

KUVAKAAPPAUS/YLE
Pääministeri Marinin mukaan holtiton velkaantuminen on vain olosuhteiden syy – Purra: Leikattavaa kyllä löytyy toissijaisista tai jopa haitallisista menoista
Pääministeri Marinin hallitus on tehnyt toistuvasti alijäämäisiä budjetteja, eikä ensi vuosi ole poikkeus: vuoden 2023 budjettiesityksen alijäämä on huikeat 8,1 miljardia euroa. Alijäämä katetaan ottamalla uutta velkaa. Perussuomalaisten Riikka Purra huomautti Ylen A-Talkissa Sanna Marinille ja valtiovarainministeri Annika Saarikolle, että hallituspuolueet eivät raaski luopua yhdestäkään lempihankkeestaan edes silloin, kun ne eivät toimi kunnolla.
Ylellä budjettiesityksestä keskustelemassa eilen olivat suurimpien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Puheenaiheeksi nousi valtion velkakuorman paisuminen entisestään, johon pääministeri Sanna Marinilla ja valtiovarainministeri Annika Saarikolla (kesk) oli odotetut selitykset valmiina.
Saarikon mukaan viime vuosien kriisit, kuten korona ja Venäjän aloittama sota, ovat syy massiiviseen velkaantumiseen.
– Me pelastimme kuntia ja yrityksiä ja rakensimme siltaa korona-ajan yli. Sitten alkoi Venäjän hyökkäyssota ja koimme tarvetta vahvistaa omaa itsenäisyyttämme, puolustusta ja rajaa, Saarikko sanoi ja heitti, että myös oppositio on tukenut koronatoimia ja puolustushankintoja.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vastasi, että kukaan ei syytäkään hallitusta esimerkiksi puolustusvoimien hävittäjähankinnoista, poliisin lisärahoituksesta, koronatoimista tai nyt sähkökriisiin vastaamisesta.
– Näistä ei ole kyse, vaan siitä, että hallituksessa jokainen puolue näyttää saavan budjettiin läpi kaikki omat toiveet ja tavoitteet. Lisäksi olette tehneet massiivisia hallinnon uudistuksia kuten soten, henkilöstömitoituksen ja laajennetun oppivelvollisuuden, mutta ne eivät selvästikään näytä toimivan kunnolla, Purra sanoi.
Onko todella täysin mahdotonta luopua mistään?
Hallituksen suurista hankkeista esimerkiksi hoitajamitoitus on ajamassa seinään, koska yksiköihin ei saada rekrytoitua tarvittavaa määrää lisää hoitajia.
Lisäksi ensi vuonna alkavaksi tarkoitetun soten aloitus on vaarassa kaatua rahan puutteeseen ja tietojärjestelmien ongelmiin.
Purra huomautti Saarikolle, että vaikka ei ole varmuutta kykenevätkö sotehyvinvointialueet edes aloittamaan suunnitellusti tammikuussa, hallitus ei silti kykene luopumaan mistään.
– Te ette ole priorisoineet julkisia menoja, vaikka nyt on meneillään jo hallituskauden kolmas kriisi. Samalla Suomen julkinen sektori ei kykene tuottamaan palveluja kovin hyvin, eivätkä suomalaiset saa kunnolla sairaanhoitoa tai muita palveluja. Uskoisin, että kaikilla hallinnonaloilla on leikattavaa.
Purra nosti esille perussuomalaisten keskeisen teeman eli julkisten menojen laittamisen tärkeysjärjestykseen.
– Silloin voidaan luopua toissijaisista tai jopa haitallisista menoista. Erityisesti näin on tehtävä vaikeassa tilanteessa kuten nyt.
Seuraavalla hallituskaudella on pystyttävä parempaan
Pääministeri Marinilta kysyttiin, miksi hallitus ei kykene leikkaamaan samassa suhteessa kuin alijäämä kasvaa. Marin pyrki esittämään, että olosuhteista johtuen leikkaaminen on mahdotonta.
– Ensin pandemia, sitten Eurooppaan tuli sota ja nyt elämme energiakriisin keskellä. Olosuhteet tällä hallituskaudella eivät siis ole olleet helpot. Sen vuoksi me velkaannumme ja olemme velkaantuneet, näin on käynyt muillekin Euroopan maille. Ja mikäli seuraavaksi edessä on taantuma, niin sekään ei riipu hallituksen päätöksistä vaan niissä olosuhteissa joudumme toimimaan.
Purra vastasi pääministerille, että uusia kriisejä tulee aina.
– Mitä paremmassa kunnossa talous on, sitä paremmin voimme vastata seuraavaan kriisiin. Seuraavalla hallituskaudella on pystyttävä parempaan: kestävyysvaje on kurottava umpeen, siihen voi mennä kaksikin kautta. Me voimme myös tehdä julkisesta sektorista paljon tehokkaamman kuin nyt, jolloin syntyy säästöjä ja verokiila pienenee.
Saarikko nosti taas Putin-kortin esille
Suomalaisissa kodeissa sähkön hinta on ensi talvena räjähtämässä käsiin.
Saarikon mielestä nousevien sähkön hintojen takana on Venäjän presidentti Vladimir Putin. Saarikon mukaan Putin käy sotaa myös energiamuodossa ja se sitten näkyy suomalaisissa kodeissa.
Saarikko on ennenkin pyrkinyt vierittämään syytä kohonneista elinkustannuksista ja energian hinnoista pelkästään Putinin niskoille, antaen ymmärtää, että Suomen valtiojohto ei muka voisi tehdä tilanteessa mitään.
Purra huomautti, että ongelmana ei suinkaan ole vain Venäjän aloittama sota.
– Energian hinta alkoi nousta jo vuonna 2020, erityisesti päästöoikeuksien hinta, se yli kolminkertaistui vuoden aikana vuoden 2021 loppuun. Vastaavasti kaasun ja kivihiilen hinta nousivat huomattavasti jo kesällä 2021, eli paljon ennen Venäjän hyökkäystä.
Miksei hallitus puutu sähkön hintaan?
Hallitus on päättänyt alentaa määräaikaisesti sähkön arvonlisäveroa, jota toimea myös perussuomalaiset on pitkään ajanut. Purra huomautti kuitenkin perussuomalaisten olevan pettyneitä siitä, että hallitus ei vieläkään puutu sähkön hintaan.
– Ongelma on nimenomaan hinnanmuodostuksessa. Suomen sähkö on yli 80-prosenttisesti päästötöntä, eivätkä meillä ole tuuli-, vesi- tai ydinvoiman tuotantokustannukset nousseet. Meillä siis pitäisi olla halpaa sähköä, mutta ei ole. Nyt Suomi maksaa muiden sähköä ja muiden ongelmia, ja tähän on puututtava.
– Olemme viimeksi maanantaina esittäneet uutta sähkökauppamallia, jossa päästökauppa ja sähkömarkkinat erotetaan toisistaan. Suomen on ajettava näitä asoita EU-komissiossa. Suomessa on myös kansallisia vaihtoehtoja. Sähkömarkkinalaki edellyttää kohtuuhintaisen sähkön saatavuutta, Purra muistutti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sähkön hinnannousu energiakriisi menoleikkaukset lempihankkeet toissijaiset menokohteet sota sähkömarkkinalaki elinkustannukset kotitaloudet valtion talous Annika Saarikko Päästökauppa Riikka Purra Vladimir Putin Alijäämä Sanna Marin Kestävyysvaje Julkinen sektori Venäjä Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisille Suomen huoltovarmuus ja kansan hyvinvointi on ykkösasia: ”Ilmastotavoitteet on nyt laitettava jäihin”

Tavio: Valtion tuettava suoraan sähkölaskujen maksamista – jälkikäteen myönnettävä tuki ei auta heti

Purra ja Tavio: Hallitukselta veronmaksajien selkänahasta revittävä vaalibudjetti – itse sähkön hintaan ei vaikutusta eikä edes haitallisista valtion menoista tingitä

Purra: Hallituskauden saldoksi jää valtava alijäämä ja velka – ”Rahaa viskottu ympäriinsä, tärkeysjärjestystä ei ole”

Ruotsin vaaleissa muhii jättiyllätys: Ruotsidemokraattien nousu jatkuu – oikeistoblokki jo vihervasemmistoa suurempi

”Eat or heat” – miljoonat britit joutuvat energian hintahelvetissä valitsemaan lämmittämisen ja syömisen välillä

Keskustalta yllättävää tukea turvetuotannon säilyttämiselle – Tavio huomautti, että hallituksessa puolue on ollut hävittämässä turpeen käyttöä: ”Sen verran on pysyttävä totuudessa”

Riikka Purran kolumni: Kiinnostu siitä, mitä et näe

EU:n sähkömarkkina epäonnistui – ”Kansa joutuu maksajaksi”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää