Eduskunta äänesti keskiviikkona kansaneläkeindeksiin perustuvien etuuksien ylimääräisestä indeksitarkastuksesta. Perussuomalaisten kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen esittivät korkeampaa korotusta, mutta hallituksen pienempi korotus voitti.

– Hallitus perusteli indeksitarkastuksen Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan, mutta tarkastuksessa huomioidut kuukaudet ovat tammi-, helmi- ja maaliskuu. Sota alkoi vasta 24. helmikuuta. Tällä tarkastuksella siis kompensoidaan lähinnä sotaa edeltänyttä, vihreästä siirtymästä johtuvaa hintojen nousua, Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kritisoivat.

Polttoaineiden hinta kiihdyttää inflaatiota

Inflaatio oli korkea jo vuoden alussa, mutta sota nosti sitä entisestään.

– Helmikuussa inflaatio oli 4,5 %, mutta maaliskuussa 5,8 % ja huhtikuussa 5,7 %. Hallitus korotti indeksiä vain 3,52 %, kun perussuomalaisten esityksen, jossa huhtikuun inflaatio huomioitiin, mukainen korotus olisi ollut 8,48 %. Lisäksi perussuomalaisten vastalauseessa vaadittiin hallitukselta kaikkia käytettävissä olevia toimenpiteitä inflaatiokierteen katkaisemiseksi.

– Tilastokeskuksenkin mukaan inflaatiota kiihdyttää keskeisesti polttoaineiden korkea hinta, kansanedustajat muistuttavat.

Työnteon kannattavuus heikkenee

Hallituksen toimet sivuuttavat monta sellaista ryhmää, joita hintojen nousu kurittaa.

– Inflaatio heikentää kaikkien suomalaisten ostovoimaa, mutta tämä indeksikorotus ei kompensoi hintojen nousua mitenkään niille, jotka eivät saa kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia. Esimerkiksi pieni- ja keskituloiset duunarit sekä ansiosidonnaisten vanhempain- ja sairauspäivärahojen saajat hallitus on unohtanut kokonaan.

– Työnteon kannattavuus heikkenee, kun työmatkoihin menee yhä enemmän rahaa. Hallituksen pitäisi ymmärtää tämä ja laskea polttoainevero EU:n minimitasolle, kuten muun muassa Ruotsi, Saksa ja Italia ovat jo tehneet. Tämä auttaisi tasapuolisesti kaikkia korkeista hinnoista kärsiviä, Juvonen, Juuso ja Reijonen kiteyttävät.

SUOMEN UUTISET