Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi huomauttaa, että ympäristöministeriön pääluokka on paisunut kuin pullataikina Marinin-Saarikon hallituksen aikana. Vuonna 2019, jolloin elettiin viimeinen kokonainen vuosi ennen korona- ja sota-aikaa, ministeriön talousarvion loppusumma oli 199,3 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle summa on jo 336,6 miljoonaa euroa.

– Kasvua on 137,3 miljoonaa euroa. Tämä on 69 prosentin kasvu, Toimi Kankaanniemi sanoo.

Kankaanniemi huomauttaa, että valtio on vuodesta 2019 alkaen ottanut uutta velkaa noin 35 miljardia euroa ja ensi vuodelle hallitus esittää budjettia, joka on lähes 10 miljardia euroa alijäämäinen.

– Velkaantumisvauhti on vaarallinen ja korkotaso on voimakkaassa nousussa. Se syö varoja tulevina vuosina kiihtyvällä vauhdilla samalla, kun kansantalous on ajautumassa taantumaan. Tässä valossa ympäristöministeriön menojen kasvu on ollut erityisen vastuutonta, Kankaanniemi toteaa.

Keskustan siunaus kehitykselle

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ei ole Kankaanniemien mielestä käyttänyt lainkaan punakynää päästäessään läpi vihreän ministerin Maria Ohisalon ja hänen edeltäjänsä valtavia menolisäyksiä.

– Ministeriö on ylipöhöttynyt ideologisen politiikan linnake ja keskusta, entinen maaseudun puolue, tukee vielä tällaista toimintaa, Kankaanniemi hämmästelee.

Ympäristöministeriön voi sulauttaa muualle

Ruotsin uusi porvarihallitus lopetti ympäristöministeriön. Kankaanniemi esittää, että Suomessa maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö tulee yhdistää uudeksi luonnonvaraministeriöksi.

– Asuntoasiat voidaan siirtää ympäristöministeriöstä esimerkiksi sisäministeriön osastoksi. Näin saadaan merkittävää säästöä ja tehokkuutta kenenkään kärsimättä.

SUOMEN UUTISET