadaan lainsäädäntö, jolla poliittista lakkoilua rajoitetaan.
– Toinen asia sitten on, millaisia vaikutuksia tällä on syksyn liittokierrokselle.
Uudistuksista ei peruuteta
Purra sanoo kuitenkin pitävänsä toivottavana, ja myös mahdollisena että sopu ay-liikkeen ja hallituksen välille löytyisi.
– Edelleenkin on käynnissä neuvotteluita ja työryhmiä. Sopiminen ja konsensus ei kuitenkaan voi tarkoittaa sitä, että hallitus peruuttaa uudistuksista, jotka ovat vitaalisen tärkeitä suomalaiselle yhteiskunnalle. Jos ay-liikkeen pitkälti sosialidemokraattitaustaiset pomot saavat nyt päättää, se ei ole sopimista eikä konsensusta.
– Hallituksella on poliittinen mandaatti viedä uudistuksia läpi. Tietyistä asioista voidaan neuvotella, mutta emme anna veto-oikeutta liitoille.
Poliittisella lakkoilulla on vakavia vaikutuksia Suomen talouteen, kilpailukykyyn ja vientiin.
– Tämä tilanne ei nyt tee hyvää millekään tässä yhteiskunnassa, Purra sanoo.
Hän korostaa, että hallituksen työelämäuudistukset eivät edes ole erityisen radikaaleja Suomen verrokkimaihin nähden.
– Esimerkiksi Ruotsissa vastaavat uudistukset on tehty jo aikoja sitten. Valtiovarainministerinä haluan myös huomauttaa, että näissä verrokkimaissa julkisen talouden tilanne myös on selvästi parempi kuin Suomessa.
Kokonaisveroaste laskee
Myös veroratkaisut tulevat harkittaviksi, kun uusia sopeutuksia valmistellaan. Hallitusohjelman kirjauksen mukaan työn tekemiseen ja yrittämiseen ei kuitenkaan haluta kohdistaa lisäverotusta.
Valtiovarainministerin mukaan yksityiskohdista ei ole poliittisia päätöksiä, mutta monia verolajeja tarkastellaan
Tällä hallituskaudella kokonaisveroaste laskee, Purra muistuttaa.
– Tässä taloudellisessa tilanteessa emme halua haitata työn tekemisen ja yrittämisen kannustimia.
Valtiovarainministerin mukaan lisäsopeutusten tarve on jopa kolme miljardia euroa tällä vaalikaudella. Uudet sopeutukset tulevat siis hallituksen jo sovittujen kuuden miljardin euron sopeutustoimien päälle, jotta saadaan julkinen talous tasapainoon.
– Toimia tarvitaan lisää eli ennemminkin näen, että tällä kaudella tarvitaan 6 + 3, niin olemme lähempänä tavoiteltua tilaa.
– Eli hallitusohjelmassa on kirjattu sekä tästä alijäämätavoitteesta että velkasuhteen vakauttamisesta. Näillä hallitusohjelmaan toistaiseksi kirjatuilla toimilla ei tulla saavuttamaan kumpaakaan, joten tarvitsemme lisää toimia, Purra sanoo.
Katso Purran haastattelu kokonaisuudessaan täältä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työelämäuudistukset lakkoilu velkasuhde Teollisuusliitto sopeutustoimet valtiontalous palkansaajat Riikka Purra STTK Alijäämä SAK Hallitusohjelma vientiteollisuus Ay-liike Ruotsi työllisyys verotus Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita