Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sivaltaa hallitusta huolettomasta talouspolitiikasta ja sen seurauksista kansalaisille. – Suurin uhka heikoimmassa asemassa olevien keskeisille palveluille ovat suomalaisten kannalta epäolennaiset menokohteet, julkisen talouden tehottomuus ja velkarahan syytäminen ulkomaille.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus on tällä hallituskaudella tehnyt toistuvasti alijäämäisiä budjetteja, eikä linja ole muuttumassa. Valtiovarainministeriön budjettiehdotus myös ensi vuodelle on noin 6,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa, että hallituskauden saldo tavalliselle suomalaiselle on karu, valtava alijäämä ja velka.

– Se ei johdu vain koronasta ja Venäjästä, vaan siitä, että rahaa on viskottu ympäriinsä. Tärkeysjärjestystä ei ole. Suurin uhka heikoimmassa asemassa olevien keskeisille palveluille ovat suomalaisten kannalta epäolennaiset menokohteet, julkisen talouden tehottomuus ja velkarahan syytäminen ulkomaille. Tämän tuloksena Suomen verotus on kireää eikä talous kehity.

Jos turhista menoista ei luovuta, veroja ei voi laskea

Perussuomalaisille keskeistä ja olennaista on tavallisen ihmisen pärjääminen ja ostovoiman vahvistaminen, minkä vuoksi perussuomalaiset haluaakin tehdä veronalennuksia.

Jo viime syksynä perussuomalaiset esitti sähkön ja polttoaineiden verojen alentamista 25 prosentilla. Lisäksi puolue haluaa alentaa työn verotusta.

– Me haluamme, että työstä jää rahaa käteen eikä iso koura vie siitä valtavaa osaa, Purra sanoo.

Hän kuitenkin painottaa, että veroja ei voida laskea, mikäli turhista menokohteista ei luovuta. Samalla Purra kehottaa muita puolueita tuomaan reilusti esille omat säästökohteensa.

– Kaikki tietävät, mistä perussuomalaiset ensimmäisenä säästäisi. Sen sijaan, että muut puolueet valehtelevat, että tämä ei ole mahdollista, olisikin hyvä, että ne ihan itse kertoisivat, mistä ne aikovat säästää. Myös kokoomus. Kitkuttava talouskasvu ei korjaa kroonisia ongelmia.

Toimet kansalaisten auttamiseksi puuttuvat yhä

Viime päivät hallituspuolueet ovat suorastaan kilpailleet erilaisilla ehdotuksilla kasvavien laskujen helpottamiseksi, mutta mitään konkreettista ei edelläänkään ole tehty, Purra sanoo.

– Pienituloisella on ennen vaaleja paljon ystäviä, mutta valtion taloustilanne mahdollistaa huonosti vaalitäkyt, jotka eivät vastaa tarkoitustaan. Koko kevät ja kesä olisi ollut mahdollista suunnitella keinoja, mutta niin ei ole tehty. Uniper, Fortum, sähkö, maatalous, ruoka – näistä aiheista ovat koko kesän saaneet perussuomalaiset puhua käytännössä keskenään. Missä ovat toimet, missä on suunnitelma? Käytännössä kaikki muut EU-maat ovat tehneet monenlaisia toimia kansalaisten auttamiseksi.

Muut puolueet joutuvat tulemaan PS:n linjalle

Monet perussuomalaisten vaatimukset liittyvät ilmastopolitiikan järkevöittämiseen. Purra toteaa että paheneva energiakriisi ja toimeentulon haasteet huolehtivat siitä, että myös muut puolueet peruuttelevat ja tulevat perussuomalaisten linjalle.

– Tämän aloitti pääministeripuolue sosiaalidemokraatit, joka ehdotti päästöoikeuksien lisäämistä sähkönhinnan laskemiseksi. Hyvä esitys, kannatamme sitä. Esitimme samaa jo viime lokakuussa. Valitettavasti sittemmin tilanne on kärjistynyt eikä toimi yksinään enää ratkaisuksi riitä

– Myös kokoomus näyttää olevan valmis tarkastelemaan uudelleen ilmastolinjaansa, vaikka tasapainoilee pyrkien olemaan suututtamatta ketään. Vielä viime syksynä suhtautuminen perussuomalaisten ilmastolinjaan oli yksiselitteinen EI.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää parhaillaan kesäkokoustaan Lappeenrannassa.

SUOMEN UUTISET