Valtiovarainministeri Annika Saarikko ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen esittivät tänään tylyjä lausuntoja koskien kallistuvia elämisen ja energian kustannuksia, jotka leikkaavat yhä isomman loven tavan veronmaksajan ostovoimaan. Saarikon mukaan jokaisen pitää nyt vain varautua siihen, että lompakkoa lyödään. Vanhasen mukaan paheneva energiaköyhyys muka ”parantaa kotimaista työllisyyttä”.

Jatkossa yhä suurempi osa veronmaksajien käytettävissä olevista nettotuloista menee energialaskuihin.

Autoilu on jo nyt käsittämättömän kallista. Hintatietoja keräävän polttoaine.net-sivun mukaan korkein hinta on tällä viikolla ollut Pudasjärvellä, jossa 95E-bensiinin litrahinta oli 2,54 euroa. Helsingissäkin polttoaine maksaa jo lähes 2,5 euroa.

Miten Suomen hallitus vastaa kansalaisten ahdinkoon, jossa inflaatiokehitys ja yhä korkeammalle kohoavat arjen peruskustannukset leikkaavat jokapäiväistä ostovoimaa? Jos kysytään hallituspuolue keskustan johdolta, niin vastaus kuuluu: ei yhtään mitenkään.

Uudessa maailmassa pitää kestää kurjuutta

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko toteaa tänään Ilta-Sanomien haastattelussa, että jokaisen kansalaisen on vain varauduttava siihen, että ”lompsassa on lyöntiä”.

– En voi luvata, että asumiskustannukset, korkokehitys, ruuan ja energian hinta ovat menossa parempaan suuntaan. Minulla ei ole näköpiirissä luvata sen loppua nyt, Saarikko päästelee.

Saarikko jättää mainitsematta, että hallituksen olisi tietenkin mahdollista vaikuttaa tilanteeseen verotusta keventämällä. Koska hallituksen maailman kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet kuitenkin edellyttävät mahdollisimman korkeaa energian verotusta ja ostovoiman leikkaamista, veronalennukset eivät tule kyseeseen.

Mitä siis kansalaisen tulisi tehdä, kun rahat eivät enää tahdo riittää polttoainekuluihin, jotta pääsisi autolla töihin, saati energiaan ja esimerkiksi kodin lämmityskuluihin? Saarikon vastaus on se, että nyt ei auta muu kuin mukautua ja tottua kurjuuteen.

– Se tarkoittaa sopeutumista. Suomi sopeutuu ja jokaisen kansalaisen on sopeuduttava uuteen, Saarikko julistaa.

Vanhanen: Korkeisiin hintoihin on jo saatu tottua

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen vahvisti keskustan ylimielisen linjan tänään Ylen Ykkösaamussa. Vanhaselta kysyttiin, miten tavan kansalaisen olisi syytä varautua ensi talveen ja jatkuvasti kohoaviin energian hintoihin.

Vanhanen väisti kysymyksen ja tyytyi vihjaamaan, että johan korkeat hinnat ovat tulleet kaikille tutuiksi, joten sama kurjuus jatkukoon.

– Useimmat kansalaiset ovat jo tänä talvena kokeneet tämän ja varmasti osaavat ennakoida sitä, että kuluttajahinnat nousevat, Vanhanen sanoi.

Vanhanen näkee energiaköyhyyden peräti myönteisenä kehityssuuntana, sillä se on hinta, joka vihreästä siirtymästä pitää nyt maksaa.

– Hyvä puoli tässä on se, että tämä kiihdyttää siirtymää uusiutuvaan energiaan, se parantaa kotimaista työllisyyttä, maksamme ikään kuin itse itsellemme.

Vanhanen viittaa kintaalla sille tosiasialle, että suurimmalla osalla kansalaisista ei ole varaa esimerkiksi yli 50 000 euroa maksaviin sähköautoihin. Monella ei olisi varaa ylläpitää tämänkään hetkistä autoa tai mahdollisuutta vaihtaa sitä uudempaan. Monissa perheissä joudutaan ajamaan jopa 15 vuotta vanhoilla autoilla, koska varaa uudempaan ei ole.

Keskustasta tuli ylimielinen kansan ahdingolle

Kyseessä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun hallituspuolue keskusta vähättelee ostovoiman kurjistumista ja sivaltaa ylimielisesti kallistuvien energian hintojen kanssa tuskasteleville kansalaisille.

Valtiovarainministerinä toimiessaan Vanhanen on todennut aiemminkin, että polttoaineen hinnan tuleekin nimenomaan nousta.

Saarikko puolestaan on patistellut kansalaisia hakemaan Kelan luukulta toimeentulotukea, jos verojen jälkeen palkasta käteen jäävä raha ei riitä sähkölaskun maksamiseen.

Koska juuri nyt tavallisten suomalaisten palkan ostovoima vähenee nopeammin kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla, perussuomalaiset esittää sähkön ja polttoaineiden veron alentamista neljänneksellä, jolloin keskivertoperheelle jäisi lähes 500 euroa enemmän käteen vuodessa. Hallituksen vaihtoehdosta perheille on kuitenkin tulossa 1 200 euron lisälasku.

Vihreää siirtymää junttaavalle hallitukselle esitetyt vaatimukset kohtuullistaa liikkumisen ja asumisen kustannuksia ovat kuin puhumista seinille, sillä ideologian ohjaamat ministerit eivät edes ota kysymyksiä tosissaan. Ministeriaitiossa aika kuluu milloin torkkuen, milloin sarjakuvia piirrellen.

SUOMEN UUTISET