

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset: Hallituksen julistettava energiahätätila – ”Tärkeintä on se, että kansalaisten sähkölaskut pienenevät”
Monessa kotitaloudessa mietitään, riittääkö sähköä ensi talvena ja mitä se maksaa. Joitakin perheitä uhkaa jopa tuhansien eurojen lisälasku. Samaan aikaan kallis polttoaine leikkaa ostovoimaa. Perussuomalaiset esittää energiakriisiin vastaamiseksi laajaa keinovalikoimaa, kuten veronalennuksia. – Myös EU-pöydissä on syytä pohtia, olisiko aika laittaa päästökauppa hetkeksi tauolle. Koska olemme keskellä energiasotaa, kaikki keinot on otettava käyttöön, sanoo kansanedustaja Leena Meri.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri kehottaa hallitusta julistamaan energiahätätilan poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa energian hinnannousu leikkaa rajusti suomalaisten ostovoimaa.
– Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on valmis tulemaan vaikka huomenna eduskuntaan istumaan, jos te esityksiä tuotte. Olen iloinen, jos lupasit että hintakattoa olisi tuloillaan, Meri sanoi sanoi A-studiossa eilen vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Jussi Saramolle.
Saramo arvelee, että nyt voisi ehkä ryhtyä valmistelemaan sähkön hintakattoa, jotta hallitus voisi tehdä siitä päätöksiä.
Moni maa kompensoinut hinnannousua
Moni Euroopan maa, kuten Ruotsi ja Norja, on jo rahallisesti kompensoinut energian hintoja omille kansalaisilleen.
Meri muistuttaa, että samaan aikaan kun sähkö kallistuu, myös polttoaineiden hinnat ovat nousseet rajusti alkuvuodesta lähtien ja inflaatio nakertaa kansan ostovoimaa.
– Ihmisillä on juuri nyt tosi tiukkaa rahojen kanssa, joten perussuomalaisten mielestä – ja henkilökohtaisestikin olen sitä mieltä – energian hintoja olisi syytä kompensoida.
Meren mielestä tärkeintä on, että kansalaisten sähkölaskut pienenevät. Perussuomalaiset pitää sähkön hintakaton ohella esillä myös arvonlisäverotuksen alentamista.
Ratkaisuja voidaan Meren mukaan hakea myös EU-tasolla.
– EU-pöydissä olisi syytä pohtia, olisiko aika laittaa päästökauppa hetkeksi tauolle. Sillä ei tällä hetkellä ole suurta vaikutusta, koska Euroopassa joudutaan turvautumaan hiileen, ja se sitten nostaa sähkön hintaa. Koska olemme keskellä energiasotaa, kaikki keinot on otettava käyttöön.
Hallitus kehottaa myymään omaisuutta
Korkeista energian hinnoista kärsivät erityisesti keskituloiset palkansaajat, joille ei kuitenkaan näyttäisi olevan tulossa apuja hallitukselta. Yksikään hallituspuolue eikä oppositiosta edes kokoomus halua alentaa polttoaineveroa.
Päähallituspuolue SDP:n linjan mukaisesti tavalliset, 2 500 euroa kuukaudessa ja sitä enemmän ansaitsevat palkansaajat voivat jopa joutua myymään omaisuuttaan energian hintojen nousun vuoksi, sillä veronalennukset eivät ylipäätään kuulu heille.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) puolestaan on patistellut kansalaisia hakemaan Kelan luukulta toimeentulotukea, jos verojen jälkeen palkasta käteen jäävä raha ei riitä sähkölaskun maksamiseen.
Meri tyrmää keskustalaisen valtiovarainministerin linjauksen.
– Pienituloisimpien toimeentulotukiin tehty indeksikorotus on tietysti hyvä asia, mutta hallituksen ohjaus sosiaalituen piiriin on outoa, sillä eihän se voi olla ratkaisu, että lähetämme koko kansan hakemaan toimeentulotukea.
PS leikkaisi kehitysavusta ja EU-tukipaketeista
Perussuomalaisten linjan mukaisesti asiat kuuluu laittaa tärkeysjärjestykseen. Meri huomauttaakin, että sekä ansiotuloveron alennukseen että energian verotuksen alentamiseen tarvittavat rahat voisi ottaa pois toissijaisista menoista, kuten maailman parantamisesta.
Meri muistuttaa, että Suomi maksaa vuodessa 1,3 miljardia euroa kehitysapua, joten se summa on pois suomalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.
– Sieltä olisi otettavissa satoja miljoonia, Meri sanoo.
Hän muistuttaa myös EU-elvytyspaketista, jonka kautta suomalaiset veronmaksajat joutuvat tukemaan eteläisen Euroopan velkamaita yli neljällä miljardilla euroilla.
Vasemmistoliiton Saramo vaikuttaisi puheidensa perusteella elävän tyystin eri todellisuudessa. Saramon mukaan mitään ongelmaa ei ole, koska Suomen maksuosuudet elvytyspaketista alkavat pyöriä vasta tulevina vuosina.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka energiakriisi EU-tukipaketit veronalennukset Hätätila lämmityskustannukset toimeentulo tärkeysjärjestys polttoaineverotus ostovoima sähkön hinta pieni- ja keskituloiset veronmaksajat elinkustannukset Päästökauppa Leena Meri Jussi Saramo Inflaatio perussuomalaiset SDP hallitus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Muut EU-maat alentavat veroja auttaakseen kansalaisiaan polttoainekriisissä – Suomen hallitusta ei omien kansalaisten ahdinko kiinnosta

Perussuomalaiset haluaa turvata keskiluokan ostovoiman: Sähkönsiirrolle hintakatto, polttoainevero alas – Tavio: ”Rahaa tulee jäädä kulutukseen”

Huippukallis sähkö ja polttoaine köyhdyttävät kansaa – keskustan johdolta ylimielistä puhetta: ”Sopeutukaa uuteen”

Saarikko syyttää inflaatiosta Putinin hintoja – talousprofessori Matti Virénilta tyrmäys: Tyhjiä sanoja – ”Olisi puhuttava rehellisesti syistä”

Leena Meri: Sähkön hinta nousee ja hallitus lomailee – ”Tilanne on täysin kestämätön”

Greenpeace yrittää estää kaasunporauksen Pohjanmerellä energiapulan uhatessa Britanniaa

Paunio: Vihreiden 50-vuotinen sota energiaa vastaan saa kauhean loppunäytöksensä ensi talvena

Kansanedustaja Ari Koponen huolissaan energian hinnan jyrkästä noususta: “Suomen on suojeltava omia kansalaisiaan, sillä kukaan muu ei sitä tee”

Sähkön ja polttoaineiden hinnannousu sekä laukalle lähtenyt inflaatio nakertavat suomalaisten kukkaroa – Sanna Antikainen moittii: Suomen hallitus ei tee juuri mitään
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää