Suomen hallituksen keskustalainen valtiovarainministeri ohjaa kansalaisia toimeentuloluukulle. Samaan aikaan ylivelkaantuneet EU-maat kuten Kreikka, Italia ja Espanja, jotka myös olivat EU-elvytyspaketin suurimpia edunsaajia, käyttävät miljardeja euroja omien kansalaistensa sähkö- ja lämmityslaskujen huojennuksiin.

Eduskunnassa käytiin eilen tiistaina keskustelu perussuomalaisten energia- ja polttoainehintoja koskevasta välikysymyksestä.

Hallitus linjasi aiemmin viime viikolla kompensaatiotoimista vastauksena energian hintojen nousuun. Perussuomalaiset moitti kuitenkin toimia riittämättömiksi ja huonosti kohdistetuiksi, koska hallituksen käsiä sitoo liikaa takertuminen maailman epärealistisimpaan hiilineutraaliustavoitteeseen.

Sähkön hinta järkyttävän korkealla

Kalliin polttoaineen lisäksi myös sähkön hinta on Suomessa ennätyskorkealla. Suomalaiset kotitaloudet maksavat sähköstään järkyttävän korkeaa hintaa, eikä muutosta ole näkyvissä. Energian kohonneet kustannukset johtuvat pitkälti hallituksen kunniahimoisista ilmastotoimista.

Eilisen välikysymyskeskustelun eräästä ylimielisimmistä kommenteista vastasi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), joka uudelleen kehotti kansalaisia hakemaan Kelan luukulta toimeentulotukea, jos verojen jälkeen palkasta käteen jäävä raha ei riitä sähkölaskun maksamiseen.

– Hallitus selvensi omalla ohjeistuksellaan, että toimeentulotuen piiristä voi esimerkiksi ylikorkeaan sähkölaskuun saada avustusta, Saarikko sanoi eilen eduskunnassa.

Perussuomalaiset muistutti valtiovarainministeriä, että Suomi ei voi pyöriä tukien varassa.

– Yhtälö, jossa yhä useamman tuen saajan ja tukijärjestelmän menot maksaa yhä pienempi nettomaksajien joukko, on yksinkertaisesti mahdoton, perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne totesi.

Suomalaiset maksavat velkamaiden laskuja

Siinä missä keskustalainen valtiovarainministeri ohjaa kansalaisia toimeentulotuen piiriin, samaan aikaan ylivelkaantuneet EU-maat kuten Kreikka, Italia ja Espanja, jotka myös olivat EU-elvytyspaketin suurimpia edunsaajia, ohjaavat miljardeja euroja omien kansalaistensa sähkö- ja lämmityslaskujen huojennuksiin.

Suomen veronmaksajat siis maksavat ensinnä eteläisen Euroopan kansojen sähkölaskut, ja jos rahaa jää, vasta sitten omat laskut.

Italia tukee kansalaistensa ja yritystensä energiapiinaa lähes 130-kertaisella rahamäärällä Suomen hallituksen ilmoittamaan tukeen verrattuna.

Suomen Uutiset