Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri oli keskustelemassa Ylen aamussa. Ohjelman aiheena oli muun muassa hoitajamitoituksen voimaantulon lykkääminen. Hoitajamitoituksen lykkäämisen sijasta pitäisi Meren mielestä resurssit laittaa viimein kuntoon.

– Nyt pitää muistaa, miksi hoitajamitoituksesta on päätetty. Meidän muistisairaat ja vaativaa hoitoa tarvitsevat vanhuksemme olivat heitteillä. Tähän reagoimiseksi säädettiin hoitajamitoituksesta, mutta resursseja ja keinoja hoitajien palkkojen ja työolojen parantamiseksi ei hallitus kuitenkaan ole esittänyt, vaikka laki säädettiin jo pari vuotta sitten, kertoi Leena Meri.

– Työntekijät ja potilaat kärsivät, mikäli hoitajamitoituksesta luovutaan. Uusia hoitajia ei tule, kun työolot ja palkkaus eivät ole kunnossa. Työkavereiden puuttuessa väsyvät viimeisetkin hoitajat ja poistuvat alalta. Kysymys on viime kädessä rahasta, kuten esimerkiksi Superin puheenjohtaja Paavola ja Tehyn Rytkönen ovat tuoneet esille.

Yli 70 000 sotealan ammattilaista muissa töissä

Vihreiden Iiris Suomela ja keskustan Joonas Könttä tarjosivat ratkaisuksi työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Meri toi esiin alalta poistuneet ammattilaiset, joiden houkuttelu takaisin alalle on mahdollista.

– Meillä on yli 70 000 koulutettua sotealan ammattilaista, jotka ovat ihan muissa töissä. Heidän saamisensa takaisin alalle on ensiarvoisen tärkeää niin hoitajapulan ratkaisemiseksi kuin jo alalla olevien työolojen parantamiseksi.

– Kielitaidottomien kolmansien maiden kansalaisten sijasta perussuomalaiset haluaa panostaa jo maassa oleviin, ammattitaitoisiin suomalaisiin. Heidän saamisensa takaisin hoitoalalle on mahdollista, jos alan veto- ja pitovoima on kunnossa, Meri esitti.

Sähkön hinta jopa kolminkertaistunut vuodessa

Keskustelussa puhuttiin myös siitä, miten korkeaa sähkön hintaa voidaan alentaa.

– Tilanne on järkyttävä. Sähkön hinta on jo tähän mennessä ainakin kaksin-kolminkertaistunut vuodessa, ja ruuan hinta noussut paljon. Uhkana on, että ihmisillä tulee nälkä mahaan ja kylmä tupaan, ellei kovimpia hinnannousuja estetä ja suomalaisia auteta. Pulassa ovat pienituloisten lisäksi nyt myös jo keskituloiset, joten ongelma on vakava, Meri huomautti.

Päästökauppa ei nyt toimi oikein

Meri toi esiin niitä lukuisia keinoja, joita perussuomalaiset ovat pitäneet esillä. Kritiikkiä sai hallituksen hidas päätöksenteko, vaikka tilanne on ollut tiedossa jo kuukausikaupalla.

– EU:n päästökauppa nostaa sähkön hintaa eikä toimi nyt oikein esimerkiksi Saksan lisätessä kivihiilen käyttöä. Päästökaupan keskeyttäminen pitäisi nostaa pikaisesti EU-pöydissä esille, sillä se laskisi hintoja arviolta jopa 30–50 prosenttia. Kansallisina toimina olemme esittäneet muun muassa sähkön hintakattoa, sähköveron alennuksia tai suoraa tukea kuluttajille, kuten esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa on tehty. Eli keinoja kyllä löytyy. Tärkeintä on, että hallitus saisi päätöksiä aikaiseksi, Meri totesi.

Nyt pitää mennä realismi edellä

Meri peräänkuulutti realismia Suomen maailman kunnianhimoisimpaan ilmastotavoitteeseen.

– Nyt pitää mennä realismi edellä. Meillä on kriisi päällä, ja on aika huolehtia ihmisten perustarpeista. Ideologiset hankkeet tulee jättää toistaiseksi sivuun. Tämän on ymmärtänyt myös tasavallan presidentti Niinistö, joka on todennut, että ilmastonmuutos ei odota, mutta ei odota nälkäkään.

– Turve tulee saada jatkossa pysyväksi osaksi maan huoltovarmuutta, ja se tulee luokitella uusiutuvaksi energiaksi kuten Ruotsissa on tehty. Lisäksi maailman kunnianhimoisimmista ilmastotavoitteista pitää tinkiä, sillä tällä hetkellä Suomi kurjistaa kansalaisten ostovoimaa ja heikentää kilpailukykyä asettamalla 15 vuotta tiukemmat ilmastotavoitteet kuin muut EU-maat.

Suomen Uutiset