Monessa kotitaloudessa mietitään, riittääkö sähköä ensi talvena ja mitä se maksaa. Joitakin perheitä uhkaa jopa tuhansien eurojen lisälasku. Kauhukuvapuheissa siintää jopa kymmenkertainen hinnannousu talvella – nykyhintojen päälle.

Pahinta on, että samaan aikaan kun sähkö kallistuu, myös polttoaineiden hinnat ovat nousseet rajusti alkuvuodesta lähtien ja inflaatio nakertaa kansan kukkaroa.

– Ihmisillä on juuri nyt äärimmäisen tiukkaa taloudellisesti. Moni Euroopan maa, kuten Ruotsi ja Norja, on jo rahallisesti kompensoinut energian hintoja omille kansalaisilleen, mutta Suomen hallitus ei ole tehnyt juuri mitään, ihmettelee kansanedustaja Sanna Antikainen.

Suomalaisten hädälle ei saa sulkea silmiä

Aalto-yliopiston professori Matti Liski pitää Suomen varautumista energiakriisiin puutteellisena (IS 19.7.). Tilanne on vakava, mutta hallitus ja virkamieskoneisto nukkuvat ruususen unta. Perussuomalaisilla on ollut jo pitkään ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi.

– Perussuomalaiset esittävät energiakriisiin vastaamiseksi laajaa keinovalikoimaa, kuten veronalennuksia. On myös pohdittava, onko aika laittaa päästökauppa hetkeksi tauolle. Eurooppa on keskellä sotaa, ja siksi kaikki keinot on otettava käyttöön, jotta kotitaloudet pärjäävät tulevana talvena. Sähkön hintakaton ohella myös arvonlisä- ja polttoaineverotuksen alentaminen tulisi ottaa keinovalikoimaan, kansanedustaja Antikainen luettelee.

– Ihmisten edellytyksistä elämään ja työssäkäyntiin on pidettävä huolta, muuten yhteiskunnan toiminta pysähtyy ja lopulta luhistuu. Suomalaisten hädälle ei saa sulkea silmiä, ja hallituksen on otettava omien kansalaistensa ahdinko tosissaan ja puheiden sijaan toimittava, Antikainen alleviivaa.

Kansanedustaja Sanna Antikainen. Arkistokuvaa.

Suomen Uutiset