

LEHTIKUVA
Valtiovarainministeri Saarikko toisti ylimielisen kehotuksensa: Hakekaa toimeentulotukea sähkölaskun maksamiseen
Suomen hallituksen keskustalainen valtiovarainministeri ohjaa kansalaisia toimeentuloluukulle. Samaan aikaan ylivelkaantuneet EU-maat kuten Kreikka, Italia ja Espanja, jotka myös olivat EU-elvytyspaketin suurimpia edunsaajia, käyttävät miljardeja euroja omien kansalaistensa sähkö- ja lämmityslaskujen huojennuksiin.
Eduskunnassa käytiin eilen tiistaina keskustelu perussuomalaisten energia- ja polttoainehintoja koskevasta välikysymyksestä.
Hallitus linjasi aiemmin viime viikolla kompensaatiotoimista vastauksena energian hintojen nousuun. Perussuomalaiset moitti kuitenkin toimia riittämättömiksi ja huonosti kohdistetuiksi, koska hallituksen käsiä sitoo liikaa takertuminen maailman epärealistisimpaan hiilineutraaliustavoitteeseen.
Sähkön hinta järkyttävän korkealla
Kalliin polttoaineen lisäksi myös sähkön hinta on Suomessa ennätyskorkealla. Suomalaiset kotitaloudet maksavat sähköstään järkyttävän korkeaa hintaa, eikä muutosta ole näkyvissä. Energian kohonneet kustannukset johtuvat pitkälti hallituksen kunniahimoisista ilmastotoimista.
Eilisen välikysymyskeskustelun eräästä ylimielisimmistä kommenteista vastasi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), joka uudelleen kehotti kansalaisia hakemaan Kelan luukulta toimeentulotukea, jos verojen jälkeen palkasta käteen jäävä raha ei riitä sähkölaskun maksamiseen.
– Hallitus selvensi omalla ohjeistuksellaan, että toimeentulotuen piiristä voi esimerkiksi ylikorkeaan sähkölaskuun saada avustusta, Saarikko sanoi eilen eduskunnassa.
Perussuomalaiset muistutti valtiovarainministeriä, että Suomi ei voi pyöriä tukien varassa.
– Yhtälö, jossa yhä useamman tuen saajan ja tukijärjestelmän menot maksaa yhä pienempi nettomaksajien joukko, on yksinkertaisesti mahdoton, perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne totesi.
Suomalaiset maksavat velkamaiden laskuja
Siinä missä keskustalainen valtiovarainministeri ohjaa kansalaisia toimeentulotuen piiriin, samaan aikaan ylivelkaantuneet EU-maat kuten Kreikka, Italia ja Espanja, jotka myös olivat EU-elvytyspaketin suurimpia edunsaajia, ohjaavat miljardeja euroja omien kansalaistensa sähkö- ja lämmityslaskujen huojennuksiin.
Suomen veronmaksajat siis maksavat ensinnä eteläisen Euroopan kansojen sähkölaskut, ja jos rahaa jää, vasta sitten omat laskut.
Italia tukee kansalaistensa ja yritystensä energiapiinaa lähes 130-kertaisella rahamäärällä Suomen hallituksen ilmoittamaan tukeen verrattuna.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttoainehinnat lämmityslasku hiilineutraalisuustavoite energiahinnat välikysymyskeskustelu ylikunnianhimoiset tavoitteet sähkölasku Etelä-Euroopan maat ilmastotoimet EU-elvytyspaketti nettomaksajat polttoaineen hinta sähkön hinta Annika Saarikko Toimeentulotuki Kela Italia Välikysymys Espanja Keskusta verotus Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranne: Hallituksen suhteellisuudentajun puute kurittaa kansaa – ”Suomi ei voi pyöriä tukien varassa”

Immonen: Autoilijat ja maaseudun ihmiset ongelmissa hallituksen politiikan seurauksena – ”Pieni- ja keskituloiset suurimpia kärsijöitä”

Koponen: Marinin hallitus kyykyttää omia kansalaisiaan ja maksaa suomalaisilla verovaroilla muiden EU-maiden energiatukia

Tavio: Suomen omavaraisuutta nostettava – ”Huonoina aikoina huoltovarmuus on elintärkeää”

Grönroos: Eurooppa on liikaa venäläisen energian armoilla, jyrkät ilmastotoimet nostavat hintoja entisestään – ”Hiilineutraalisuustavoitetta on siirrettävä”

Purra: Saksa korjaa energiapolitiikkansa virheitä, Suomikin pystyy siihen

Ukrainan sota kallistaa lähes kaikkea – reaalipalkkojen lasku yksi huoli globaalien ongelmien rinnalla

Hallintohimmeli varmistettu, kepun ryntäys hillotolpille alkoi heti – kansanedustaja Markus Lohi hakee sote-johtajaksi

Ranne: Punavihreässä utopiassa mikään ei liiku – tuuli vain suhisee
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.