Moni suomalainen joutuu hakemaan apua yhä nouseviin elinkustannuksiin. Kuvituskuva. / LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Etuuksien indeksikorotus jäi vajaaksi – inflaatio huomioidaan vain pieneltä osalta
Eduskunta äänesti keskiviikkona kansaneläkeindeksiin perustuvien etuuksien ylimääräisestä indeksitarkastuksesta. Perussuomalaisten kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen esittivät korkeampaa korotusta, mutta hallituksen pienempi korotus voitti.
– Hallitus perusteli indeksitarkastuksen Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan, mutta tarkastuksessa huomioidut kuukaudet ovat tammi-, helmi- ja maaliskuu. Sota alkoi vasta 24. helmikuuta. Tällä tarkastuksella siis kompensoidaan lähinnä sotaa edeltänyttä, vihreästä siirtymästä johtuvaa hintojen nousua, Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kritisoivat.
Polttoaineiden hinta kiihdyttää inflaatiota
Inflaatio oli korkea jo vuoden alussa, mutta sota nosti sitä entisestään.
– Helmikuussa inflaatio oli 4,5 %, mutta maaliskuussa 5,8 % ja huhtikuussa 5,7 %. Hallitus korotti indeksiä vain 3,52 %, kun perussuomalaisten esityksen, jossa huhtikuun inflaatio huomioitiin, mukainen korotus olisi ollut 8,48 %. Lisäksi perussuomalaisten vastalauseessa vaadittiin hallitukselta kaikkia käytettävissä olevia toimenpiteitä inflaatiokierteen katkaisemiseksi.
– Tilastokeskuksenkin mukaan inflaatiota kiihdyttää keskeisesti polttoaineiden korkea hinta, kansanedustajat muistuttavat.
Työnteon kannattavuus heikkenee
Hallituksen toimet sivuuttavat monta sellaista ryhmää, joita hintojen nousu kurittaa.
– Inflaatio heikentää kaikkien suomalaisten ostovoimaa, mutta tämä indeksikorotus ei kompensoi hintojen nousua mitenkään niille, jotka eivät saa kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia. Esimerkiksi pieni- ja keskituloiset duunarit sekä ansiosidonnaisten vanhempain- ja sairauspäivärahojen saajat hallitus on unohtanut kokonaan.
– Työnteon kannattavuus heikkenee, kun työmatkoihin menee yhä enemmän rahaa. Hallituksen pitäisi ymmärtää tämä ja laskea polttoainevero EU:n minimitasolle, kuten muun muassa Ruotsi, Saksa ja Italia ovat jo tehneet. Tämä auttaisi tasapuolisesti kaikkia korkeista hinnoista kärsiviä, Juvonen, Juuso ja Reijonen kiteyttävät.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työnteon kannattavuus indeksikorotukset polttoaineiden hinnankorotukset etuudet duunarit pieni- ja keskituloiset sosiaali- ja terveysvaliokunta Kaisa Juuso Minna Reijonen Kansaneläke Inflaatio Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Huippukallis sähkö ja polttoaine köyhdyttävät kansaa – keskustan johdolta ylimielistä puhetta: ”Sopeutukaa uuteen”
Hallitus neuvoo kiristämään vyötä ja laskemaan elintasoa – Purra: 18 euroa lisää sosiaaliturvaan ei auta hintojen kanssa kärvisteleviä työssäkäyviä
Lisätalousarvioesitys ei vastaa kasvaviin elinkustannuksiin – Kansanedustaja Jari Koskela: “Indeksikorotuksilla ei ratkaista kustannusten noususta johtuvia ongelmia”
Valtiovarainministeri Saarikko toisti ylimielisen kehotuksensa: Hakekaa toimeentulotukea sähkölaskun maksamiseen
Viikon suosituimmat
”Kuka laittoi disinformaation liikkeelle vesihuollon yksityistämisestä?”, kysyy Purra – aiemmin mitään pidäkkeitä ei ollut, nykyinen hallitus ESTÄÄ määräysvallan lipumisen yksityisille
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Puhdistuksesta huolimatta pylväiden saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan pintaan – Purra: “Voi teitä aktivistit Elokapinassa”
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Hollywoodin woke-kiihko vähitellen laantumassa, uudet tuulet puhaltavat – Kummisetä-trilogian ohjannut Francis Coppola kasasi elokuvatiiminsä omaperäisellä tavalla
Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola pyristelee Hollywoodin woke-kulttuuria vastaan. Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaajalegenda kertoi tavoitteekseen tehdä elokuvan, jota ei voisi luonnehtia tyypilliseksi woken läpitunkemaksi Hollywood-tekeleeksi. Coppola halusi näyttelijäkaartiinsa cancel-kulttuurin uhriksi joutuneita hahmoja sekä oikealta että vasemmalta. Tällaisia ovat mm. konservatiivisia näkemyksiä esittänyt Jon Voight sekä takavuosien Trump-kriitikko Shia LaBeouf.
Yksijalkaisesta nigerialaisesta merirosvosta tulee uustanskalainen – kotoutumissuunnitelma on jo valmiina
Tanskalaisen fregatin merirosvouksen vastainen operaatio päättyi siihen, että tulitaistelussa jalkansa menettänyt nigerialainen merirosvo tuotiin Tanskaan hoitoon. Lucky-niminen merirosvo on nyt saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Hänen ei tarvitse enää palata Afrikkaan, jossa elämä yksijalkaisena olisi hyvin raskasta.
Oman turvapaikkapolitiikkansa kaaokseen ajanut Saksa etsii ratkaisumalleja Hollannista ja Pohjoismaista
Saksassa vaaditaan muutosta yhteiskunnallisia jännitteitä synnyttävään hallitsemattomaan maahantuloon ja siirtolaispolitiikkaan. Mallia etsitään nyt myös Hollannista ja Pohjoismaista.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
Maahanmuuttajat kärsivät työstressistä – matka kehitysmaasta hyvinvointiyhteiskunnan hoivaan on paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys
Matka kehittyvästä maasta pohjoismaisen työelämän ja hyvinvointiyhteiskunnan runsaudensarven ääreen voi olla henkisesti paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys. Seurauksena voi olla jopa ”vähemmistöstressi”. Kansankoti panostaa nyt julkisia varoja valaistakseen kaikkia kansalaisia akuutista ongelmasta.
Jani Mäkelä: Oppositio on valehdellut vesihuoltoasiassa
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) moittii oppositiota, jonka vesihuoltoa koskevat väitteet eivät pidä paikkaansa.
Perussuomalaiset: Kehitysyhteistyöhön mullistavia muutoksia – Suomi asettaa tiukat rajat rahaa saaville maille
Kehitysyhteistyötä uudistetaan tällä hallituskaudella. Uusi strategia nojaa vahvasti kahteen keskeiseen ohjenuoraan: yksityinen sektori saa suuremman roolin kehitysavun toteuttajana ja rajalliset panostukset kohdennetaan tarkemmin niihin maihin, jotka aidosti haluavat kasvaa ja vaurastua. Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina ensimmäistä kertaa yhdessä Suomen kauppa- ja kehityspolitiikan selontekoa.