

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset: Hallituksen julistettava energiahätätila – ”Tärkeintä on se, että kansalaisten sähkölaskut pienenevät”
Monessa kotitaloudessa mietitään, riittääkö sähköä ensi talvena ja mitä se maksaa. Joitakin perheitä uhkaa jopa tuhansien eurojen lisälasku. Samaan aikaan kallis polttoaine leikkaa ostovoimaa. Perussuomalaiset esittää energiakriisiin vastaamiseksi laajaa keinovalikoimaa, kuten veronalennuksia. – Myös EU-pöydissä on syytä pohtia, olisiko aika laittaa päästökauppa hetkeksi tauolle. Koska olemme keskellä energiasotaa, kaikki keinot on otettava käyttöön, sanoo kansanedustaja Leena Meri.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri kehottaa hallitusta julistamaan energiahätätilan poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa energian hinnannousu leikkaa rajusti suomalaisten ostovoimaa.
– Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on valmis tulemaan vaikka huomenna eduskuntaan istumaan, jos te esityksiä tuotte. Olen iloinen, jos lupasit että hintakattoa olisi tuloillaan, Meri sanoi sanoi A-studiossa eilen vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Jussi Saramolle.
Saramo arvelee, että nyt voisi ehkä ryhtyä valmistelemaan sähkön hintakattoa, jotta hallitus voisi tehdä siitä päätöksiä.
Moni maa kompensoinut hinnannousua
Moni Euroopan maa, kuten Ruotsi ja Norja, on jo rahallisesti kompensoinut energian hintoja omille kansalaisilleen.
Meri muistuttaa, että samaan aikaan kun sähkö kallistuu, myös polttoaineiden hinnat ovat nousseet rajusti alkuvuodesta lähtien ja inflaatio nakertaa kansan ostovoimaa.
– Ihmisillä on juuri nyt tosi tiukkaa rahojen kanssa, joten perussuomalaisten mielestä – ja henkilökohtaisestikin olen sitä mieltä – energian hintoja olisi syytä kompensoida.
Meren mielestä tärkeintä on, että kansalaisten sähkölaskut pienenevät. Perussuomalaiset pitää sähkön hintakaton ohella esillä myös arvonlisäverotuksen alentamista.
Ratkaisuja voidaan Meren mukaan hakea myös EU-tasolla.
– EU-pöydissä olisi syytä pohtia, olisiko aika laittaa päästökauppa hetkeksi tauolle. Sillä ei tällä hetkellä ole suurta vaikutusta, koska Euroopassa joudutaan turvautumaan hiileen, ja se sitten nostaa sähkön hintaa. Koska olemme keskellä energiasotaa, kaikki keinot on otettava käyttöön.
Hallitus kehottaa myymään omaisuutta
Korkeista energian hinnoista kärsivät erityisesti keskituloiset palkansaajat, joille ei kuitenkaan näyttäisi olevan tulossa apuja hallitukselta. Yksikään hallituspuolue eikä oppositiosta edes kokoomus halua alentaa polttoaineveroa.
Päähallituspuolue SDP:n linjan mukaisesti tavalliset, 2 500 euroa kuukaudessa ja sitä enemmän ansaitsevat palkansaajat voivat jopa joutua myymään omaisuuttaan energian hintojen nousun vuoksi, sillä veronalennukset eivät ylipäätään kuulu heille.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) puolestaan on patistellut kansalaisia hakemaan Kelan luukulta toimeentulotukea, jos verojen jälkeen palkasta käteen jäävä raha ei riitä sähkölaskun maksamiseen.
Meri tyrmää keskustalaisen valtiovarainministerin linjauksen.
– Pienituloisimpien toimeentulotukiin tehty indeksikorotus on tietysti hyvä asia, mutta hallituksen ohjaus sosiaalituen piiriin on outoa, sillä eihän se voi olla ratkaisu, että lähetämme koko kansan hakemaan toimeentulotukea.
PS leikkaisi kehitysavusta ja EU-tukipaketeista
Perussuomalaisten linjan mukaisesti asiat kuuluu laittaa tärkeysjärjestykseen. Meri huomauttaakin, että sekä ansiotuloveron alennukseen että energian verotuksen alentamiseen tarvittavat rahat voisi ottaa pois toissijaisista menoista, kuten maailman parantamisesta.
Meri muistuttaa, että Suomi maksaa vuodessa 1,3 miljardia euroa kehitysapua, joten se summa on pois suomalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.
– Sieltä olisi otettavissa satoja miljoonia, Meri sanoo.
Hän muistuttaa myös EU-elvytyspaketista, jonka kautta suomalaiset veronmaksajat joutuvat tukemaan eteläisen Euroopan velkamaita yli neljällä miljardilla euroilla.
Vasemmistoliiton Saramo vaikuttaisi puheidensa perusteella elävän tyystin eri todellisuudessa. Saramon mukaan mitään ongelmaa ei ole, koska Suomen maksuosuudet elvytyspaketista alkavat pyöriä vasta tulevina vuosina.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka energiakriisi EU-tukipaketit veronalennukset Hätätila lämmityskustannukset toimeentulo tärkeysjärjestys polttoaineverotus ostovoima sähkön hinta pieni- ja keskituloiset veronmaksajat elinkustannukset Päästökauppa Leena Meri Jussi Saramo Inflaatio perussuomalaiset SDP hallitus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Muut EU-maat alentavat veroja auttaakseen kansalaisiaan polttoainekriisissä – Suomen hallitusta ei omien kansalaisten ahdinko kiinnosta

Perussuomalaiset haluaa turvata keskiluokan ostovoiman: Sähkönsiirrolle hintakatto, polttoainevero alas – Tavio: ”Rahaa tulee jäädä kulutukseen”

Huippukallis sähkö ja polttoaine köyhdyttävät kansaa – keskustan johdolta ylimielistä puhetta: ”Sopeutukaa uuteen”

Saarikko syyttää inflaatiosta Putinin hintoja – talousprofessori Matti Virénilta tyrmäys: Tyhjiä sanoja – ”Olisi puhuttava rehellisesti syistä”

Leena Meri: Sähkön hinta nousee ja hallitus lomailee – ”Tilanne on täysin kestämätön”

Greenpeace yrittää estää kaasunporauksen Pohjanmerellä energiapulan uhatessa Britanniaa

Paunio: Vihreiden 50-vuotinen sota energiaa vastaan saa kauhean loppunäytöksensä ensi talvena

Kansanedustaja Ari Koponen huolissaan energian hinnan jyrkästä noususta: ”Suomen on suojeltava omia kansalaisiaan, sillä kukaan muu ei sitä tee”

Sähkön ja polttoaineiden hinnannousu sekä laukalle lähtenyt inflaatio nakertavat suomalaisten kukkaroa – Sanna Antikainen moittii: Suomen hallitus ei tee juuri mitään
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää