Ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi äskettäin kirjan Kaksitoista talouden periaatetta, jonka on kirjoittanut taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén. Talousprofessori huomauttaa, että taloudessa tarvitaan nyt todellisia ratkaisuja. – Poliittinen järjestelmä näyttää epäonnistuneen, eli päätöksiä lykätään aina yksi vaalikausi eteenpäin.

Suomen taloudesta kuulee vain aniharvoin hyviä uutisia. Jos tarkastelemme julkisen sektorin kokoa, veroastetta tai velkaantuneisuutta, luvut ovat olleet hälyttäviä jo pitkään.

Ajatuspaja Suomen Perusta osallistuu keskusteluun Suomen talouden hoitamisesta, ja on äskettäin julkaissut kirjan Kaksitoista talouden periaatetta, jonka on kirjoittanut taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén.

Tulevaisuutta ei rakenneta toiveilla

Virénin eräs keskeisistä havainnoista on, että Suomi on muuttumassa markkinataloudesta eräänlaiseksi sosialistiseksi siirtymätaloudeksi. Professori huomauttaa myös, että julkisessa keskustelussa hyvin harvoin tuodaan esille vaihtoehtoja nykyiselle kehityskululle.

– Suomessa ajatuskuvio rakentuu sille, että jokin tyhjästä tuleva positiivisten uutisten joukko veisi meitä eteenpäin ja auttaisi ratkaisemaan ongelmat. Suomen tilanne on kuitenkin niin hälyttävä, että tulevaisuutta ei voi rakentaa toiveiden varaan, Virén sanoo.

Hälyttävyydestä puhuminen ei ole liioittelua. Yhtenä esimerkkinä esille voidaan nostaa hillitön velkaantuminen: valtion budjetin alijäämä on 6,9 miljardia euroa ensi vuodelle, eikä pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus ole valmis leikkaamaan edes toissijaisista menoista.

Suomen verotus maailman kärkiluokkaa

Talousprofessori huomauttaa, että nyt kuitenkin tarvitaan todellisia ratkaisuja.

– Poliittinen järjestelmä näyttää epäonnistuneen, eli päätöksiä lykätään aina yksi vaalikausi eteenpäin. Lisäksi epämiellyttäviä päätöksiä yritetään visusti välttää. Päällimmäinen ongelma onkin, että mitä enemmän vaikeita päätöksiä vältellään, sitä enemmän kasautuu ongelmia ja sitä hankalammaksi muutos tulee.

Suomen kokonaisveroaste on maailman kärkiluokkaa. Veropotin kerää silti kasaan suhteellisen harvalukuinen joukko. Kannustinloukut ja monet muut työn tekemisen esteet varmistavat sen, ettei verokertymä ole merkittävästi kasvamassa jatkossakaan.

Virén sanoo, että taloudessa Suomen ”pelimerkit” alkavat loppua kesken.

– Mediassa näkee paljon keskustelua siitä, pitäisikö leikata menoja vai kiristää verotusta. Minusta kahta vaihtoehtoa ei ole edes olemassa, vaan meidän täytyy yksinkertaisesti pystyä sopeuttamaan menot käytettävissä olevan tulovirtaan.

Katso haastattelu ja lue kirja

Suomen Perusta -ajatuspajan toiminnanjohtaja Simo Grönroos haastattelee Virénia, joka lukee tylyt luvut Suomen taloudelle: tällä menolla ei hyvinvointivaltioon ole enää kauan varaa.

Menokohteet pitää laittaa järjestykseen ja katsoa, mitä valtion kuuluu tehdä ja mitä ei.

Virénin kirja Kaksitoista talouden periaatetta on luettavissa täältä.

Suomen Uutisten toimitus suosittelee sekä haastattelua että kirjaa, sillä molempien parissa käytetty aika on hyvin käytettyä.

SUOMEN UUTISET